časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Co si myslí elektrikáři o systému bezšroubového připojení Hager quickconnect

22. 2. 2020 | David Hlavička, DiS. | Hager Electro, s. r. o. | www.hager.cz

S technologií bezšroubového připojení Hager quickconnect jsou kabely a nyní také fázové přípojnice jednoduše zapojeny do instalace pomocí nástrčného systému místo šroubových svorek. Systém quickconnect především zvyšuje bezpečnost instalace a zkracuje dobu montáže. Jak tuto novinku přijmou ti, pro které je primárně určena – elektrikáři? Co si o novém bezšroubovém připojení doopravdy myslí, jaké výhody systému je zaujaly a jaké na něm naopak našli mouchy?

Pět elektrikářů souhlasilo s tím, že si na vlastní kůži vyzkoušejí práci se systémem Hager quickconnect. Nepochybovali jsme o tom, že se snadné a rychlé bezšroubové propojení bude elektrikářům líbit. Otázkou bylo, o kolik dokáže toto řešení instalaci skutečně urychlit a jaké další přednosti elektrikáři objeví. Přítomné elektrikáře se systémem quickconnect napřed teoreticky seznámili šéf technického oddělení Hager David Hlavička a produktový manažer Štěpán Tyc.

Obr. 1. Pět elektrikářů si vyzkoušelo práci se systémem Hager quickconnect
Obr. 1. Pět elektrikářů si vyzkoušelo práci se systémem Hager quickconnect


Obr. 2. Pro všechny byly připraveny rozvodnice volta

Jaké výhody by měl systém quickconnect přinést?

Bezšroubové připojení quickconnect zrychluje instalaci

Místo šroubových svorek jsou v systému quickconnect kabely a fázové přípojnice zapojeny do instalace pomocí nástrčného systému. To zvyšuje bezpečnost systému v porovnání se šroubovými spoji díky trvale konstantnímu působení síly pružiny na vodič. Rovněž toto propojení šetří čas montáže. Pro lanka nejsou nutné žádné zakončovací dutinky. Plné vodiče se připojují bez pomoci nástrojů. Připojit nebo uvolnit plné či slaněné vodiče lze snadno rychloupínací svorkou přístroje. Pro uvolnění vodičů je třeba vložit šroubovák o velikosti 2,5 mm a jen zatlačit na svorku. Vstupní kabeláž se rychle propojuje fázovými přípojnicemi. Díky svorkám Bi-Connect s nástrčnou technologií na vstupní straně je fázová hřebenová přípojnice pro příčné propojení jednoduše zapojena – a je hotovo!


Obr. 3. Instalace pro běžný rodinný domek

Bezúdržbové instalace díky konstantníupínací síle

Na vstupní a výstupní svorce působí konstantní upínací síla. Díky této trvale velké síle přítlaku svorky, která se časem nezmenšuje, jsou instalace zcela bezúdržbové. Na rozdíl od šroubových svorek, které se uvolňují například v důsledku vibrací a ohrožují tak bezpečnost, quickconnect technologie eliminuje potřebu utahování nebo kontroly svorek.

Rychle připojit – nyní také na vstupní straně

Bezpečnost je dnes nejvyšší prioritou a času také není nikdy dost. Proto Hager přináší skvělé montážní pomůcky, které kombinují maximální bezpečnost s rychlostí, například lze použít fázovou hřebenovou přípojnici pro připojení quickconnect.

Pohodlná výměna

Nový způsob montáže představuje zkrácení prostojů pro zákazníky na absolutní minimum. Při výměně přístroje nebo skupiny přístrojů nemusí být uvolněna hřebenová přípojnice ze všech přístrojů, ale pouze z měněné části. V případě údržby se odstraní fázová lišta prostým pákovým pohybem šroubováku. Díky rychlospojkám na přístrojích lze přístroje snadno a rychle odstranit z lišty DIN. Poté se povolí vybrané komponenty pomocí posuvníku Quick-Snap a vyjme se zvolený díl z řady.

Připraveno pro měření napětí

Samostatné zkušební otvory pro zkoušku napětí usnadňují práci. Měření napětí je jednoduché díky inteligentnímu designu modulových přístrojů Hager, které navíc mají popisové pole s průhlednou ochrannou klapkou pro vložení štítků s popisem. Jakmile je ochranná klapka zavřená, popis či označení jsou chráněny před prachem a nečistotami.

Obr. 4. Hager quickconnect bezšroubové bloky pro rychlou a čistou montáž
Obr. 4. Hager quickconnect bezšroubové bloky pro rychlou a čistou montáž

Zkracování doby zapojení díky fázovým přípojnicím

Fázové přípojnice se u elektrikářů těší velké oblibě – a není divu. Právě ony činí propojení modulových přístrojů jednodušší, rychlejší a bezpečnější. Proto Hager rozšířil osvědčený program fázových lišt pro horizontální instalaci a nově nabízí varianty pro vertikální instalaci. V kombinaci s horizontálními fázovými přípojnicemi lze propojení přístrojů provádět rychleji než kdykoliv předtím.

Pomocí jednoduchého pákového pohybu šroubováku se přípojnice jednoduše odpojí, následně mohou být fázové přípojnice snadno demontovány. Ještě kompaktnější přípojnice poskytují větší prostor mezi řadami pro zapojení přístrojů, čímž lze získat víc místa v rozváděči. Navíc má elektrikář jistotu vysoké ochrany proti dotyku vlivem úplné izolace: kombinace bezšroubové svorky s fázovými přípojnicemi znamená bezpečnou práci.

Horizontální fázové přípojnice

Nové kompaktní horizontální fázové přípojnice Hager se, ve spojení s bezšroubovými svorkami přístrojů, snadno připojují k systému příčného propojení modulárních zařízení na lištu DIN. Všechny přípojnice jsou izolovány pro zajištění maximální ochrany. Kromě variant 3P + N a 1P + N jsou k dispozici dvě varianty kombinací: 3P + N a 1P + N kombinované na jedné přípojnici pro ještě větší flexibilitu.

Fázové kolejnice jsou nyní také jako startéry

Propojení přístrojů mezi řadami pomocí kabelů je časově náročné. S vertikálními fázovými přípojnicemi se jednoduše propojí jedna řada s druhou. Hager nabízí osm variant pro skříně s roztečí lišt DIN 125 mm.

Obr. 5. Horizontální fázové přípojnice systému quickconnect Hager
Obr. 5. Horizontální fázové přípojnice systému quickconnect

Šedivá je teorie – zelený strom praxe

Po teoretickém představení systému quickconnect se přítomní elektrikáři přesunuli k rozváděčům a přístrojům. Pro všechny byly připraveny rozvodnice volta a jejich obvyklá náplň – instalační přístroje pro běžný rodinný domek. Na testujících odbornících bylo znát, že jsou to muži z praxe, dotazy jen pršely a rozvinula se čilá diskuse: např. o značení k rozeznání rozvodnic (S značí bezšroubové, N šroubové řešení) nebo o způsobu připojení vodičů (plný vodič lze zasunout přímo bez nástroje, ohebný vodič musí být nasunut pomocí nástroje).

Zlatým hřebem byl test časové úspory. Cílem bylo zjistit a vyčíslit, o kolik se reálně zkrátí doba instalace typického domovního rozváděče při použití šroubové a bezšroubové varianty. Propojení jednotlivých přístrojů pomocí bezšroubové propojky se nakonec ukázalo o více než 40 % rychlejší než připojování postaru šroubováním a dotahováním všech jednotlivých svorek.

Protože jednotliví elektrikáři měli možnost si systém důkladně osahat a vyzkoušet, byli na konci testovacího workshopu dotázáni, jaké hlavní výhody je při práci se systémem quickconnect napadají a jaké naopak našli nevýhody. Z výhod byla na předních příčkách jmenována rychlost montáže a úspora času. Respondenti ale akcentovali i bezpečnost instalací, kdy nehrozí neúmyslné nedotažení některé svorky nebo postupné uvolňování spojů. Ocenili také možnost snadného opětovného rozebrání instalace a vyndání přístroje z prostřední řady.

Sami zákazníci potvrdili, že systém bezšroubového propojení quickconnect je synonymem rychlé bezpečné a pohodlné instalace. I proto na produktová řešení quickconnect poskytuje nyní Hager záruku pět let. Více informací o systému quickconnect lze nalézt na webových stánkách firmy.


Vyšlo v časopise Elektro č. 2/2020 na straně 42.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021