časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Chytré měření pro chytřejší síť

19. 10. 2015 | PE & ED spol. s r.o. | www.peed.cz

Měřicí transformátory proudu hrají v chytrých sítích (smart grids) důležitou roli. Dodavatelům elektrické energie umožňují podrobněji sledovat poptávku po elektřině a spotřebitelům poskytují větší přehled o jejich spotřebě.

Jednoduchá změna z běžného měřicího transformátoru 0,5 na flexibilní snímač proudu s Rogowského cívkou, jako je např. řada LEM RT, může zajistit vyšší přesnost měření i o více než 1 %.

Transformovna vn/nn využívající Rogowského cívkové snímače proudu LEM RTObr. 1. Transformovna vn/nn využívající Rogowského cívkové snímače proudu LEM RT

Na obr. 1 je zobrazena typická transformovna vn/nn s Rogowského cívkami LEM RT. Na straně vysokého napětí je vstupující elektrická energie (1) řízena rozváděčem vn (2). V transformátoru vn/nn (3) je vysoké napětí transformováno na nízké napětí (6). Na nízkonapěťovém panelu (4) měří inteligentní elektroměr (5) provozní stavy transformátoru (3) pomocí tří nezávislých snímačů proudu s Rogowského cívkami řady LEM RT (A). Provozovatelům chytrých sítí umožňují snímače proudu LEM RT získávat v reálném čase informace o tepelných procesech a stupních stárnutí, jakož i o hodnotách proudu vn a tocích energie. Kromě činných a jalových ztrát každého distribučního transformátoru poskytují snímače proudu RT také diagramy zatížení od spotřebitelů, výrobců a transformátorů na straně nn. Toto umožňuje na straně nn zjišťovat netechnické ztráty a problémy na straně vn sítě bez nutnosti instalace doplňkových snímačů na straně vn transformátoru. Snímače proudu LEM RT jsou vhodné pro měření do 5000 A. Umožňují měření s třídou přesnosti 1 bez nutnosti použit doplňkové komponenty, jako jsou např. rezistory nebo potenciometry, které jsou časem citlivé na odchylky.

LEM RT Spona hlavy snímače s novou „magnetickou spojkou″
Obr. 2. Spona hlavy snímače s novou „magnetickou spojkou″

Snímač LEM RT
Obr. 3. Chyba měření v závislosti na poloze vodiče uvnitř smyčky
a) běžná Rogowského cívka b) LEM RT

„Dokonalá smyčka″ snímačů proudu verze RT obsahuje patentovanou sponu cívky, která výrazně snižuje nepřesnosti vlivem nehomogenity způsobené citlivostí systému na polohu vodiče uvnitř smyčky. Snímače proudu RT lze instalovat stejně snadno jako klešťové transformátory proudu a umožňují bezpečnou montáž inteligentního Rogowského cívkového snímače proudu na stávající transformátor pod napětím.

LEM RT vs běžná rogowského cívkaTabulka základních technických údajů 


  

PE & ED spol. s r.o.
Koblovská 23/101
Ostrava - Koblov
 711 00

Tel: +420 596 239 256

e-mail: peedova@peed.cz
www.peed.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021