časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ABB na veletrhu MSV 2017

6. 10. 2017 | ABB, s.r.o. | www.abb.cz

Výběr toho nejlepšího představí společnost ABB pod mottem Simplifikace, spolupráce a digitalizace pro flexibilní a efektivní továrnu budoucnosti na letošním 59. mezinárodním strojírenském veletrhu (MSV) v Brně, který se koná od 9. do 13. října. Ve stánku ABB č. 30 v pavilonu G2 budou pro návštěvníky připraveny atraktivní exponáty, které přiblíží automatizaci výroby, moderní řízení továren a provozů a jasně demonstrují pokročilou úroveň digitalizace a automatizace výroby, kde hraje ABB jednu z vůdčích rolí. Návštěvníci expozice ABB si budou moci sami vyzkoušet nejnovější technologie v oblasti virtuální reality, digitalizace a automatizace výrobních procesů, servisu, technické podpory zákazníků, ale i v oblasti školení obsluhy a programování robotů.

Simplifikace
Novým trendem v robotizaci a automatizaci je poptávka výrobců po simplifikaci (zjednodušení procesů).

Chytrá továrna ve virtuální realitě
Nejznámější bezobslužná továrna na výrobu čokolády byla představena již ve slavném filmu od Tima Burtona. A jako Karlík, který si ji mohl ve filmu prohlédnout, si budou moci návštěvníci stánku ABB části výrobního procesu navíc i vyzkoušet. Nejmodernější virtuální realitu v továrně na čokoládu bude možné otestovat přímo ve stánku ABB.

Robot Studio
Pomocí virtuální reality a rozšířené reality lze simulovat výrobní prostředí. Jde o pracovní stanici tvořenou pěti počítači doplněnými brýlemi pro virtuální realitu Oculus Rift nebo brýlemi Microsoft HoloLens. Pomocí virtuální reality a rozšířené reality je možné vizualizovat simulaci programovacího prostředí (konkrétně prostřednictvím softwaru Robot Studio).

Virtuální realita je v ABB využívána převážně k prezentaci návrhů řešení robotizovaných pracovišť. Umožňuje uživateli si téměř reálně „osahat“ a projít pracoviště vytvořené ve 3D prostředí. To s sebou přináší nové možnosti, jak návrh lépe propracovat, jak lépe simulovat a vyzkoušet jednotlivé uzly a vzájemné vazby.

Bezpečná spolupráce lidí a robotů v praxi
Skvělou ukázkou spolupráce je YuMi®, první průmyslový robot na světě, který skutečně dokáže spolupracovat s lidmi, a také SafeMove2, nejnovější generace softwaru pro monitorování robotů, který má i bezpečnostní certifikaci. Technologie SafeMove, poprvé představená v roce 2008, slouží k certifikovanému monitorování bezpečnosti pohybu robotu, dohledu nad nástroji a robotem v klidovém stavu a také k omezení rychlosti. SafeMove2 poskytuje větší flexibilitu, úsporu místa a špičkové nástroje pro zajištění větší produktivity při nižších celkových investičních nákladech.

YuMi – robot spolupracující s člověkem
YuMi je určen k montáži malých součástí. Například v závodě ABB Elektro-Praga pracuje společně s lidmi na výrobní lince určené pro montáž elektrických zásuvek. Díky důsledně bezpečné konstrukci tento robot se dvěma pažemi zaručuje naprostou bezpečnost pro své okolí. Zároveň je výrazně zvýšena kvalita výroby díky přesnosti a opakovatelnosti pohybů robota.

Digitalizace
Společným jmenovatelem ABB expozice je digitalizace v podobě platformy ABB Ability™, která propojuje automatizační řešení s možnostmi internetu věcí. Získané údaje lze přímo prakticky využít pro zvýšení produktivity, flexibility a efektivnosti v celém výrobním hodnotovém řetězci.

Okamžitý přehled o stavech a provozu všech robotických linek
Web Services umožňuje propojit několik robotů a ukázat jejich momentální stav prostřednictvím jednoho vizualizačního panelu, přes mobil, tablet nebo PC. V jednoduchém piktogramu uživatel vidí, v jakém stavu se nacházejí jednotliví roboti a také, jestli aktuálně plní naprogramované úkoly, po případě identifikaci chyb. Roboti jsou propojeni pomocí vnitropodnikové sítě.

Automatizace s využitím robotů zvyšuje efektivnost svařování a umožňuje výrobcům vyrobit více částí za kratší dobu při současném snížení množství odpadu, zvýšení kvality a zlepšení pracovního prostředí. ABB, přední dodavatel svařovacích robotů a kompletních řešení pro svařování, vystavuje různé pokročilé aplikace pro svařování a dělení materiálů, a také automatizační technologie s vizuálním naváděním. Tyto aplikace a technologie optimalizují svářecí postupy a zvyšují produktivitu výroby.

Robot IRB 6700
V případě robotu IRB 6700 jde již o sedmou generaci velkých robotů, která se může chlubit mnoha vylepšeními, především větší robustností, snazší údržbou a také menší spotřebou (o 15 %). To z nich činí nejvýkonnější roboty s nejnižšími provozními náklady ve třídě 150 až 300 kg. Výsledkem je nejspolehlivější a nákladově nejúspornější velký robot, jaký společnost ABB kdy vyrobila. Díky kompletní řadě robotů s nosností od 150 do 300 kg a s dosahem od 2,6 do 3,2 m se rodina IRB 6700 snadno přizpůsobí nejrůznějším úkolům v automobilovém průmyslu, ale i v jiných průmyslových odvětvích.

Robotická řešení nejen pro školy
Robotické pracoviště, původně navržené pro výuku na školách, se stále častěji uplatňuje i pro školení operátorů výrobních závodů. Díky velkým zkušenostem v oblasti školení ABB Robotika vyvinula školicí robotické pracoviště, které umožňuje vyzkoušet si zařízení v praxi.

Programování off-line je nejlepším způsobem, jak prověřit technologii a jak zejména simulovat navržený proces. Robot Studio od ABB umožňuje veškeré programování robotů na počítači. V praxi to znamená, že studenti si mohou nejprve naprogramovat robota v Robot Studiu v off-line režimu a následně si program nasimulovat na robotu ve školicím setu.

ABB Robotika je předním dodavatelem
průmyslových robotů. Mimo jiné dodává softwarová řešení pro roboty, aplikace a periferie, periferní zařízení, modulární výrobní buňky a dále služby v oblasti svařování, manipulace, lakování, paletizace a obsluhy strojů. Ke klíčovým trhům patří automobilový průmysl, výroba plastů, obrábění, slévárenství, elektronika, farmaceutický a potravinářský průmysl. Silná orientace na ucelená řešení pomáhá výrobcům zvýšit produktivitu, kvalitu výroby a bezpečnost práce. ABB již po celém světě instalovala více než 300 000 robotů. Všechny výrobky ABB Robotika jsou plně podporované celosvětovými prodejními a servisními organizacemi ABB Robotika v 53 zemích ve více než 100 lokalitách.

Společnost ABB najdete na veletrhu MSV 2017 ve stánku 30 v hale G2.
www.abb.cz/robotika


Vyšlo v časopise Elektro č. 10/2017 na straně 53. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021