časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Cesta světla českého výrobce osvětlení LUCIS

25. 9. 2019 | Ing. Vojtěch Kaňa | LUCIS, s. r. o. | www.lucis.eu.

Budiž světlo. Tímto heslem se před dvaceti lety řídili zakladatelé firmy Lucis. Jejich cílem tehdy bylo vytvořit moderní společnost, která naváže na tradici českého sklářství. Dnes se firma řadí mezi renomované evropské výrobce interiérového osvětlení a kromě celé Evropy dodává svítidla i na Blízký východ nebo do Austrálie. Zakládá si především na kvalitním zpracování, designu a originalitě svých svítidel.

Neméně důležitá je i snaha společnosti o to, aby její svítidla měla co nejlepší světelnětechnické parametry. Při konstrukci svítidel klade důraz na práci s rozptylem světla, aby bylo osvětlení homogenní a nedocházelo k nežádoucímu oslnění. Při tvorbě svítidel se zohledňují také odlišné vlastnosti používaných materiálů stínidel, ať už jde o ručně foukané sklo triplex opál, akrylátové sklo perspex, akrylátové sklo PMMA, nebo polyetylen.

Společnost rovněž aktivně reaguje na dobu a trendy, kdy jsou nejdůležitější součástí svítidel a osvětlovací techniky stále vylepšované LED zdroje. Ve svých svítidlech nabízí předřadníky i LED moduly umožňující co možná nejvyšší světelné výkony.


Obr. 1. Závěsné svítidlo Maia, průměr 80 mm


Obr. 2. Rozložení svítivosti Maia (svítící dolů)

Kromě takto běžně nabízených svítidel je možné svítidla různě vybavit, aby vyhovovala technickým požadavkům projektanta. Takřka všechna LED svítidla Lucis jsou nabízena i v provedení stmívatelném pomocí protokolů DALI nebo novějšího DALI 2. Na zakázku mohou být vybavena integrovaným mikrovlnným senzorem pohybu HF, nouzovými moduly s autonomií 1 nebo 3 h. Vybraná svítidla mohou též plnit funkci Koridor, další je možné ovládat pomocí Bluetoothu, fázově stmívat nebo je zavěsit do lištového systému zvaného track.

Lucis se snaží technická řešení svých svítidel neustále rozvíjet. Stávající sortiment pravidelně rozšiřuje o nová svítidla nebo jejich provedení.


Obr. 3. Svítidlo Maia

MAIA

Kolekce těchto svítidel se vyznačuje charakteristickým tvarem stínidla, které je tvořeno podlouhlým úzkým válcem. Kromě verze na žárovku s paticí E27 jsou k dispozici svítidla s integrovanými LED moduly. Zde Lucis nabízí dvě odlišná technická řešení s různými fotometrickými charakteristikami.

Základní variantou svítidla Maia je provedení s jedním větším LED modulem umístěným na chladiči v horní části svítidla a s předřadníkem ve stropní rozetě. Rozložení svítivosti tohoto provedení je podobné tzv. downlightu (dolnozářiči). Vhodné je tedy do prostor s vysokými stropy, může jít o kostely či vstupní haly.


Obr. 4. Rozložení svítivosti Maia (svítící do stran)


Obr. 5. Závěsné svítidlo Maia, průměr 150 mm

Novou verzí je varianta, kdy je takřka celý vnitřek svítidla vyplněný šestibokým hranolem osazeným LED pásky a předřadník je umístěn uvnitř svítidla. Rozložení svítivosti tohoto provedení je rozdílné právě z důvodu směru světelného toku zdroje, a svítidlo tudíž svítí více do stran. Svítidlo Maia v tomto provedení je vhodné instalovat např. do restaurací, kaváren, recepcí apod.

Popisovaná řešení se týkají závěsných provedení svítidel Maia se stínidlem z opálového skla nebo PMMA a jsou nabízena ve verzích s délkou stínidla 150 až 800 mm a průměry 80 až 220 mm. Při příkonech od 10,5 po 81,6 W dosahují světelné toky zdroje 2 016 až 15 366 lm. Svítidla Maia jsou dále dostupná i ve stropní, nástěnné, stolní i stojanové variantě.


Obr. 6. Svítidlo Polaris ZKS, předřadník v rozetě

POLARIS

Rodinu Polaris tvoří výhradně svítidla ve tvaru koule na různých typech závěsů (tyčový, lankový, kabelový), doplňuje ji i stropní a nástěnná varianta. Závěsné svítidlo Polaris nabízí kromě verze s paticí E27 několik technických řešení s LED.

Prvním typem jsou svítidla s „boardem“ (panelem) osazeným LED moduly, jejichž předřadník je umístěný mimo svítidlo ve stropní rozetě. Jsou dostupná ve velikostech (průměrech) 200 až 400 mm a jejich světelné toky zdroje dosahují 808 až 3 768 lm při příkonu 4,9 až 23,7 W.


Obr. 7. Rozložení svítivosti svítidla Polaris ZKS, LED moduly na tzv. boardu


Obr. 8. Polaris ZK, předřadník ve svítidle

Druhým základním řešením jsou svítidla s předřadníkem uvnitř svítidla. LED moduly jsou v něm pravidelně rozmístěny na mnohostěnu, který tvarem připomíná hlavu palcátu připevněnou k montuře svítidla. Zároveň funguje jako chladič. Produkované osvětlení je díky této konstrukci perfektně homogenní, a i světelné toky svítidla jsou vyšší než u předchozího typu.

Tato svítidla Polaris jsou dostupná ve velikostech 400 až 600 mm, při příkonech 22,4 až 58,4 W se světelnými toky zdroje 3 856 až 9 416 lm.


Obr. 9. Rozložení svítivosti svítidla Polaris ZK, LED moduly „palcát“


Obr. 10. Rozložení svítivosti svítidla Polaris ZKS.P, LED moduly „palcát“

Novým řešením je kombinace dvou již popsaných typů. Polaris ZKS.P má předřadník umístěný ve stropní rozetě, uvnitř svítidla je ale využita konstrukce „palcátu“. Díky nižším požadavkům na chlazení jsou navýšeny příkony ve velikostech s průměrem stínítka 400 a 500 mm, a je tak možné dosáhnout 9 416 lm i v menší velikosti 400 mm.

Nelze opomenout stropní a nástěnné svítidlo Polaris, které je ve své stropní verzi nově dostupné s vyšším stupněm krytí IP44. Nabízeno je ve variantách E27 a LED a třech velikostech (průměr koule 200, 280 a 350 mm) při světelném toku až 2 574 lm.


Obr. 11. Svítidlo Polaris ZK

Hlavním prvkem svítidel z rodiny Polaris jsou stínidla z ručně foukaného opálového skla triplex opál, závěsná provedení mohou být dodána i v plastu (polyetylen). Řešení s delšími závěsy, často požadované do projektů, je dostupné na poptávku. Totéž platí pro řadu Maia.

Díky svému nadčasovému designu jsou svítidla Polaris vhodná k umístění nejenom do rekonstruovaných historických budov, ale i do moderních interiérů – muzeí, knihoven, chodeb, foyer nebo škol a hotelů.

LUCIS. Svítidlo Polaris S
Obr. 12. Svítidlo Polaris S

Další informace, katalogové listy i fotometrické údaje svítidel (liší se podle použitého materiálu stínidel) mohou zájemci poptat u obchodního oddělení výrobce nebo je naleznou na webových stránkách www.lucis.eu.


LUCIS, s. r. o.
tel.: 543 248 881
e-mail: info@lucis.eu


Vyšlo v časopise Světlo č. 5/2019 na straně 24.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.