Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Za purpurovou mlhou: Světelná instalace na záhřebském mostě, která je spouštěna projíždějícím vlakem

21. 12. 2017 | Philips Lighting | www.lighting.philips.cz

Philips Lighting (Euronext Amsterdam ticker: LIGHT), nejvýznamnější světový výrobce osvětlení, zprovoznil na záhřebském Hendrixově mostě jedinečnou světelnou instalaci, která je spouštěna průjezdem vlaku.

300 metrů dlouhý Zelený Most se rozprostírá na řece Sava v chorvatském hlavním městě. Od roku 1995, kdy se na něm objevilo graffiti s příjmením legendárního rockového kytaristy Jimiho Hendrixe, ho však většina místních zná spíše pod názvem „Hendrixův most".

Společnost Philips Lighting na projektu spolupracovala se slavným chorvatským světelným designérem Deanem Skirou. Most je během noci ponořen do éterického bílého světla, které podtrhuje jeho elegantní design a zdůrazňuje křivky jednotlivých oblouků. Jakmile však čidla detekují blížící se vlak, most se ponoří do tmy, aby pak mohl zároveň s průjezdem vlaku spustit barevnou lavinu světel, která se po mostě rozlévá společně s projíždějícím vlakem. Po průjezdu vlaku se most opět ponoří do jemného bílého světla.

Nejen samotný most, ale i přilehlé okolí je tak díky světelné instalaci atraktivnějším místem jak pro místní, tak pro turisty. „Cílem tohoto projektu bylo zlepšit vizuální identitu města Záhřeb a je zároveň součástí našeho plánu na posílení městského života kolem řeky Sávy," vysvětluje Ivan Babic, vedoucí městského odboru infrastruktury: „Inovativní LED osvětlení vyzdvihuje majestátnost, barvu a krásu mostu. Stalo se tak turistickou atrakcí, u které se lidé často zastavují a fotografují se s ní."

„Většina mostů je čistě užitná, jen malá část z nich obsahuje architektonické prvky, které dokážou díky správnému nasvícení podtrhnout krásu jejich inženýrství. To, co se nám zde povedlo vytvořit ve spolupráci s Philips Lighting, je něco naprosto unikátního," říká světelný designér Dean Skira.

Shrnutí projektu:

Podrobnosti o projektu: Zadavatelem zakázky je město Záhřeb. Svítidla byla dodána a integrována partnerskou společností Philips Lighting, a to firmou Lipapromet a světelná instalace byla veřejně spuštěna 1. června 2017.

Návrh osvětlení: Design byl navržen chorvatským architektem Deanem Skirou a jeho několika cenami ověnčenou architektonickou společností Skira.

Použitá technologie: Na projekt bylo použito 740 barevných lineárních svítidel Philips Color Bine Kinetics; 56 Philips Color Kinetics eW Graze MX Powercore white žárovek a 26 Philips Color Kinetics Vaya Flood MP G2 RGB žárovek. Svítidla jsou ovládána řadičem Philips Color Kinetcs iPlayer 3 a systémem ovládání osvětlení Philips Dynalite. Snímač Geolux, který detekuje blížící se vlaky, je připojen k řídicímu systému.

Technologie Philips Color Kinetics byla použita ve více než 50 000 instalacích po celém světě, mezi jinými např. na těchto památkách: Empire State Building, most Bay v San Franciscu, Edinburský hrad, Londýnské oko, turecké mešita Kirikkale Nur, Allianz Arena v Mnichově, Viktoriinské vodopády, egyptské pyramidy, věž Taipei 101 a Dračí most v Da Nang.

Autor videa: Damil Kalogjera
Autoři fotografií: Danijel Bartolic a Damil Kalogjera