časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Čtvrtstoletí společnosti SENO na českém trhu

31. 1. 2018 | SENO spol. s r.o. | www.seno.cz

Firma SENO spol. s r. o. se sídlem v Praze (www.seno.cz/cs) byla založena v roce 1993 jako součást evropské prodejní sítě společnosti SENO Import-Export Handelsgesellschaft m. b. H. Wien. V současné době na našem trhu reprezentuje významné světové firmy ve výrobě a zpracování kabelů, konektorů a mechanických součástek plošných spojů pro použití v širokém spektru elektrotechnického průmyslu a v souvisejících oblastech. Jednou z osobností, které stály u zrodu firmy, je Ing. Pavel David, jednatel firmy. Redakci časopisu ELEKTRO dal odpovědi na několik otázek.

Pane řediteli, jaké okolnosti vedly k tomu, že se začátkem 90. let objevila v českém prostředí firma SENO a jaký obchodní cíl si vytkla?

Vídeňská obchodní firma SENO Import-Export Handelsgesellschaft m. b. H. hledala v 90. roce obchodního zástupce pro Československou republiku. Z počáteční zkušební doby se stala trvalá spolupráce, završená v roce 1993 založením SENO spol. s r. o. se sídlem v Praze. V 90. letech se firma orientovala hlavně na dodávky stavebních prvků pro elektrotechniku a elektroniku. Hlavním artiklem byly různé konektory a miniaturní relé.

Jak se během doby vyvíjela činnost firmy? Které okamžiky v historii společnosti považujete za zlomové?

Na počátku jsme na činnost stačili dva, ale po založení s. r. o. se pozvolna počet zaměstnanců zvyšoval. Zlomový okamžik nastal v roce 1998, kdy jsme získali výhradní obchodní zastoupení švýcarské firmy Schleuniger, vedoucího světového výrobce strojů pro výrobu kabelové konfekce. Další milníky představovalo výhradní obchodní zastoupení firem VOGT AG Verbindungstechnik (2001), Autosplice (2002) a Polyrack (2003).

Čím jste, podle Vašeho názoru, zaujali renomované zahraniční firmy, že vám svěřily zastupování svých aktivit v České republice?

Myslím, že podstatný pro všechny naše zahraniční partnery byl přístup k podnikání jako takový. Vždy jsme skutky i slovy dávali najevo, že náš cíl není krátkodobý zisk, že máme zájem dodávat zboží kvalitní a nejsme pouzí „podavači“ zboží, ale našim zákazníkům poskytujeme odborné technické poradenství a služby.

Jak velký je váš firemní tým a které činnosti či profese jsou v něm zastoupeny? Na kterých místech republiky jsou rozmístěni zástupci společnosti SENO?

V současnosti má firma deset zaměstnanců – obchodních zástupců a pracovníků servisu. Plzeň – Příbram – Vsetín – Nemšová, to jsou místa, kde najdete naše pracovníky.

Kdo jsou vaši zákazníci a obchodní partneři? Jste s nimi v kontaktu i po dokončení zakázky?

Naši zákazníci jsou velké i menší firmy, povětšinou z oboru výroby kabelové konfekce, stavby kolejových vozidel, osazování desek plošných spojů, případně výroby rozváděčů. V kontaktu s našimi zákazníky jsme nejen v průběhu realizace určité zakázky. Poskytujeme nezbytný servis strojů, dodáváme potřebné náhradní díly a řešíme se zákazníky jejich technické problémy – navrhujeme například vhodná řešení technologických postupů a podobně.

Které výrobky z vaší nabídky se nejvíce podílejí na obratu vaší firmy? Jak se na sortimentu projevují aktuální trendy, jako je digitalizace, Průmysl 4.0 atd.?

Na obratu se nejvíce podílejí stroje na stříhání a odizolování kabelů a krimpovací stroje. Za těch dvacet let, co se prodejem a servisem těchto strojů zabýváme, se zákonitě změnilo i rozhraní pro obsluhu těchto strojů. Co se dříve nastavovalo ručním otáčením nějakým kolečkem, je nyní v naprosté většině řešeno nastavením elektromotorickým, prostřednictvím dotykových displejů. Stejně tak postoupila i úroveň softwaru strojů, který umožňuje například zapojení strojů do podnikových sítí.

Která z uskutečněných zakázek Vám v poslední době udělala největší radost?

Těžko jmenovat jedinou zakázku. Mám radost, když jsou naši obchodní zástupci úspěšní. A samozřejmě jsem hrdý na to, že zastupujeme tak kvalitní značky, které obstojí v dnešním silném konkurenčním prostředí.

Jak vidíte perspektivy vašich oborů a možnosti dalšího rozvoje pro vaši firmu?

Naši zákazníci pracují obvykle pro automobilový průmysl a spotřební techniku, to je všude tam, kde je potřebné kabelem a konektory na kabelu něco vodivě propojit. Dalším oborem jsou například systémy používané v drážní technice, kde využijí bezpečnostní relé ELESTA, to je relé s nuceně vedenými kontakty. Všechny tyto obory se zdají být v současnosti perspektivní a domnívám se, že nám umožní i nadále být stejně úspěšní jako v minulých letech.

Rozhovor vedl Ing. Emil Širůček,
FCC PUBLIC


Vyšlo v časopise Elektro č. 1/2018 na straně 43. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021