časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

2v1 – spínací zásuvka a měřič energie Voltcraft SEM6000 FR

28. 2. 2019 | Conrad Electronic Česká republika, s. r. o. | velkoobchod.conrad.cz

Při neustále rostoucích cenách energií je šetření namístě. Jak efektivně snížit náklady na elektřinu a jak udržet výdaje v domácnosti pod kontrolou?

Jak fungují zásuvkové měřiče

Pro lepší přehled o spotřebě elektřiny v domácnosti, než jaký mohou dát odhady s tužkou v ruce, je dobré zvážit pořízení měřiče.

Lze jím zjistit okamžitou i průměrnou spotřebu energie daného zařízení, takže je v domácnosti možné snadno identifikovat největšího „žrouta“.

Měřiče mají tvar zásuvkového adaptéru, fungují tedy po připojení do klasické jednofázové zásuvky na 230 V (obr. 1). Do tohoto měřiče lze následně zapojit sledovaný spotřebič. Nastaví se požadované parametry, jako je cena elektřiny, a sledují se naměřené hodnoty.

Získané výsledky jsou spolehlivé, alespoň nepořídí-li si uživatel úplně nejlevnější měřiče ze supermarketu, jimiž zjištěné hodnoty lze považovat za velmi orientační. Jinak jde o spolehlivý způsob sledování provozních nákladů, byť je třeba počítat s tím, že se tyto přístroje nikdy nemohou vyrovnat elektroměrům.


Obr. 1. Měřič je možné zasunout do každé běžné zásuvky

Zásuvkový měřič spotřeby elektrické energie a spínací zásuvka 2v1 Voltcraft SEM6000 FR

Přístroj se vyznačuje velkou přesností. Dokáže stanovit příkon a účiník s přesností až na tři desetinná místa. Získaná data lze dále vyhodnocovat, snadno si je lze převést do grafu, a to v rámci dne, týdne, měsíce nebo roku. Spotřebu je tak možné efektivně vyhodnocovat i v dlouhodobém měřítku.

Aktuální stav spotřebiče uživatel pozná jednoduše – podle barvy vestavěného LED kroužku. Jestliže je kroužek zelený, je vše v pořádku. Když naopak zčervená, značí to stav vyžadující pozornost – spotřeba je příliš vysoká (obr. 2).


Obr. 2. Barva kroužku signalizuje odběr

Měřič se snadno ovládá prostřednictvím mobilního telefonu, přičemž nezáleží na tom, zda jde o mobil s OS Android anebo iOS (obr. 3). Spojení se smartphonem umožňuje i další funkce. Čas zapnutí a vypnutí spotřebiče pomocí spínače je možné efektivně zautomatizovat. Celkem lze s tímto přístrojem předprogramovat až dvanáct různých časů, v nichž se bude zařízení spouštět. Čas je možné nastavit coby opakovaný, popř. jej spouštět pouze jednorázově. Zařízení je nutné spárovat, ale v aktuální chvíli nemusí být prostřednictvím Bluetoothu připojeno.

Zásuvkový měřič spotřeby elektrické energie a spínací zásuvka 2v1 Voltcraft SEM6000 FR
Obr. 3. Sledování naměřených hodnot a programování zajistí
mobilní telefon s Bluetothem

U osvětlení a televize lze využít zapínání cílené, ale také v náhodném režimu. To má jednu velmi důležitou funkci. Lze tak vytvořit iluzi, že se v domě či bytě někdo pohybuje, což odrazuje potenciální zloděje.

Kladné stránky:
– velká přesnost,
– dvě funkce v jednom zařízení,
– prodloužená záruka.

Záporné stránky:
– po přerušení dodávky elektrické energie přístroj přestane měřit,
– zařízení je určeno pro zásuvky v provedení Schuko, používané především v německy mluvících zemích, a zásuvky s válcovým zemnicím kolíkem (tzv. francouzský typ), používané vedle Francie také v Česku, Polsku a na Slovensku.


Vyšlo v časopise Elektro č. 2/2019 na straně 30. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021