časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslicově řízené spínané zdroje pro systémové napájení

23. 1. 2020 | Libor Machan | AKAM, s. r. o. | www.mean-well.cz

MEAN WELL představuje inovaci v sektoru systémového napájení výrobní, měřící a průmyslové technologie

Číslicově řízené napájecí zdroje

Standardní napájecí zdroje obsahují analogové řídicí obvody, jejichž výhodami jsou nízká cena, snazší návrh a dobrá odezva na změnu požadavku. Mezi nevýhody klasických spínaných zdrojů patří omezení aplikačního pole, specifika použití a problematická změna výstupu podle aktuální potřeby.

Číslicově řízené zdroje nové generace obsahují programovatelný manažer pro změnu pracovního režimu zdroje pomocí softwaru a dovolují tak rychlé přizpůsobení aplikačním požadavkům. Tabulka ukazuje srovnání analogově a číslicově řízených zdrojů.

Číslicově řízené zdroje v nabídce MEAN WELL

Spínané zdroje řady DRP/DBR-3200 jsou typické vysokou účinností, tvarem s nízkým profilem 1U, vysokou hustotou výkonu v objemu 37 W/kub. palec, zabudovanou sběrnicí PM (popř. CAN) a možností paralelního provozu pro vyšší celkový výkon sestavy.

Typy DRP/DBR-3200 poskytují díky svým funkcím široký aplikační záběr – vestavěné nabíjecí křivky (DBR-3200), programovatelnost výstupu (limit proudu i hladiny výstupního napětí), sdílení zátěže mezi více zdroji, dálkové ovládání, přídavnou napájecí větev pro externí elektroniku/senzoriku, připojení zátěže za chodu zdroje aj.

Obr. 1. Řídicí a monitorovací jednotka systémového napájení MEAN WELL RKP MCU
Obr. 1. Řídicí a monitorovací jednotka systémového napájení MEAN WELL RKP MCU

Systémové napájení

Pro řízení parametrů sestavy zdrojů je určena jednotka MEAN WELL RKP-CMU s rozhraním člověk–stroj (HMU). Plně číslicový modul umožňuje dálkové řízení (i bezdrátové) soustavy zdrojů i monitoring v reálném čase. Mezi hlavní charakteristiky modulu RKP-CMU patří malé rozměry (1U rack 19"), možnost programovat připojené zdroje s vizualizací parametrů, vybavení USB, RS-232 nebo ethernetovým rozhraním pro lokální připojení počítače a analýzu dat o stavu napájecí sítě, abnormální události atd.

Sestava systémového napájení

Systémová koncepce napájení je nejvhodnější volbou v aplikacích vyššího výkonu z několika důvodů: integrované centrální řízení/monitoring v jednotném manažeru napájení je časově efektivní, vysoká objemová hustota výkonu znamená úsporu nákladů na prostor, logicky propojené prvky ulehčují instalaci (menší požadavky na vedení), popř. usnadňují servis a údržbu.


Obr. 2. Provedení systémového napájení

Systémové napájení je složeno z napájecích a řídicích modulů, umístěných v pohyblivé skříni. Moduly jsou uloženy v 19" šasi, zajišťujícím rozměrovou kompatibilitu. Software řídicího modulu je navržen pro intuitivní možnost změny parametrů s použitím dotykového displeje (HMU). Komunikace s ostatními (nadřazenými) prvky technologie je možná pomocí I2C, RS-485, RS-232, po sběrnici (CAN, Modbus, PM) či prostřednictvím sítě (LAN, WAN, CAN).


Vyšlo v časopise Elektro č. 1/2020 na straně 28.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021