časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

5 způsobů, jak ve firmě naložit s elektroodpadem

14. 11. 2012 | |

Ročně je v České republice vyprodukováno přibližně 150 tun elektroodpadu. Velká část tohoto množství pochází z vyřazených elektrozařízení českých firem. Firmy mají povinnost řídit se odpadovým zákonem a s elektroodpadem nakládat ekologickým způsobem. Zvolit by si při likvidaci měly takovou variantu, která je bude co nejméně administrativně a finančně zatěžovat. 

Za vyhození do směsného odpadu hrozí vysoké pokuty

I v současné době se lze bohužel setkat s tím, že vyřazená elektrozařízení zvláště malých rozměrů stále končí ve směsném komunálním odpadu. Množství škodlivých látek obsažených v těchto přístrojích, jako jsou kadmium, rtuť, olovo, šestimocný chrom, polybromové bifenyly nebo azbest, mohou přitom vážným způsobem poškodit životní prostředí. „Firmy se vhazováním elektrospotřebičů do běžného odpadu vystavují hrozbě vysokých sankcí. Za porušení povinností v oblasti odpadového hospodářství hrozí firmám vysoké pokuty, které se pohybují od desetitisíců až k milionům korun,“ upozornila Lenka Kleger ze společnosti REMA Systém, která podnikům nabízí možnost bezplatného odběru elektroodpadu.

Služby odpadářských společností

Zdánlivě pohodlnou možností může být využití služeb odpadářských společností. Tyto společnosti odváží elektroodpad přímo z místa firmy. Na rozdíl od zpětného odběru vyřazených elektrozařízení se však na jejich služby často vztahují jiná pravidla. Svozové společnosti odvážená zařízení často deklarují jako nebezpečný odpad, s jehož likvidací se pojí řada administrativních povinností a vysoké náklady na jeho likvidaci. Související administrativní činnost je náročná nejen na čas, ale i na odborné znalosti. Ve větších firmách si tak vyžaduje specializovanou pozici odpadového hospodáře, který veškeré administrativní činnosti spojené s likvidací elektroodpadu zaštítí. Odpadářské firmy se navíc za svoje služby nechávají platit.

Zpětný odběr u obchodníka

Bezplatný odběr vyřazených elektrozařízení zajišťují sami obchodníci, kteří elektropřístroje uvádějí na trh. Zde však platí pravidlo, že od vás mají povinnost odebrat vyřazený spotřebič jen v případě, že si u nich současně zakoupíte odpovídající nový přístroj. Možnost tedy může být výhodná například při obměně starého hardwaru za nový a výkonnější. Nicméně komplexní nakládání s firemním elektroodpadem u větších firem tato varianta neřeší.

Sběrné dvory a mobilní sběrny

Další možností, kterou mohou využít především firmy, které produkují jen malé množství elektroodpadu, jsou sběrné dvory. Tato místa zpětného odběru nabízejí odebrání vyřazených spotřebičů zdarma, firmám však vznikají náklady na dopravu zařízení na místo sběrného dvoru. Zařízení dvory vybírají jenom v celku, rozebraná zařízení s chybějícím součástkami tedy nemají povinnost přijmout. Sběrné dvory se nacházejí ve všech větších městech, do menších obcí pak v jistých časových intervalech přijíždí mobilní sběrny.

Nejsnadnější způsob likvidace elektroodpadu nabízí společnosti zajišťující zpětný odběr přímo v prostorách firmy. Po uzavření smlouvy vám v místě pracoviště nainstalují sběrný box. V případě naplnění boxu pak stačí jen přes internet objednat svoz. Specializované společnosti zajišťují tento zpětný odběr bezplatně, vše je hrazeno z recyklačních poplatků, které jsou již zahrnuty v ceně každého nového přístroje. Díky tomuto systému mohou podniky navíc ušetřit čas. „Využíváním zpětného odběru elektrozařízení se firmy zbaví časově náročné odpadářské administrativy, která se pojí s evidencí nebezpečných odpadů,“ uvedla Lenka Kleger ze společnosti REMA Systém, která realizuje projekt Zelená firma, jenž je zaměřen na sběr baterií a elektroodpadu od občanů přímo v místě jejich zaměstnání.

O projektu Zelená firma

Projekt Zelená firma je zaměřen na sběr baterií a drobného elektroodpadu od občanů přímo v místě jejich zaměstnání. Snadná recyklace vysloužilých elektrozařízení a baterií bez nutnosti cesty do sběrného dvora či na speciální místo zpětného odběru je předpokladem pro podporu uvědomělého chování občanů. Projekt byl spuštěn v lednu roku 2008 a v současné době je v něm zapojeno více než 1300 firem.

Výhodou pro firmu je svoz a ekologické zpracování firemního elektroodpadu, baterií, tonerů, CD a DVD zdarma a navíc zajištění sběru drobných elektrozařízení od zaměstnanců. Firma zároveň získá podporu ve formě plakátu k označení sběrného místa, informačních letáčků pro zaměstnance a možnost využívat logo Zelená firma při komunikaci s veřejností.
V roce 2010 byla služba pro Zelené firmy rozšířena o nabídku velkých sběrových akcí, při kterých mají zaměstnanci firmy možnost odevzdat k recyklaci i velká elektrozařízení. Po skončení akce firma obdrží informační materiály, ze kterých se dozví, jaký vliv na životní prostředí měla jejich sběrná akce. Množství odevzdaného elektroodpadu je převedeno na úsporu materiálu a CO2 ekvivalent.

Zpětný odběr vyřazených elektrozařízení přímo ve firmě

více na www.remasystem.cz
foto: Stougard (Wikimedia Commons)

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021