časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Bezpečnost vánočních světelných řetězů

25. 11. 2011 | |

-- František Jandura, Elektrotechnický zkušební ústav, s. p. --

Blíží se Vánoce a k nim neodmyslitelně patří světelné řetězy, které opět budou viset na vánočních stromcích či v oknech mnoha domácností. Jsou ale všechny řetězy bezpečné? A co musí výrobci a dovozci splnit, aby spotřebitelé přežili Vánoce bez úhony i přes použití nekvalitního, či dokonce nebezpečného vánočního řetězu?

Článek je zaměřen na problematiku bezpečnosti a certifikace světelných řetězů. Pozornost je věnována tomu, jak si vybrat bezpečný elektrický vánoční světelný řetěz tak, aby se uživateli problémy s technickou kvalitou vyhnuly. Dále je popsána základní dokumentace, jako je certifikát, zkušební protokol či prohlášení o shodě.

Kvalita vánočních řetězů nabízených ve stáncích může být velmi problematická a řetězy mohou být také nebezpečné. Ani kamenná prodejna není zárukou, že bude světelný řetěz v pořádku. Legislativně povinným označením výrobku v EU je značka CE (Conformity Declaration). CE znamená, že daný výrobek je ve shodě s požadavky nařízení vlády a splňuje povinné technické normy. Označení CE má z celosvětového pohledu výrazně snižovat logistické a administrativní náklady v rámci EU. Prodejcům označení poskytuje informaci o tom, že mohou dané zařízení nabízet a že splňuje technické požadavky. Dalším stupněm prověřování výrobku je certifikace. Výrobky certifikují někteří výrobci nejen z důvodu vládního nařízení, ale také pro jeho uplatnění na trhu. Výrobek, který splňuje náročnější kritéria, než ukládá zákon, je zajímavějším pro skupiny náročnějších zákazníků. Případně vydané osvědčení o splnění doplňkových testů uvítá i marketingové oddělení.

Dobré je si prohlédnout, zda je na obalu uvedena značka zkušebny, která výrobek vyzkoušela a udělila mu licenci o elektrické bezpečnosti (např. ESČ, VDE, TÜV apod.). Takový výrobek již vypovídá o tom, že u výrobce je pravidelně kontrolováno dodržování kvality výroby a také použití aktuálních norem pro výrobu výrobku. S pouhým symbolem CE, který značí shodnost s evropskou normou, by se nakupující neměl spokojit.

foto: Ondřej Vraný

Základní požadavky bezpečnosti osvětlení jsou uvedeny v normách ČSN EN 60598-1 a ČSN EN 60598-2-20, včetně komponent, ze kterých je světelný řetěz vyroben. Napájecí zdroj by měl být ověřen podle norem ČSN EN 61347-1 a ČSN EN 61347-2-13, LED modul podle normy ČSN EN 62031. Dále by v certifikátu nebo dostupné dokumentaci u prodejce měla být zhodnocena svítidla i z hlediska fotobiologické bezpečnosti, což se prokazuje měřením podle normy ČSN EN 62471.

Zda bude svítidlo bezproblémově fungovat v prostředí domácnosti, ovlivněno různými rušivými elektromagnetickými vlivy, může výrobce nebo dovozce prokázat zkouškami elektromagnetické kompatibility podle norem ČSN EN 61000-3-2, ČSN EN 55015 a ČSN EN 61547. Nutné je věnovat pozornost i prostředí, ve kterém bude světelný řetěz provozován. Řešením pro venkovní prostředí je světelný řetěz s transformátorem. Tento typ však musí mít ochranu proti vodě, která je značena jako IP44, IP54 nebo IP64. Čím vyšší číslo, tím vyšší ochrana proti vodě a prachu.

V poslední době vstoupili ve velkém počtu na trh i zástupci LED osvětlení vánočních stromků. Dovozci a někdy i výrobci si plně neuvědomují, že tyto výrobky podléhají ještě přísnějším podmínkám zkoušení, jako například světelné řetězy se žárovkovým světelným zdrojem.

Evropský systém technické harmonizace dává velkou svobodu rozhodování, a zároveň klade velkou odpovědnost na dovozce a prodejce. Ten, kdo uvádí nový výrobek na trh, sám ručí za to, že dodrží zákon, sám si volí z více nabízených postupů posuzování shody a sám si vybírá zkušebnu. Výrobce či dovozce přebírá odpovědnost za případnou škodu způsobenou vadným výrobkem na celém jednotném trhu EU. Proto je třeba věnovat při výběru vánočních světelných řetězů velkou pozornost poskytnuté dokumentaci a značení výrobku.