časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Chytré chlazení s menším množstvím chladiva

6. 9. 2019 | Rittal Czech, s. r. o. | www.rittal.cz

Firma Rittal novou řadou chillerů Blue e v rozsahu chladicího výkonu od 11 do 25 kW významně zdokonalila svoji nabídku technologie chlazení pro obráběcí stroje a rozváděče. Tím, že nová řada chillerů používá o 40 % menší náplň chladiva, stává se významným příspěvkem k ochraně životního prostředí. Uživatelé zároveň profitují z přesné regulace teploty, zjednodušeného provozu a instalace, jakož i z nových bezpečnostních funkcí. Předkonfigurované sady volitelného příslušenství, které jsou rychle dostupné, mohou splňovat téměř všechny potřeby: pro přesné řídicí systémy, s vyššími požadavky na tlak nebo pro robustní venkovní aplikace v chladných oblastech.

Jedním ze základních požadavků pro plynulý provoz v mnoha průmyslových výrobních procesech, je cirkulační chlazení kapalin pomocí chladicích jednotek – chillerů. Například rozváděče a zejména obráběcí stroje musejí mít pro přesné obrábění kovů přesnou regulaci teploty. Kromě toho jsou požadována řešení, která se snadno obsluhují a instalují a poskytují maximální bezpečnost. Uživatelé také již nejsou ochotni a připraveni přijmout dlouhé dodací lhůty. Technická řešení na míru musejí být standardně obratem dostupná. A konečně se zákazníci stále více zaměřují na udržitelnost a šetrnost k životnímu prostředí.


Obr. 1. O 40 % menší náplň chladiva činí z nových chillerů Blue e důležitý
příspěvek k ochraně 
životního prostředí

Chlazení šetrné k životnímu prostředí

Díky novému chilleru Blue e může společnost Rittal, která ho vyvinula, nabídnout balíček vyspělých řešení splňující všechny tyto potřeby. Stejně jako chillery Blue e+ s výkonem 1,5 až 6 kW jsou nyní chillery k dispozici v robustním průmyslovém standardu (IP44) ve čtyřech výkonových třídách, od 11 do 25 kW, a ve dvou velikostech skříně: 660 × 1 265 × 1 315 mm a 760 × 1 265 × 1 515 mm (š × v × h) – jako doplnění řady chillerů Blue e+ od 1,5 do 6 kW. Použitím technologie mikrokanálků a dosažením výsledné velmi vysoké účinnosti lamel výměníků tepla (extrudovaný hliníkový profil s malými kanály s průměrem kolem 1 mm) vyžadují zařízení o 40 % méně chladiva než dříve (obr. 1). A vzhledem k tomu, že výměníky tepla jsou vyrobeny ze 100% hliníku, nemůže dojít ke galvanické korozi.

Regulace podle potřeby

Ventilátor a kompresor jsou řízeny centrálně digitálním regulátorem. Takto lze přesně regulovat teplotu chladicího média: běžně je hystereze ±2 K; je však také možné přesné řízení (hot gas bypass) ±0,25 K. Tím se zabrání kolísání teploty, způsobujícímu nepřesnosti obráběného obrobku, a je tudíž zajištěna stabilní kvalita.

Jednoduché použití

Vícejazyčný průmyslový dotykový displej na přední straně chilleru a inteligentní komunikační rozhraní umožňují snadné ovládání i analýzu. Zařízení se parametrizuje snadno a rychle, údaje o něm, jakož i čtení datových a systémových zpráv jsou zřetelné a zobrazují se prostým textem. Chybová hlášení mají odstupňované priority a jsou zobrazována ve třech úrovních eskalace (poznámka, chyba a údržba).


Obr. 2. U nových chladičů kapaliny řady Blue e v rozsahu chladicích výkonů
11 až 25 kW společnost Rittal významně vylepšila 
technologii chlazení svých chillerů pro chlazení obráběcích strojů a rozváděčů

Rychlé uvedení do provozu

Chillery Blue e jsou při dodávce připraveny k připojení a mohou být rychle uvedeny do provozu prostřednictvím plug-and-play. Jeřábová oka umožňují snadnou přepravu, stejně jako podstavec, který je vhodný pro přepravu vysokozdvižným vozíkem. Jednotné připojení vody, nastavitelný bypass (obtokový ventil) a ideální přístup ke všem komponentám usnadňují montérům a servisním pracovníkům práci s těmito zařízeními.

Promyšlená bezpečnost

Integrovaný obtokový ventil zajišťuje konstantní cirkulaci chladicí vody, když je spotřebič uzavřen a čerpadlo běží. To chrání čerpadlo chladicí kapaliny před přetížením. Ventil je přednastaven pro použité čerpadlo a pro provoz 50 Hz, ale lze jej nastavit i pro provoz 60 Hz. Systém monitorování hladiny v nádrži zajišťuje maximální spolehlivost a lepší dostupnost. Kromě toho vydávají volitelné průtokové spínače zvukové poplachové upozornění, je-li průtok příliš nízký,

Rychlá dostupnost volitelné výbavy

Jako doplňkovou službu společnost Rittal nabízí také předem nakonfigurované možnosti rychle dostupného volitelného vybavení, které umožňují vhodné řešení téměř všech požadavků. Například čerpadla s větším výkonem (4 a 6 bar) jsou k dispozici pro systémy s více obvody. V případě potřeby lze použít přesnou regulaci výkonu (hot gas bypass) ke zlepšení přesnosti regulace z ±2 K na ±0,25 K. Kromě toho mohou být chillery Blue e připraveny pro chladné oblasti až do –20 °C, stejně jako pro laserové aplikace a mohou být rovněž vybaveny vodou chlazeným kondenzátorem nebo ohřevem a přizpůsobeny speciální barvou.

(foto: Rittal GmbH & Co. KG)


Vyšlo v časopise Elektro č. 8-9/2019 na straně 12. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.
 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021