Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vzpomínka na pana prof. Ing. Jiřího Tůmu, DrSc.

22. 1. 2017 | Prof. Ing. Jiří Habel, DrSc. | www.odbornecasopisy.cz

Dne 16. ledna 2017 nás navždy po těžké nemoci ve věku 82 let opustil náš kolega, spolupracovník a pro mnohé milý přítel prof. Ing. Jiří Tůma, DrSc.

prof. Ing. Jiří Tůma, DrSc.Prof. Tůma se narodil v Praze 30. 10. 1934, po maturitě absolvoval v roce 1959 elektrotechnickou fakultu ČVUT v Praze. V témže roce nastoupil do podniku Energostroj, kde začal svou profesní kariéru. Na základě jeho odborných kvalit byl již v následujícím roce přijat na Československý státní dispečink, kde významně přispěl k rozvoji moderních metod řízení elektrizační soustavy a stál u zrodu propojování naší přenosové soustavy do evropského prostoru. Odborně se především zaměřil na bezpečnost a spolehlivost provozu energetických zařízení.

V roce 1975 prof. Tůma obhájil kandidátskou disertační práci a byl mu udělen titul CSc. V tomto roce byl jmenován náměstkem ředitele pro výzkum ve Výzkumném ústavu energetickém Praha, kde pracoval až do roku 1986. Vedl řadu výzkumných prací a významně přispěl k rozvoji elektroenergetiky v Československu. Ve své funkci podporoval spolupráci s vysokými školami, zejména s elektrotechnickou fakultou ČVUT, kde byl i členem její vědecké rady.

V roce 1986 obhájil habilitační práci v oboru elektroenergetika a byl ministrem školství jmenován docentem. Následně obhájil i doktorskou disertační práci na téma Modelování spotřeby elektrické energie a vědecká rada ČVUT v Praze mu udělila vědeckou hodnost DrSc.

Poté se již začal plně věnovat činnosti na elektrotechnické fakultě ČVUT jako vedoucí katedry elektroenergetiky. V následujícím roce 1987 ho prezident republiky na návrh vědecké rady ČVUT jmenoval profesorem ČVUT v oboru energetika. Jeho nástup na katedru elektroenergetiky přinesl nové impulzy pro rozvoj problematiky spolehlivosti a bezpečnosti elektrizačních soustav a tematické rozšíření zaměření katedry na širší otázky energetiky, ekonomiky a ekologie. Zároveň rozvinul vědeckovýzkumnou spolupráci s tehdejší československou energetikou. Ve vedení katedry působil až do roku 1994 a poté se stal proděkanem pro vědu a výzkum elektrotechnické fakulty ČVUT.  V této činnosti položil základy systému vědeckovýzkumných záměrů a hodnocení vědeckovýzkumné činnosti pracovníků fakulty. Funkci proděkana zastával až do roku 1999. Během svého působení na elektrotechnické fakultě byl předsedou, či členem řady komisí nejen pro obhajoby diplomních a doktorských disertačních prací, ale i pro přípravu habilitačních a profesorských řízení na fakultách v České i ve Slovenské republice.

Je třeba také vyzdvihnout jeho podíl na výchově mladých vědeckých pracovníků v rámci doktorské etapy studia, kdy úspěšně dovedl k titulu CSc., později Ph.D. více než desítku studentů, z nichž někteří v současné době zastávají významné pozice, a to nejen v české energetice.

Výsledky své výzkumné činnosti promítl profesor Tůma do více než 80 původních odborných článků uveřejněných jak v tuzemských, tak v zahraničních časopisech, a do 150 příspěvků na tuzemských a zahraničních konferencích. Dále je autorem 4 knih a spoluautorem dalších 6 publikací, autorem či spoluautorem 50 odborných studií a tematických úkolů, 40 výzkumných zpráv.

Vysoká odbornost a schopnost nacházet objektivní přístupy a vhodná řešení komplikovaných problémů byly důvodem rozsáhlého působení profesora Tůmy v celé řadě domácích a zahraničních společnostech a organizacích. Dlouhodobě například byl členem redakční rady časopisu Energetika, členem státní zkušební komise Ministerstva průmyslu a obchodu pro energetické specialisty, členem komise grantové agentury AV ČR, předsedou hodnotitelské komise soutěže ZLATÝ AMPER a často pracoval ve vědeckých výborech mezinárodních i národních energetických konferencí.

Působil i v dozorčích radách elektroenergetických podniků a obdržel řadu ocenění, např. v roce 1989 Křižíkovu medaili, vydanou k 100 letům energetiky v ČR, v roce 1994 Felberovu medaili ČVUT a v roce 2012 Listovu medaili ČSZE za významnou úlohu při rozvoji české energetiky.

V roce 2014 se profesor Tůma stal emeritním profesorem elektrotechnické fakulty, ale i nadále pokračoval v některých pedagogických aktivitách, zejména při výchově doktorandů.

V profesoru Tůmovi ztrácí uznávaného vysokoškolského učitele, významnou vědeckou osobnost, která ovlivnila vývoj a úroveň vědy a vzdělávání v oblasti elektroenergetiky, nejen samo České vysoké učení technické a její elektrotechnická fakulta, ale celá naše energetika.

Kolektiv katedry elektroenergetiky FEL ČVUT se s profesorem Tůmou loučí jménem všech kolegů a přátel, kteří měli to štěstí s profesorem Tůmou spolupracovat.

Čest jeho památce.

S úctou

Prof. Ing. Jiří Habel, DrSc.

 

Ke vzpomínce se připojují také pracovníci FCC PUBLIC a redakcí časopisů SVĚTLO a ELEKTRO.