časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ABB na veletrhu Amper: inteligentní výrobky, řešení pro digitální budoucnost průmyslu

15. 3. 2017 | ABB s. r. o. | www.abb.cz

Společnost ABB, technologický průkopník a přední světový dodavatel v oblasti elektrotechnických výrobků, robotiky a pohonů, průmyslové automatizace a energetiky, zve k návštěvě svých stánků na veletrhu Amper 2017, který se bude konat ve dnech 21. až 24. března 2017 na brněnském výstavišti.

ABB své produkty a řešení představí ve svých dvou stáncích v hale V 6.02 a v hale P 4.13.

Základem připravovaných expozic budou řešení a výrobky, které usnadňují a podporují přechod směrem k Průmyslu 4.0 a internetu věcí, tedy směrem k budoucnosti, jejíž podobu ABB proaktivně utváří a formuje svými inovacemi, vycházejícími z více než 125leté tradice společnosti a jejího trvalého zaměření na výzkum a rozvoj. Fakt, že společnostABB je doslova hybnou silouenergetické a čtvrté průmyslovérevoluce a lídrem v implementacidigitalizace v průmyslu, dokazuje ostatně více než 70 miliónů připojených zařízení s digitálními funkcemi, 70 tisíc instalací řídicích systémů a zejména přes 50 řešení využívajících cloudové služba pokročilé analytické nástroje.


Obr. 1. Collaboration table je manažerský nástroj

Novinkou letošního ročníku bude tzv. Collaboration table (obr. 1), v němž ABB představí moderní manažerský nástroj, který automaticky sbírá data (historická i aktuální) z různých zdrojů. Interaktivní 3D KPI aplikace potom intuitivně zobrazuje klíčové informace a jejich přímou vazbu na manažerské klíčové ukazatele výkonnosti tzv. KPI, to vše na úrovni konkrétního podniku v atraktivním 3D formátu. Výsledkem jsou přesná data a jejich vyhodnocení využitelná pro následná manažerská rozhodnutí s cílem zvýšit produktivitu a dosahovat maximálních úspor energií.

Také na veletrhu nebude chybět jedinečný robot YuMi, první dvouramenný robot na světě schopný skutečně – a zcela bezpečně – spolupracovat s lidmi (obr. 2), a ABB Smart Sensor určený pro monitorování stavu nízkonapěťových elektromotorů (obr. 3), je schopen zajistit zákazníkům nejen základní údaje o provozu motorů (vibrace, hluk, teplota apod.), ale také významné provozní úspory. To vše při jednoduché funkci a spolehlivém přenosu získaných dat na zabezpečený server. Chytrý snímač od ABB snímá údaje o vibracích, teplotě, hluku a dalších parametrech. Senzor tak snižuje prostoje motorů až o 70 % a prodlužuje jejich životnost až o 30 %, to vše při současném snížení odběru elektrické náročnosti o 10 %.

Pro oblast pohonů je určena aplikace Drivetune, umožňující bezpečnou komunikaci s měničem frekvence pomocí technologie bluetooth. Tato aplikace umožňuje provozovatelům např. snadno zadávat data potřebná k uvedení měniče do provozu, číst a řešit chyby či poruchy chodu nebo provádět základní parametrizaci.

V rámci koncepce „Jeden dům, jedno řešení“ představí ABB na veletrhu také svou kompletní produktovou nabídku elektroinstalace pro residenční sektor, obsahující jak inteligentní elektroinstalace ABB-free@home (poprvé v českých designech), tak i novu řadu jističů (6 kA) SZ200 či rozvodnice System pro E-comfort Mistral® a pro MCompact.


Obr. 2. YuMi – kolaborativní robot

ABB-free@home® jako inovativní řešení inteligentní elektroinstalace pro automatizaci domácnosti, umožňuje řídit všechny funkce v domě (ovládání světla, žaluzií, topení, klimatizace) automaticky. Novinkou v sortimentu je vnitřní dotykový panel s úhlopříčkou 4,3", na němž lze nově zobrazit také informace z venkovní meteorologické stanice (např. rychlost větru, venkovní teplota, informace o dešti), a také další rozšíření, tentokrát o oblíbené české designové řady Tango®, Element®, Time® a Time® Arbo.

Součástí expozice bude též interaktivní „Smart Lab“, kde si budou moci návštěvníci vyzkoušet ovládání světelné scény v chytré domácnosti pomocí virtuální reality, na panelu poslední designové řady vypínačů a zásuvek Levit® bude připraveno hlasování o nejzajímavější metalickou barvu, která bude posléze skutečně zařazena do výroby.

V rámci prezentace elektrotechnických výrobků pro průmyslový sektor bude vedle bezkonkurenčního odpínače ONE20 představeno nové provedení průmyslových vidlic a zásuvek IP&S v krytí IP44 a IP67 i nejoblíbenější druh vázacích pásek Spec-Kon, jejichž použití bude možné si na stánku dokonce i vyzkoušet.

Díky velké technické spolehlivosti a modernímu vzhledu představují odpínače v krytu ONE20 optimální řešení pro obytné, komerční a jednoduché průmyslové instalace. Lze je využívat jako hlavní vypínače i jako odpínače pro místní fyzické odpojení různých aplikací, např. systémů topení, ventilace klimatizace, vodních či tepelných čerpadel, nebo osvětlení, a to jak v obytných, tak komerčních instalacích.

Další exponát – modulární nízkonapěťový rozváděčový systém MNS 3.0 – prokazuje své vynikající vlastnosti již řadu let. Zároveň představuje bezpečnou investici do budoucna díky průběžnému vývoji. Rozváděčový systém je plně v souladu s platnými normami, především IEC 61439. Vysoká pružnost systému ABB MNS 3.0 je dána rámovou konstrukcí, se šroubovým připojením nevyžadujícím údržbu. Důsledné využívání modulárního principu při elektrickém i mechanickém návrhu umožnuje provést konstrukci, vybrat vnitřní uspořádání a dosáhnout krytí podle provozních a vnějších podmínek instalace. Konstrukce i použitý materiál rozváděče MNS v širokém rozsahu zabraňuje vzniku elektrického oblouku, případně zaručuje zhášení oblouku během krátké doby.

Řešením, jehož pomocí chce ABB pomoci snižovat tzv. uhlíkovou stopu elektrické sítě, je plynem izolovaný rozváděč ZX2 s novým izolačním mediem AirPlus. Toto medium je ekologicky šetrnou alternativou plynu SF6 s minimálním účinkem na oteplování atmosféry Země. I při použití nového média si rozvaděč uchoval všechny výhody plynem izolovaných rozvaděčů, zejména kompaktní rozměry.


Obr. 3. ABB Smart Sensor monitoruje nízkonapěťové motory

Divize Průmyslová automatizace na stánku v hale V představí produkty a řešení pro měření a regulaci.

Mezi ně patří např. indukční průtokoměr ProcessMaster FEP500, určený pro náročné průmyslové aplikace. Na veletrhu bude vystaven ve formě funkčního modelu. Tento průtokoměr, vybavený pokročilou diagnostikou, charakterizuje spolehlivost, dlouhodobá životnost, nenáročná údržba a úsporný provoz a modulární design, umožňující konfiguraci výrobku na míru. Mezi volitelné funkce patří detekce prázdného potrubí, detekce bublin v médiu, detekce povlaku na elektrodách, monitoring vodivosti, teploty senzoru či kvality uzemnění.

Dalším produktem je moderní zirkonový analyzátor AZ20, určený pro měření obsahu kyslíku ve spalinách a kotlích ve všech průmyslových odvětvích. Díky elektrickému vyhřívání podává výborné výsledky i v teplotně nestabilních podmínkách, rychlá odezva jej předurčuje k regulaci spalovacích procesů. Jeho předností je nejen kompatibilita s protokolem HART, ale i unikátní autokalibrace a diagnostika, a také certifikace QAL 1 podle EN 14181 pro emisní monitoring.

Analyzátor AZ20 doplní řada analyzátorů pro kontinuální analýzu plynů EasyLine EL3000, u niž bylo nově zjednodušeno ovládání a programovací funkce při zachování výkonu jednotlivých analytických modulů. Analyzátory využívají osvědčené měřicí principy, jako je infračervená fotometrie, paramagnetické a elektrochemické měření koncentrace kyslíku nebo tepelně vodivostní měření.

Důmyslné spojení pokročilých technologií měření, nejrychlejší zpracování dat a největší přesnost na trhu – to jsou SMART přepočítávače průtoku Flow-X, určené pro fakturační měření zemního plynu, LPG, páry, ropy a dalších ropných produktů. Flow-X jsou spolehlivé i v nejnáročnějších aplikacích a zahrnují výpočty všech souvisejících norem jako API, AGA, ISO, PTZ, NIST.

ABB je také součásti bohatého doprovodného programu, kde představí např. kybernetickou bezpečnost a další ucelená témata našich chytrých servisních řešeni 4.0.

ABB umožňuje zákazníkům ze sféry výroby a distribuce energií, průmyslu, dopravy a infrastruktury zlepšit jejich výkonnost při současném snížení dopadu na životní prostředí. V České republice působí v osmi lokalitách, má zde sedm výrobních závodů, čtyři centra pro výzkum a vývoj a komplexní technický servis.


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2017 na straně 12. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

ABB s.r.o.

ABB s.r.o.
BB Centrum – DELTA II
Vyskočilova 1561/4a
Praha 4
140 00
www.abb.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021