časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ABB hlásí čtvrtmiliardový úspěch brněnského závodu

28. 2. 2020 | ABB s.r.o. | www.abb.com

Brněnská ABB oznámila největší dodávku produktů nízkého napětí ve své historii. Za 250 milionů korun je dodá do obří továrny na lithium-iontové akumulátorové články společnosti NorthVolt Ett ve švédském Skellefteå.

ABB „Nejzelenější“ baterie na světě

Spolehlivá a efektivní síť pro distribuci energie je důležitým stavebním blokem výstavby největší a nejmodernější evropské továrny na lithium-iontové akumulátorové články, kterou chce společnost NorthVolt postavit ve Skellefteå na severu Švédska.

Brněnské rozvaděče pro napájení strojů

ABB bude pro tento projekt zajišťovat infrastrukturu pro dodávky energie z místní sítě přímo do výrobních provozů. Energetická síť bude uváděna do provozu postupně od roku 2021, kdy by měla být výroba článků podle plánu zahájena. Konkrétně brněnská divize společnosti ABB se na tomto ambiciózním projektu podílí dodávkou rozvaděčů nízkého napětí.

„Jednalo se nestandardní řešení upravené zákazníkovi na míru. Naše rozvaděče budou rozvádět elektřinu v nových výrobních halách a budou sloužit k napájení strojů a infrastruktury, jako je osvětlení nebo teplo,“ informuje Jiří Potěšil, generální ředitel brněnského závodu ABB.

„Nejzelenější“ baterie na světě

Haly elektrárny s rozvaděči od ABB budou v provozu od roku 2021 a měly by vyrábět historicky nejekologičtější lithiové baterie určené pro elektromobily předních evropských výrobců automobilů. ABB tak tímto způsobem přispívá k redukci uhlíkové stopy a podporuje rozvoj elektromobility.

„NorthVolt je pro ABB strategicky významným zákazníkem a partnerem. Je proto velmi důležité, že ABB tuto společnost podporuje při vytváření „nejzelenější“ lithiové baterie na světě. Výstavbu továrny na akumulátorové články ve Skellefteå považujeme za milník na cestě ke společnosti, která nevyužívá fosilní paliva,“ dodává Potěšil.

ABB již v minulosti získala několik objednávek na zařízení pro automatizaci a dodávku energie pro vývojové centrum a továrnu Northvolt Labs ve švédském Västerås, kde byla zahájena výroba na konci roku 2019.

Tiskové materiály ABBBA Consulting

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021