časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Chytrý rozvaděč – průlom na trhu chytrého bydlení

4. 12. 2012 | |

Společnosti SUP-TECHNIK spol. s r.o., a Insight Home, a.s., se spojily, a vyvinuly nový koncept pro domácí automatizaci – „Chytrý rozvaděč“. Jedná se o typizovaný domovní a bytový rozvaděč, vyráběný sériově a ovladaltelný pomocí moderní vizualizace. Jde se o bezkonkurenčně nejlevnější produkt na trhu v oblasti chytrého bydlení, zcela komplexní a přitom dostatečně modulární, aby si klient mohl zvolit jen ty funkcionality, které skutečně využije. 

Současný trh s chytrým bydlením je charakteristický vysokou mírou individualizace jednotlivých zakázek, což je celkem přirozeně finančně i časově náročné. Přitom zájem o chytré bydlení má čím dál tím více lidí. V Evropě je na domácí automatizaci připraveno okolo 40 % nových nemovitostí. V Česku je to zatím jen něco okolo 2 %. Možnost trhu vyrůst je tedy enormní.  

Nabízí se srovnání s automobilovým průmyslem. Dokud byla auta montována ručně po jednotlivých kusech, byl zde sice veliký prostor pro individuální úpravy, ale technologie poměrně brzy narazila na meze dalšího růstu. K masovému rozšíření došlo až tehdy, když Henry Ford v roce 1913 zavedl velkoseriovou pásovou výrobu. Podobný koncept má i Chytrý rozvaděč.

Mnoho let společně s firmou Insight Home realizujeme domácí automatizaci a všechnu zkušenost jsme vložili právě do Chytrého rozvaděče. Na stránkách www.ChytryRozvadec.cz
 si klient vybere jeden ze tří typizovaných rozváděčů dle velikosti nemovitosti, přidá moduly funkcí, které chce integrovat, a my dodáme do stavby už hotový rozváděč. Ten se pomocí svorek připojí k systémové elektroinstalaci a rázem se dům nebo byt stane ‚chytrým‘ "  říká Libor Ruchař, produktový manažer společnosti SUP-TECHNIK. Chytrý rozváděč není přínosem jen pro koncového uživatele, ale i příležitostí pro elektromontážní firmy, které mohou svým zákazníkům nabídnout něco více, než jen konvenční elektroinstalaci.  

Možnosti domácnosti postavené na Chytrém rozvaděči jsou opravdu velké. Pomocí tabletu nebo chytrého telefonu můžete ovládat vytápění, osvětlení nebo zásuvky, stínění a v neposlední řadě zabezpečovací nebo kamerový systém, a to i když nejste doma.“ Říká Jan Průcha, předseda představenstva společnosti Insight Home.Systém je postaven na technologii inHome, která zvládne řídit i rozsáhlé rezidence.“ dodává.

 Chytrý rozvaděč je navíc dobrou investicí, která se díky až 30% úsporám za topení může vrátit již za několik let. I to je jedním z důvodů, proč Chytrý rozvaděč prezentuje společnost Pražská energetika, a.s. ve svém Centru energetického poradenství (Jungmannova 28, Praha 1). Na Chytrém rozvaděči oceňujeme jak jeho úspory, tak i to, že je postaven na vysoce kvalitních komponentách, které jsou plně certifikované a homologované. Říká Miloslav Kloz, vedoucí Centra energetického poradenství PRE.

Chytrý rozvaděč představil Jan Průcha v úvodní přednášce semináře Perspektivy bydlení II dne 21. 11. 2012.

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021