časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Bezpečná sběrnicová komunikace – První sběrnicový kabel Profinet na světě pevný ve velkém tahu

15. 3. 2018 | HENNLICH, s. r. o. | www.hennlich.cz

Sběrnicové kabely pro svůj malý průřez a velmi jemnou konstrukci dosahují často v aplikacích, ve kterých volně visí, svých mechanických hranic. Proto firma igus, kterou v Česku zastupuje společnost HENNLICH, vyvinula sběrnicový Profinet kabel CFSPECIAL. 182.060 s vnějším pláštěm z PUR. Kabel obsahuje speciální odlehčovací prvky, které chrání citlivé Profinet žíly před velkými tahovými silami. Díky tomu mohou být všechny vertikální aplikace, jako jsou např. stohovací jeřáby nebo výtahové šachty, spolehlivě a bezpečně opatřeny přenosem dat podle standardu Profinet.

Odlehčená konstrukce nového sběrnicového kabelu CFSPECIAL.182.060
Odlehčená konstrukce nového sběrnicového kabelu CFSPECIAL.182.060
pro Profinet zajišťuje spolehlivou 
sběrnicovou komunikaci,
zejména u zavěšených aplikací 
(foto: igus/HENNLICH)

Datové standardy, jako je Profinet, jsou přenášeny prostřednictvím speciálních elektricky laděných sběrnic. Ty musejí splňovat jasně definované elektrické parametry, aby zajistily optimální přenos dat. Přitom jsou průřezy těchto kabelů obvykle velmi malé, protože komunikace nevyžaduje velké proudy. Díky tomu mohou být sběrnicové kabely obvykle velmi tenké. Nevýhodou těchto tenkých a jemných struktur je ale skutečnost, že mechanická odolnost zmíněných sběrnicových kabelů ve visících aplikacích, v závislosti na hmotnosti samotného kabelu, která je přímo úměrná jeho délce, velmi rychle dosahuje svých hranic. Tahové zatížení kabelu vlastní hmotností totiž může velmi rychle překročit přípustné hodnoty. Proto igus vyvinul nový sběrnicový kabel CFSPECIAL. 182.060 pro Profinet.

„Díky své speciální stavbě s integrovanými odlehčovacími prvky je tento sběrnicový kabel možné využít také pro visící aplikace o délce i větší než 100 m a nést vlastní hmotnost kabelu až do 50 kg. V důsledku toho se nové moderní stohovací jeřáby nebo výtahy mohou spoléhat na sběrnicovou komunikaci,“ uvedl Jan Švarc, produktový manažer pro energetické řetězy igus ve společnosti HENNLICH.

igus tak jako jediný dodavatel kabelů typu CAT5 pro zvětšené zatížení v tahu dodává také kabel Profinet. Tím doplňuje datovou komunikaci pro 80 % všech sběrnicových aplikací.

Testovaný speciální kabel se zárukou

Nový CFSPECIAL.182.060 je stíněný a je opatřen vnějším pláštěm z PUR odolným proti otěru a obsahuje integrovaná odlehčovací vlákna. Kabel je odolný proti oleji a chladicím kapalinám i proti hydrolýze a mikrobům. Kabel je navíc bez PVC a halogenů. Stejně jako všechny kabely od firmy igus je i CFSPECIAL.182.060 testován ve firemní zkušební laboratoři o rozloze 2 750 m2. Proto igus může jako jediný výrobce na trhu poskytovat na své kabely 36měsíční záruku.


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2018 na straně 24. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021