časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ABB Group prodá svůj byznys v oblasti kabelových systémů společnosti NKT Cables

24. 9. 2016 | ABB s.r.o. | www.abb.com

Doplňující se nabídka umožní vznik předního hráče v oboru kabelových systémů. Společnosti ABB Group a NKT Cables podepsaly smlouvu o dlouhodobém strategickém partnerství. Hodnota transakce činí 836 milionů eur (934 milionů amerických dolarů). Prodej je dokladem závazku ABB Group k aktivnímu řízení svého obchodního portfolia

ABB sídloSpolečnost NKT Cables odkoupí od ABB Group její byznys v oblasti kabelových systémů pro velmi vysoké napětí (VVN) v celkové hodnotě 836 milionů eur (934 milionů USD). Kabely VVN jsou podstatnou součástí udržitelných energetických sítí a využívají se pro přenos velkého množství elektrické energie na dlouhé vzdálenosti. Oblast kabelových systémů je součástí divize Energetika ABB Group, která právě prochází strategickou revizí.

NKT Cables navrhuje, vyrábí a dodává elektrické kabely pro nízké, vysoké a velmi vysoké napětí především v oblasti střídavého proudu. Společnost má hlavní výrobní závody v Evropě a v Číně, prodejní pobočky po celém světě a zaměstnává přibližně 3200 lidí. V roce 2015 vykázala tržby ve výši 1,2 miliardy eur.

„Spojujeme dvě silná portfolia v oblasti kabelů, přičemž obě mají skandinávské kořeny. Jako součást společnosti NKT Cables budou obě portfolia konkurenceschopnější a zároveň si díky dlouhodobému strategickému partnerství nadále udržíme přístup k dodávkám,“ uvedl generální ředitel ABB Group Ulrich Spiesshofer. „Kombinace naší jednotky kabelových systémů se silou NKT Cables je dokladem našich snah o aktivní řízení obchodního portfolia, což je klíčový prvek naší strategie Next Level.“

Technologie ABB v oblasti kabelů VVN i její výrobní a servisní základna se skvěle doplňují s aktivitami společnosti NKT Cables. Spojením získá společnost ideální pozici k uspokojování globální poptávky po kabelových soustavách pro přenos energie na velkou vzdálenost. Očekává se, že společný operační rozsah a dosah povedou k ještě lepším službám pro zákazníky na celém světě.

„Jednotka ABB Group pro kabely VVN výrazně posílí naše portfolio a získáme výrobní základnu světové úrovně. Technologie, znalosti v dané oblasti a vysoce kvalifikovanou pracovní sílu hodláme využít pro další růst v této oblasti,“ uvedl Michael Hedegaard Lyng, předseda představenstva a generální ředitel NKT Cables. „Těšíme se na rozvíjení dlouhodobé partnerské spolupráce, která v budoucnu prospěje projektům po celém světě.“

Jednotka kabelových systémů ABB Group nabízí řešení na klíč od návrhu přes inženýring, dodávku, instalaci, uvedení do provozu až po servis. V roce 2015 vykázala příjem 524 milionů USD a zaměstnává kolem 900 lidí. Disponuje špičkovými výrobními a výzkumnými a vývojovými kapacitami pro podmořské a podzemní kabely VVN ve švédském městě Karlskrona. Součástí transakce je i nejmodernější loď pro pokládání kabelů, která se v současnosti staví. Firma disponuje více než stoletými zkušenostmi, dodává výrobky pro velmi širokou paletu použití a do provozu uvedla stovky přenosových soustav střídavého i stejnosměrného proudu po celém světě.

„V rámci strategického partnerství budou ABB Group a NKT Cables spolupracovat na budoucích projektech a využívat tržní příležitosti v oblastech, jako jsou podmořská vedení nebo přenosové soustavy stejnosměrného proudu,“ prohlásil Claudio Facchin, prezident divize Energetika ABB Group. „Tato transakce zjednoduší naši divizi a povede k jejímu cílenějšímu zaměření.“

Transakce by měla být dokončena v prvním čtvrtletí roku 2017 po schválení regulačními úřady a splnění příslušných podmínek. Výhradním finančním poradcem ABB Group je společnost Goldman Sachs, právní služby zajišťuje firma Freshfields Bruckhaus Deringer.

ABB Group bude informovat o postupu strategie Next Level, včetně strategické revize portfolia divize Energetika, na blížícím se Capital Markets Day, který se bude konat 4. října 2016.

Tiskové materiály ABB

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021