Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Začíná SIGNAL – největší festival světla v Česku Čtyřdenní světelná podívaná rozsvítí Prahu

18. 10. 2013 | |

Tři roky příprav největšího festivalu světla v České republice vrcholí 17. až 20. října pestrou přehlídkou současného audiovizuálního umění v centru Prahy. Festival bude slavnostně zahájen 17. října v 19:00 na Staroměstském náměstí rozsvícením světelné instalace Hypercube, jedné z 35 instalací, které pro první ročník festivalu připravila řada významných domácích i zahraničních umělců pod taktovkou společnosti Fresh Films.

Přenést do kulis Prahy festival světla se rozhodl ředitel festivalu Martin Pošta před třemi lety. Za podpory hlavního města Prahy a dalších významných partnerů se prvotní myšlenka dočkala svého zhmotnění. 17. až 20. října 2013 se koná první festival světla, který se svým rozsahem může řadit k dalším akcím tohoto druhu v Evropě.

„Festival doslova vnáší nové světlo do ulic hlavního města. Podtrhuje to zajímavé a doplňuje o audiovizuální rozměr. Myslím, že návštěvníkům, a to nejen z Prahy a České republiky, ale také ze zahraničí, nabízí netradiční zážitek,“ říká radní pro kulturu Ing. Václav Novotný.

„Jednou z hlavních myšlenek festivalu je vytvořit tradici přehlídky moderního audiovizuálního umění u nás, kde světelné umění není příliš známé. Festival dává příležitost také místním umělcům, kteří primárně se světlem nepracují, vyjádřit se novým prostředkem a navíc ve veřejném prostoru. Přivést do Prahy světové hvězdy video mappingu je pak ona třešnička na dortu, která festival korunuje na kulturní událost letošního pražského podzimu,“ dodává ředitel festivalu Martin Pošta.

Přehlídka současného umění ve veřejném prostoru má návštěvníkům i obyvatelům Prahy ukázat metropoli doslova v jiném světle. Jako místo přívětivé a přitakávající moderní dynamické době, aniž by ztrácelo tradiční rysy na své tváři typické pro starobylé magické místo ve střední Evropě.

Pro festival světla ve veřejném prostoru se nadchla a svými díly jeho první ročník podpořila řada domácích umělců jako Rony Plesl, Milan Cais, Krištof Kintera, Vladimir 518, Jakub Nepraš, František Skála a mnoho dalších. V Praze s nadšením představí své instalace i video mappingové projekce na historické budovy ruská Sila Sveta, katalánské uskupení Telenoika, francouzští 1024 architecture, Romain Tardy z Antivj visual label a české uskupení The Macula.

Festival světla SIGNAL proběhne v Praze od 17. do 20. října 2013 vždy od 19:30 do 23:30 hod. Festival je ZDARMA.
Pro více informací sledujte www.signalfestival.com, Facebook http://www.facebook.com/SignalFestival nebo Twitter https://twitter.com/signalfestival