časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

25 let FCC PUBLIC

11. 6. 2016 | redakce Elektro | www.odbornecasopisy.cz

Nakladatelství FCC PUBLIC a odborný časopis ELEKTRO si letos připomínají čtvrtstoletí od svého založení. Při této příležitosti se 2. června 2016 v pražské Betlémské kapli uskutečnilo slavnostní setkání příznivců a přátel technické literatury z průmyslu a ze sféry vzdělávání. Záštitu nad touto akcí převzal děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze prof. Ing. Pavel Ripka, CSc., a setkání moderoval předseda Redakční rady časopisu ELEKTRO prof. Ing. Jiří Lettl, CSc., z Katedry elektrických pohonů a trakce ČVUT FEL v Praze. 

Na setkání vystoupilo několik významných osobností české elektrotechniky. Nešlo však pouze o vzpomínání, ale také o současnost a budoucnost odborných médií, konkrétně pak časopisu ELEKTRO a SVĚTLO, které vycházejí v nakladatelství FCC PUBLIC. Jako první se ujal slova prorektor ČVUT pro vědeckou a výzkumnou činnost prof. Ing. Zbyněk Škvor, CSc., který pozdravil přítomné jménem rektorátu. Po něm předstoupil před přítomné děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze prof. Ing. Pavel Ripka, CSc., který vyzdvihl význam odborného elektrotechnického časopisu pro průmysl a odbornou veřejnost a popřál nakladatelství a jeho redakcím hodně tvůrčí síly do dalších let.

Hosté setkání v Betlémské kapli sledují proslov Ing. Emila Širůčka, ředitele nakladatelství FCC PUBLIC 

Jako další řečník setkání vystoupil ředitel nakladatelství FCC PUBLIC Ing. Emil Širůček, který seznámil přítomné s historií založení nakladatelství a s jeho dalším vývojem až do současných dnů. Neopomněl také připomenout, že časopis ELEKTRO navazuje v duchu motta „Pokračujeme v díle těch, kteří byli první.“ na tradice svých předchůdců Elektrotechnického obzoru a Elektrotechnika. Dále informoval přítomné o současné situaci na mediálním trhu, především o hlavním trendu – digitalizaci, a o tom, jaké kroky v tomto směru učinilo nakladatelství FCC PUBLIC. Podle jeho slov digitalizace a internet otevřely tištěným mediím nové možnosti přístupu k informacím – kdekoliv, jakkoliv a kdykoliv. A časopisy ELEKTRO a SVĚTLO tyto možnosti plně využívají. Nabízejí přímou interaktivitu mezi obsahem a jeho autory, stejně jako mezi inzercí a jejími zadavateli. Navíc obohatily publikace o multimediální prvky. Časopisy ELEKTRO a SVĚTLO, které vydává nakladatelství FCC PUBLIC, mají kromě tištěné verze také plnohodnotnou verzi elektronickou s nadstavbovým digitálním servisem pro čtenáře a inzerenty včetně archivu článků, rejstříků a „elektronicky vázaných“ seriálů. Jde tedy o mediální synergii využití tištěné a digitální podoby, kterou podtrhuje jak obsah, tak forma webových stránek. V této souvislosti jsou zcela namístě závěrečná slova pana Širůčka: „Dámy a pánové, vítejte v digitálním světě!

 

Poté vystoupil prof. Ing. Petr Moos, CSc., z Fakulty dopravní ČVUT v Praze, který jako přímý účastník přeměny nakladatelství ocenil zápal a odvahu pana Širůčka ustát převratné změny, které nastaly po roce 1989, a vybudovat skvěle fungující a nezávislou multimediální společnost.

Představitelé Elektrotechnické asociace ČR poděkovali Miloslavu Folprechtovi a Emilu Širůčkovi za významnou
nakladatelskou činnost v oblasti elektrotechnické literatury (zprava: Jiří Holoubek, Jan Prokš, Emil Širůček, Miloslav Folprecht)

Na jeho slova navázal Ing. Jiří Holoubek, prezident Elektrotechnické asociace ČR, který vyjádřil svůj obdiv k práci redakce a jejího pozitivního vlivu na elektrotechnickou veřejnost. Řečnický blok uzavřela svým příspěvkem prof. PhDr. Marcela Efmertová, CSc., z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, která stručně, ale velmi přesně a výstižně zmapovala formování české technické elity a rozvoj odborných časopisů v průběhu 19. století a na začátku 20. století.

Přátelské rozhovory ve foyer Betlémské kaple

Neformální část setkání se pak nesla v duchu „něžného jazzu“, který v podání jazzových mágů (čtveřice instrumentalistů a zpěvačky) pohladil duši a vytvořil příjemnou kulisu pro přátelské rozhovory s hosty z průmyslu a akademické sféry, ale také s autory a dalšími vzácnými hosty. Toto setkání mělo díky citlivě volenému programu a „elektrotechnicky spřízněným duším“ účastníků velmi dobře vyladěnou atmosféru, kterou nemalou měrou umocnilo i mystické prostředí Betlémské kaple.

 

Stručně o nakladatelství FCC PUBLIC

FCC PUBLIC, s. r. o., je nakladatelství technické literatury, jehož vydavatelské aktivity jsou zaměřeny především na oblast elektrotechniky a příbuzných oborů. Vydává odborné časopisy ELEKTRO a SVĚTLO a také knižní tituly pojednávající o tématech elektrotechniky, osvětlování, alternativní energetiky a managementu.

Nakladatelství je členem Elektrotechnické asociace České republiky, spolupracuje s firmami, z nichž každá má svou důležitou úlohu v průmyslu ČR, a se vzdělávacími i akademickými institucemi. Do časopisů i knih autorsky přispívají významné osobnosti z výzkumu i praxe a kompetentní osobnosti z profesních institucí. Nezávislost a ekonomická soběstačnost jsou dalšími důležitými argumenty při hodnocení odborné kvality uveřejňovaných textů.

Hlavní oblastí obchodní činnosti je vydávání technické literatury. S tím úzce souvisí nabídka reklamních služeb, dále služeb využívajících dovednost a profesionální zkušenosti odborných redaktorů a samozřejmě i služeb vlastního grafického studia.

Prostor v odborných časopisech a na webové stránce www.odbornecasopisy.cz je kromě běžné náplně k dispozici pro prezentaci firem a společností působících na českém trhu, ale také jako volná tribuna pro odborné diskuse i pro sdělování zpráv oborových společenstev.

Neopominutelným okruhem činnosti nakladatelství je pořádání konferencí, seminářů a jiných odborně vzdělávacích akcí, stejně jako podpora středních a vysokých odborných škol.

Nakladatelství se pravidelně účastní důležitých veletrhů v ČR, na Slovensku i jinde v Evropě. Ve spolupráci s vybranými veletržními správami bývá na mnoha veletrzích i vystavovatelem a organizátorem některých bodů doprovodného programu.

(text, foto a video Kl)