časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Chraňte osoby i stroje

16. 5. 2016 | Murrelektronik CZ spol. s r.o. | www.murrelektronik.cz

Rychlé a bezchybné spojení lze zajistit pomocí standardních kabelů. Nová tlačítka nouzového vypnutí a resetovací tlačítka od společnosti Murrelektronik může nyní kdokoliv velmi snadno integrovat do všech elektronických instalací prostřednictvím konfekcionovaných standardních kabelů M12.

Jde o řešení, které šetří čas a uživatel se vyhne riziku chybného zapojení. Díky jednoduchému připojení systémem plug & play jsou tyto kruhové konektory vhodné pro mnoho různých strojů a systémů. Přístroje jsou vhodné pro použití v širokém spektru aplikací: od těch nejjednodušších řešení se základními funkcemi po velmi sofistikované aplikace. Jsou žádané především v oblastech, kde se umístují jednotlivé ovládací a signalizační prvky na decentralizovaných pozicích, např. na bezpečnostních plotech nebo na výrobních pracovištích.

Varianty s velmi kompaktní konstrukční šířkou 42 mm jsou dokonale vhodné pro připojení na standardní hliníkové profily (obr. 1).

Murrelektronik

Rychlé a bezchybné spojení lze zajistit pomocí standardních kabelů. Nová tlačítka nouzového vypnutí a resetovací tlačítka od společnosti Murrelektronik může nyní kdokoliv velmi snadno integrovat do všech elektronických instalací prostrednictvím konfekcionovaných standardních kabelů M12.

Murrelektronik

Murrelektronik

Obr. 1. Rychlá montáž ve třech krocích

Modely v 72mm šírce jsou k dispozici volitelně také s osvetlovacím prstencem a ve variantách s ochranným límcem zabraňujícím náhodnému spuštení.

Výrazné zvýšení poctu bezpečnostních výstupů Moduly Cube67 K3 lze kombinovat s MVK Metall Safety. Na bezpečnostní techniku je v oblasti automatizace kladen velký důraz: optimální ochrana člověka a stroje má naprostou prioritu. Kombinací modulárního sběrnicového systému Cube67 a bezpečnostního sběrnicového modulu MVK Metall Safety je možné snadno značne rozšířit počet bezpečnostních výstupů přímo na stroji.

Ušetrí se tak prostor v rozváděči, protože lze vynechat bezpečnostní relé. Kdykoliv nastane u strojů a zařízení nouzový stav, např. při otevření ochranných dveří, nebo porušení světelné závory, je nutné okamžitě odpojit napětí na výstupech. Jednoduchou metodou k dosažení bezpečných výstupů je kombinace bezpečnostních relé se sběrnicovými moduly K3. Pro menší aplikace s předvídatelnými požadavky je to praktické řešení (obr. 2).


Obr. 2. Plug & play

Jestliže je nutné realizovat instalaci na základě systému Cube67, která má splňovat nejvyšší bezpečnostní požadavky, je kombinace kompaktního a bezpečného sběrnicového modulu MVK Metall Safety s moduly Cube67 K3 atraktivním rešením. Pomocí bezpečnostních výstupů na MVK Metall Safety, ovládaných řídicím systémem s PROFINET/PROFIsafe, se na modulu K3 vytvoří až dvanáct bezpečnostních výstupů. Jsou rozděleny do dvou bezpecnostních obvodu po třech dvoukanálových portech M12. Jednoduše se tak znásobí počet bezpečnostních výstupů – jednoduchý, ale účinný způsob ke zvýšení konkurenceschopnosti strojů a zařízení.

Chcete optimálně chránit osoby i stroje?

Stačí se seznámit s řešením bezpečnostní techniky od spolecnosti Murrelektronik. Na bezpečnostní techniku je v oblasti automatizace kladen velký důraz a koncepce decentralizovaných
instalací od společnosti Murrelektronik umožnují dosáhnout vysokých bezpečnostních kategorií pro celý systém. Murrelektronik může dodat mnoho řešení pro různé aplikace a požadavky s prekvapivým poměrem ceny a výkonu. Je-li nutné odpojit napetí pro výstupy modulu, a tím bezpečně vypnout dotčené komponenty stroje, lze realizovat bezpečnostní instalace při součinnosti pasivních bezpečnostních sběrnicových modulů a spolehlivých bezpečnostních relé. U sběrnicových modulů lze využít známé a osvědčené standardní produkty, díky kterým je začátek snadný.

V podobě MVK Metall Safety a Cube20S dodává Murrelektronik také velmi sofistikovaná bezpečnostní rešení. Ve spojení s řídicí jednotkou Fail-Safe (F-PLC) lze dosáhnout bezpečnostních
vstupů a výstupů. Protože se používá sběrnicový protokol PROFINET/PROFIsafe, je spolehlivý přenos bezpečnostně důležitých dat zajišten. Jsou tak splněny požadavky i nejpřísnejších
bezpečnostních norem. Rozsáhlé diagnostické možnosti přitom velmi usnadňují ovládání. Klasickým využitím je integrace obouručních ovládání, obvodů nouzového vypnutí,
bezpečnostních zámků dveří, bezpečnostních rohoží nebo světelných závor. Často lze takové bezpečnostní prvky nalézt v obráběcích strojích a obráběcích centrech, v zařízeních
tvářecí techniky a na zpracování plechu, ve slévárenských zařízeních, kovárnách a také v řezacích a svařovacích zařízeních.

Murrelektronik CZ spol. s r.o.

Murrelektronik CZ spol. s r.o.
Průmyslová 762
Stod
333 01
www.murrelektronik.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021