časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ABB a IBM navázaly spolupráci v oblasti průmyslových řešení s umělou inteligencí

4. 5. 2017 | ABB s.r.o. | www.abb.cz

ABB Ability™ a systém IBM Watson společně vytvářejí výjimečnou hodnotu pro zákazníka. 

ABB a IBM (NYSE: IBM) oznámily navázání strategické spolupráce, v jejímž rámci se propojí ABB Ability, špičková digitální nabídka ABB, s kognitivními zkušenostmi internetu věcí IBM Watson. Cílem je vytvořit novou hodnotu pro zákazníky v odvětví energetiky, průmyslu, dopravy a infrastruktury.

ABB a IBM navázaly spolupráci v oblasti průmyslových řešení s umělou inteligencí

Přínos pro zákazníky bude pramenit z hlubokých odborných znalostí a rozsáhlého portfolia digitálních řešení ABB a zároveň ze zkušeností IBM v oblasti umělé inteligence, strojového učení a vertikálních vztahů v průmyslu. První dvě společná průmyslová řešení, která jsou založena společně na ABB Ability a systému IBM Watson, budou v reálném čase poskytovat kognitivní údaje o výrobním závodě a inteligentních sítích.

„Toto silné spojení předznamenává novou úroveň průmyslové technologie. Jde o přechod od současných propojených systémů sbírajících data k průmyslovým provozům a strojům, které využívají data k monitorování, analýze a optimalizaci procesů. Pro zákazníky z průmyslu to znamená prodloužení doby bezporuchového provozu a vyšší efektivnost a produktivitu,“ uvedl generální ředitel ABB Group Ulrich Spiesshofer. „S instalovanou základnou 70 milionů propojených zařízení, 70 000 digitálních řídicích systémů a 6 000 podnikových softwarových řešení je ABB předním průmyslovým dodavatelem se čtyřicetiletými zkušenostmi ve vytváření průmyslových řešení pro zákazníky. IBM je lídr v oblasti umělé inteligence a kognitivního zpracování dat. IBM a ABB společně vytvoří pokročilá řešení pro zákazníky s využitím možností přínosů čtvrté průmyslové revoluce.“

Nová řada revolučních řešení
Nová řada převratných řešení, která jsou výsledkem společného vývoje ABB a IBM, pomůže firmám se zcela nově vypořádat s největšími průmyslovými výzvami, jakými jsou například zvýšení kvality výroby, eliminace nežádoucích odstávek a zvýšení efektivnosti a produktivity průmyslových procesů. Tato řešení představují přechod od současných propojených systémů sbírajících data k průmyslovým provozům a strojům, které využívají data k monitorování, analýze a optimalizaci řízení celého procesu. Tím pracovníkům v průmyslu pomohou eliminovat neefektivní procesy a nadbytečné úkony.

„Tato důležitá spolupráce s ABB pomůže adaptovat systém Watson hlouběji do průmyslových aplikací v průmyslové výrobě, energetice, dopravě i jinde,“ uvedl Ginni Rometty, předseda představenstva, prezident a generální ředitel IBM. „Data generovaná výrobky průmyslových společností, jejími zařízeními a systémy slibují exponenciální pokroky, pokud jde o inovace, efektivnost a bezpečnost. Pouze s rozsáhlými kognitivními možnostmi systému Watson a s jedinečnou podporou, kterou zajišťuje naše platforma, lze tyto nové zdroje spolehlivě proměnit v hodnotu pro zákazníka. Na spolupráci s ABB se v této nové oblasti průmyslu těšíme.“

Kognitivní poznatky v reálném čase přímo ve výrobním závodě
ABB například využije umělou inteligenci Watson k hledání závad prostřednictvím výrobních fotografií v reálném čase. Fotografie se pořizují pomocí systému ABB a poté se analyzují v systému IBM Watson určeným pro výrobní aplikace. Dříve se tyto kontroly prováděly ručně, což byl často pomalý proces zatížený chybami. Díky využití možností kognitivních poznatků systému Watson v reálném čase přímo ve výrobním závodě a v kombinaci s průmyslovou automatizační technologií ABB získají výrobci lepší prostředky ke zvýšení produktivity výroby při současném zvýšení přesnosti a kvality. Během průchodu součástí výrobním procesem toto řešení upozorní výrobce na kritické chyby – neviditelné pouhým okem – v kvalitě montáže. To umožní rychlý zásah kontrolorů kvality. Snazší identifikace závad má vliv na veškeré zboží na výrobní lince a pomáhá zlepšit konkurenceschopnost firmy a zároveň eliminovat nákladné reklamace, a tím ochránit dobré jméno samotné společnosti.

Využití kognitivních poznatků v reálném čase v inteligentních sítích
ABB a IBM dále využijí nabytých zkušeností systému Watson k předvídání vzájemných vazeb při výrobě elektrické energie v závislosti na počasí a jeho vlivu na optimalizaci provozu a údržby současných inteligentních sítí, které jsou čím dál tím složitější v důsledku nové využitelnosti klasických i obnovitelných zdrojů energie. Předpověď teploty, doby slunečního svitu a rychlosti větru bude využívána pro prognózu poptávky spotřeby, což pomůže energetickým firmám optimálně řídit zatížení a také stanovovat ceny v reálném čase.

Tiskové materiály ABB


 ABB
ABB (ABBN: Six Swiss Ex) je technologický průkopník a přední světový dodavatel v oblasti elektrotechnických výrobků, robotiky a pohonů, průmyslové automatizace a energetiky. Celosvětově dodává zákazníkům z odvětví energetiky, průmyslu, dopravy a infastruktury. V návaznosti na více než 125 let tradice inovací společnost ABB dnes tvoří budoucnost průmyslové digitalizace a je hybnou silou energetické a čtvrté průmyslové revoluce. ABB působí ve více než 100 zemích světa a má přibližně 132 000 zaměstnanců. V České republice působí v osmi lokalitách, má zde sedm výrobních závodů, čtyři centra pro výzkum a vývoj a komplexní technický servis.

IBM
Pro další informace navštivte www.ibm.com/iot, www.ibm.com/internet-of-things/iot-solutions/iot-manufacturing a sledujte @IBMIoT on na Twitteru.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021