Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Zumtobel je partnerem výstavy ARCTIC NORDIC ALPINE / S krajinou v dialog

8. 10. 2021 | ZG Lighting Czech Republic s.r.o. | www.zumtobel.cz

Moderní architektura jako nástroj na udržení kvalitního života na modré planetě. To je téma výstavy s názvem ARCTIC NORDIC ALPINE / S krajinou v dialogu, která bude otevřena od 26. srpna do 13. října v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. Expozice představí tvorbu světově uznávaného ateliéru Snøhetta, jenž významně přispívá v boji proti klimatické změně díky svému udržitelnému přístupu a jeho stavby se stávají pro svět vzorem. Výstavu doprovodí bohatý doprovodný program i publikace.

Light Forum – společný projekt společností Snøhetta a Zumtobel Group je místem pro společná setkávání
Light Forum – společný projekt společností Snøhetta a Zumtobel Group je místem pro společná setkávání

„Zastoupení skupiny Zumtobel Group v České republice, společnost ZG Lighting Czech Republic, chce partnerstvím na mimořádné výstavě ARCTIC NORDIC ALPINE jednoznačně podpořit myšlenku udržitelného rozvoje, přispět k mezioborové diskuzi sdílením impulsů z neustále se měnícího světa architektury a urbanismu a čelit výzvám budoucnosti, za niž cítíme odpovědnost,“ komentuje podporu Jan Vacek, ředitel společnosti ZG Lighting Czech Republic, která je generálním partnerem výstavy.

Výstava původně vznikla pro berlínskou Galerii Aedes & Aedes Architecture Forum ve spolupráci se společností Zumtobel u příležitosti výročí 40 let od založení galerie a 70 let od založení firmy v Dornbirnu ve Vorarlbersku. Innsbrucká pobočka Snohetty, vedená architektem Patrickem Lüthem, stojí za přípravou výstavy i za novým komplexem Zumtobel Group Campus & Light Forum, kterým se firma přihlásila k myšlence udržitelného dlouhodobého rozvoje Dornbirnu a okolí. Tento areál i s prezentací již realizované části je také součástí katalogu, který bude díky podpoře projektu ARCTIC NORDIC APLINE Fondy EHP a Norska vydán v česko-anglické mutaci. Zásluhou norských grantů bude rovněž v říjnu přednášet na liberecké Fakultě umění a architektury další významná zástupkyně ateliéru Jette C. Hopp.

V Light Foru má společnost Zumtobel Group možnost prezentovat nejnovější vývoj a technologie osvětlovací techniky
V Light Foru má společnost Zumtobel Group možnost prezentovat nejnovější vývoj a technologie osvětlovací techniky

Projekt ARCTIC NORDIC ALPINE ukazuje moderní architekturu v dramatickém, převážně norském či horském prostředí. Jde o průkopnické projekty mezinárodně uznávaného architektonického a designového studia Snøhetta z Norska, které výstavu připravilo. Patří k nim například hotel Svart ve Svartisenu, návštěvnické centrum na souostroví Špicberky, muzejní čtvrť v Bolzanu nebo Opera pro Oslo, za kterou dostalo studio v roce 2009 Cenu Miese van der Rohe. Tyto stavby dokládají, že architektura může být jedním z prostředků, jak zmírnit dopady klimatických změn, a to díky svému designu a moderním inovativním řešením, jež jsou šetrná k přírodě. „Architektura, jak ji vnímáme, má patrně za úkol vytvořit na Zemi lepší životní prostředí pro lidské i ostatní bytosti,“ říká spoluzakladatel studia Snøhetta Kjetil Trædal Thorsen.

Výstava bude zahájena 26. srpna u příležitosti konání konference The European Association for Architectural Education za osobní účasti krajinářské architektky Jenny B. Osuldsen, jedné z ředitelek a partnerů kanceláře. Navštívit výstavu ARCTIC NORDIC ALPINE bude možné do 13. října. Více informací je k dispozici na www.gjf.cz.

Jedinečné projekty společnosti Snøhetta jsou k vidění v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze v rámci výstavy Artic Nordic Alpine
Jedinečné projekty společnosti Snøhetta jsou k vidění v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze v rámci výstavy Artic Nordic Alpine

Právě udržitelná architektura je v posledních více než deseti letech jedním ze zásadních témat Galerie Jaroslava Fragnera. Výstavou s příznačným podtitulem S krajinou v dialogu umožňuje české veřejnosti seznámit se s uvažováním o tématu udržitelnosti z pozice země, která je v celosvětovém měřítku významnou inspirací, jak využívat architekturu jako nástroj udržení kvalitního života na modré planetě.

Tiskové materiály AC&C Public Relations


O skupině Zumtobel Group: 

Skupina Zumtobel Group je mezinárodní hráč na poli světelného průmyslu a vedoucí dodavatel inovativních světelných řešení, komponent a souvisejících služeb. Se širokým portfoliem vysoce kvalitních svítidel poskytuje rakouská značka Zumtobel, specialista na osvětlení, nejlepší světelné řešení pro využití ve dne i v noci. Jako lídr v oblasti inovací Zumtobel svým přístupem neustále posouvá hranice při hledání jedinečného a nadčasového designu svítidel. Je mezinárodním dodavatelem integrovaného světelného řešení, který vyvíjí nové generace svítidel postavených na odkaze rodinné firmy s cílem zlepšovat kvalitu života prostřednictvím světla. Skupina sídlí v Dornbirnu v rakouské spolkové zemi Vorarlberg.
Na českém trhu ZG Lighting Czech Republic s.r.o., člen skupiny Zumtobel Group, nabízí profesionální osvětlení značek Thorn, acdc a Zumtobel. Pro další informace prosím navštivte: www.zumtobel.cz.

O ateliéru Snøhetta

Snøhetta již více než 30 let navrhuje jedny z nejvýznamnějších veřejných a kulturních projektů na světě. Ateliér svou kariéru zahájil v roce 1989 oceněným soutěžním projektem na novou knihovnu v Alexandrii v Egyptě, následně se proslavil budovou Národní opery a baletu v Oslu či Národním památníku 11. září v New Yorku. Snøhetta navrhuje architekturu, krajinářskou architekturu, interiéry, ale také produktový a grafický design. Po celou dobu od svého vzniku si uchovává svůj transdisciplinární přístup, což dokazuje dlouhá řada realizací, kde jsou krajina a architektura od nejranější možné fáze v souladu. Snøhetta je v současné době zapojena do řady projektů v Evropě, Asii, Oceánii a Americe. Globální práce tak přináší každému designérovi cenný kulturní i ekonomický přehled a vytváří podmínky pro neustále se rozvíjející schopnosti a znalosti ateliéru. Ten dnes zaměstnává 280 lidí a kromě kanceláře v Oslu sídlí její studia také v Paříži, Innsbrucku, New Yorku, Hong Kongu, Adelaide a San Francisku.