časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

DALI řiditelné zdroje MEAN WELL pro napěťové LED pásky

24. 5. 2019 | Libor Machan | AKAM, s. r. o. | www.mean-well.cz

Výrobce pulzních napájecích zdrojů MEAN WELL implementuje možnost řízení pomocí DALI pro již zavedenou řadu zdrojů s pulzním výstupem PWM (pulzní šířková modulace). Tato inovace byla celosvětovým trhem s LED přijata velmi pozitivně.

Pro uspokojení poptávky zákazníků po stmívání LED pásků s rezistory zařazuje výrobce MEAN WELL také DALI rozhraní do typů o výkonech 60, 90 a 120 W, aby tak úplně výkonově pokryl standardní aplikace napěťových LED pásků s požadavkem na řízení jasu.

Proč stmívat LED pásky výkonovým PWM?

Je známo, že existují dva základní typy LED pásků. První, nejrozšířenější a historicky starší je klasický napěťový pásek s rezistory v sérii s diodami LED. Rezistory jsou při napájení napěťovým zdrojem nutné pro omezení proudu LED, jinak by vzrostl nad konstrukční mez a došlo by k jejich poškození. Tyto pásky byly vyvinuty pro trvalé svícení stálou intenzitou, rezistory určují pracovní bod každého segmentu LED. Stmívání takových pásků změnou napětí nebo proudu není uživatelsky komfortní, plynulé a nese s sebou negativní jevy typu skokové změny jasu nebo malou reakci změny jasu na řídicí veličinu. Druhým typem jsou tzv. proudové LED pásky, které neobsahují rezistory a jsou napájeny proudovými zdroji, kde se svit LED mění plynule a komfortně. Navíc zde nevznikají nadbytečné tepelné ztráty na pasivních prvcích.

Při stmívání klasických napěťových LED pásků s rezistory je nutné pro zachování plynulého průběhu změny jasu podle řídicí veličiny použít pulzní šířkově modulované napětí (PWM) v rozsahu 0 až 100 %.

Zdroje řady PWM od MEAN WELL jsou typy s PWM výstupem o konstantní amplitudě a proměnné střední hodnotě napětí pro napěťové LED pásky. Jsou vhodné zejména k napájení vnitřních dekorativních LED v domácnostech i v komerčních nebo kulturních prostorech. Tyto zdroje mohou být kromě osvědčeného typu řídicího vstupu 3 v 1 (0 až 10 V, PWM 0 až 100 %, potenciometr 0 až 100 k) nově vybaveny DALI vstupem, snižujícím náklady na instalaci. Pro zachování kompatibility v rámci DALI řešení splňují zdroje PWM požadavky normy IEC 62386-101-102 a -207 – lze je řídit jakýmkoliv certifikovaným DALI ovladačem či řídicí jednotkou.

Obr. 1. Zdroj řady PWM s DALI
Obr. 1. Zdroj řady PWM s DALI

V řadě PWM zdrojů s DALI vstupem lze vybrat typy s výkonem 60 až 120 W a výstupním napětím 12 nebo 24 V. Zdroje jsou konstruovány s krytím IP67 a vodiči v dvojité izolaci. Vstupní AC napětí má široký rozsah 90 až 305 V nebo DC napětí 127 až 431 V. Zdroje jsou v kategorii zařízení tř. II, tj. bez svorky ochranného vodiče. Mezi zabudované ochrany zdroje patří opatření proti zkratu, nadměrnému zatížení (108 až 120 % nad jmenovitý výkon), přehřátí a přepětí na výstupu. Díky kvalitnímu provedení a dimenzování prvků jsou PWM zdroje schopny pracovat v teplotách od –40 do +85 °C, nejvýkonnější 120 W model až do 90 °C. O správnou činnost z hlediska energetických nařízení se stará zabudovaný aktivní obvod pro korekci účiníku (PFC) v souladu s normou IEC61347 pro LED aplikace. Frekvence výstupního PWM napětí byla zvolena tak, aby nevznikaly rušivé vizuální jevy při optickém záznamu v prostoru osvětleném PWM zdroji a LED pásky (1,47 kHz).

Ekonomicky příznivý je minimální příkon zdrojů PWM ve vypnutém stavu, do 0,5 W. Díky teplotní ochraně, konstrukci SELV a možné montáži na dřevo najdou zdroje uvedené řady uplatnění v dekorativních, uměleckých, doplňkových a jiných LED aplikacích. MEAN WELL jako vždy dbá na kvalitu a dlouhou životnost svých výrobků. U řady PWM uvádí průměrnou životnost 50 000 h, díky čemuž je možné poskytovat záruku na funkčnost pět let.


Vyšlo v časopise Elektro č. 5/2019 na straně 27. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021