časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

CZEPHO vítá konec stop-stavu, ve velké části ČR se začalo připojovat

27. 1. 2012 | |

Po téměř dvaadvaceti měsících stop stavu, který znemožnil zhruba čtyřiceti tisícům rodin postavit si na domě malou střešní elektrárnu a stovky instalačních firem připravil o práci, začaly od počátku letošního roku distribuční společnosti ČEZ Distribuce a E.ON znovu připojovat. Jen za první měsíc distributoři obdrželi více než 2 000 žádostí. Občané tak vyslali jasný vzkaz politikům, že o malé obnovitelné zdroje energie mají enormní zájem.

Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO) vítá rozhodnutí distribučních společností nadále posuzovat žádosti o připojení individuálně v souladu s platnou legislativou. Pracovní tým tvořený zástupci distribučních společností, odborníky CZEPHO a dalšími experty na obnovitelné zdroje energie intenzivně pracoval více než rok na identifikaci problémů připojování obnovitelných zdrojů energie a nalezení řešení. Výsledkem je znovuobnovení připojování solárních a větrných elektráren. CZEPHO přesto upozorňuje, že pro tento rok ČEPS vyhlásil, že je možné bezpečně připojit do sítě pouze 65 MWp. Asociace proto apeluje na občany, aby rezervovali pouze výkon, který chtějí skutečně využít.

Připojit se je možné na většině území České republiky
Připojení malých zdrojů OZE je v současné chvíli možné na většině území České republiky, bohužel minimálně
v 11 okresech se distribuční společnosti potýkají s naplněním bilančního limitu sítě a přes veškerou snahu nemohou vyjít žadatelům vstříc. Podle informací, které CZEPHO získalo od společností ČEZ Distribuce a PRE distribuce (informace společnosti E.ON Distribuce nebyly v době vydání této zprávy k dispozici) se jedná o následující území:

Bilanční limit naplněn do roku 2020: 

  • celý Karlovarský kraj (okresy Cheb, Sokolov, Karlovy Vary), 
  • západní část Ústeckého kraje (okresy Chomutov a Louny), 
  • západ Středočeského kraje (okres Rakovník).

Bilanční limit naplněn do roku 2014: 

  • střední část Olomouckého kraje (okresy Šumperk, Olomouc, Přerov), 
  • severovýchod Zlínského kraje (okres Vsetín).

Bilanční limit naplněn, není jasné dokdy: 

  • jih Středočeského kraje (okres Příbram).

Velký zájem ze strany občanů

Podle údajů CZEPHO bylo za prvních čtrnáct dnů podáno více než dva tisíce žádostí o připojení malých obnovitelných zdrojů energie. „To jen potvrzuje, že lidé mají o solární elektrárnu opravdu zájem. V dnešní době, kdy rostou ceny prakticky všeho včetně energií, více a více lidí pochopilo, že se bez alespoň částečné soběstačnosti do budoucna neobejdou. Zájem o fotovoltaiku roste i přes radikální propad podpory na rok 2011 o 45 % a na rok 2012 o 22 %. Dnes tyto projekty dosahují patnáctileté doby návratnosti a přestaly být zajímavé pro velké investory, pro občany bude fotovoltaika ale zajímavá vždy, a to bez ohledu na výši podpory, je to totiž jeden z mála způsobů, jak se bránit stále rostoucím nákladům na elektrickou energii,“ uvedla Ing. Zuzana Musilová, generální sekretář CEPHO.

foto: Georg Slickers

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021