časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

BETTER CITIES FOR BETTER LIFE 2014

21. 5. 2014 | |

Již druhé pokračování mezinárodní konference s názvem BETTER CITIES FOR BETTER LIFE Prague 2014 věnované zlepšování životního prostředí ve velkých městech, se ve dnech 12. a 13. května 2014 uskutečnilo v Praze. Konference se konala pod záštitou předsedy vlády České republiky Bohuslava Sobotky, předsedy Senátu Parlamentu ČR Milana Štěcha, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jaroslavy Jermanové, místopředsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Vojtěcha Filipa, za účasti bývalých a současných ministrů dopravy, průmyslu a obchodu, životního prostředí, pro místní rozvoj a zahraničí a dále například zástupců hlavního města Prahy, Městské části Praha 1, Svazu měst a obcí ČR, Akademie věd ČR, Českého svazu vědeckotechnických společností, Fakulty dopravní ČVUT v Praze a Národní hlukové observatoře ČR.

Hlavním cílem dvoudenní konference byla výměna zkušeností a prezentace pozitivních příkladů minimalizace negativních vlivů urbanizace na zdraví obyvatel velkých měst, tedy především omezování hluku, emisí plynů, polétavého prachu a jiných škodlivin, znečištění vody a zdokonalování systémů nakládání s odpady. Důraz byl kladen na sdílení konkrétních zkušeností a řešení. Organizátoři tak shromáždili technické informace k několika desítkám úspěšně realizovaných projektů z celého světa, z nichž se zájemci mohou poučit či inspirovat pro řešení obdobných problémů v jejich městech. Databáze se bude dále rozrůstat. Seznam úspěšných projektů organizátoři pojmenovali Modro-Zelená Kniha. Z celkového počtu 82 příspěvků získaly zvlášní ocenění - Blue-Green Star za své projekty města Jeruzalém (Izrael), Kasablanka (Maroko), Bagdád (Irák), Asunción (Paraguay) a Islámabád (Pakistán).

Atmosféru na konferenci hdnotili účastníci jako kreativní a plnou pracovního nadšení. Všechny bariéry - kulturní, politické i náboženské mezi jednotlivými zeměmi a národy se zcela rozplynuly. Účastníci se shodli na nutnosti dalšího pokračování konference BETTER CITIES FOR BETTER LIFE, které by se mělo uskutečnit v květnu 2015. Kandidátskými městy pro další ročník jsou Asunción (Paraguay), Islamabad (Pakistán), Bagdád (Irák), Praha (ČR), Dilí (Indie) a Muscat (Omán). Účastnici konference se také shodli na závěrech, které budou prezentovány na klimatickém summitu Organizace spojených národů 23. září 2014 v New Yorku.

Mezi zahraničními hosty byli například starosta Bagdádu Naemm Abaob Alkaabi, starosta pakistánského Islamabádu Moroof Afzal, zástupce indického Dilí R. N. Sharma, místostarostka paraguayského Asunciónu Mirian Torrez, ředitelka moskevské státní společnosti na ochranu životního prostředí MOSECOMONITORING paní Polina Zakharova, zástupce prezidenta chilské asociace měst a municipalit pan Luis Felipe Delpin Aguilar, zástupce guvernéra čínské provincie Xi´an, pan Qiao Zheng a paní Naomi Tsur, která působila jako místostarostka Jeruzaléma a v současnosti je prezidentkou Green Pilgrim Jerusalem a dále téměř stovka jiných delegátů z Evropy, Asie, Afriky a obou Amerik.

Aktivně se konference účastnilo také mnoho českých odborníků, jako například předseda Mezinárodní obchodní komory České republiky a člen představenstva Českého aeroholdingu prof. Michal Mejstřík, český zástupce ITU (Mezinárodní telekomunikační unie) prof. Boris Šimák,místopředseda Českého národního výboru pro omezování katastrof Ivan Beneš, prorektor Českého vysokého učení technického v Praze a bývalý ministr dopravy ČR prof. Petr Moos, přednostka pracoviště preventivní kardiologie v pražském IKEMu prof. Věra Adámková, předseda Českého svazu vědeckotechnických společností prof. Jaromír Volf, zástupkyně ČR v evropském programu Horizont 2020 doc. Judita Kinkorová a mnoho dalších.

Konferenci navštívilo více než 30 vyslanců cizích zemí v Praze. Velvyslanec Nikaraguy přiletěl do Prahy z Bruselu, aby zastoupil starostu Managuy, který se nyní účastní záchranných operací po nedávných zemětřeseních. Viceprezidentka islámské republiky Irán Massumeh Ebtekar se nemohla zúčastnit kvůli nehodě, kterou měla cestou na letiště, a zraněním, která při ní utrpěla, zastoupil ji však iránský chargé d´affaires v ČR pan Gholam Reza Derikvand. Na konci druhého jednacího dne pozvala paní Mirian Torrez jménem starosty Asunciónu Arnaldo Samaniego, starostu Prahy 1 Oldřicha Lomeckého, do Paraguaye.

 


 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021