Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výstava Světlo v architektuře 2015 - svítidla oceněná časopisem Světlo

19. 6. 2015 | Ing. Jana Kotková, FCC Public, s. r. o. | www.svetlo.info

Ve dnech 8. až 11. dubna 2015 se konal již čtvrtý ročník specializované výběrové výstavy svítidel a souvisejícího příslušenství Světlo v architektuře, určené především odborné veřejnosti. Výstava se vrátila do zrekonstruované Galerie Mánes.

Bohužel zde po rekonstrukci „zmizelo“ schodiště propojující hlavní halu přístupnou z ulice s prostory nacházejícími se o patro níž, a organizátor akce (pořadatel každoročního festivalu architektury a urbanismu Architecture Week společnost Czech Architecture Week) tak přišel o významnou část výstavní plochy. Letošní ročník výstavy byl proto komornější než ročníky předchozí. I tak se zde sešla řada významných společností z oboru (Artemide, AULIX lighting, BASE Diming, Delta Light Czech, DT Glass, ERCO Lighting, Fagerhult, Hagos, HALLA, Ingo Maurer, Lightway, Lucis, Lumidée, Occhio, Osmont, PROFI lighting, Prolicht Czech, Roon, Spyron a Verbatim), z nichž některé na jiné výstavě v České republice nelze potkat.

Obr. 1. Výstava Světlo v architektuře se konala ve zrekonstruovaných prostorách Galerie Mánes

V rámci výstavy se i letos konala soutěž mediálního partnera, časopisu Světlo, o nejlepší exponát výstavy. Stejně jako v předchozích ročnících (2010, 2011, 2013) vybírala odborná komise exponáty k hodnocení ze všech vystavených svítidel podle jejich novosti, nápaditosti a přínosu k řešení problematiky osvětlení.

Svítidla byla hodnocena podle těchto kritérií:
- účel a funkčnost - respektování světelnětechnických požadavků (vhodnost rozložení světelného toku a účinnost, omezení oslnění, resp. rozložení jasů pro daný účel, možnost regulovat světelný tok, popř. barvu),
- snadnost montáže a obsluhy, normy a předpisy - dodržení bezpečnostních, ergonomických a hygienických požadavků (vyhovění příslušným ČSN, prohlášení o shodě),
- design - kreativita, originálnost a estetická kvalita řešení,
- vliv na životní prostředí - energetická úspornost při provozu a výrobě, vhodnost použitých materiálů a jejich recyklovatelnost,
- užitná hodnota versus cena.

Hodnotitelská komise ve složení prof. Ing. Jiří Habel, DrSc. (vedoucí laboratoře světelné techniky, FEL ČVUT a předseda komise), Václav Zeman (odborný učitel, Střední průmyslová škola strojní a dopravní v Děčíně VI, dříve dlouholetý odborný učitel oboru design světelných objektů na sklářské průmyslovce v Kamenickém Šenově), Ing. arch. Luboš Sekal (architekt A. A. L. S. atelier architektury), ak. soch. Karel Novotný (design svítidel), ak. arch. Jiří Kočandrle (designér), Ing. Jiří Novotný (šéfredaktor časopisu Světlo) a za Czech Architecture Week arch. Miroslav Řepa (architekt) v letošním roce udělila tři ceny bez udání pořadí a dvě čestná uznání za vystavené exponáty. Při této příležitosti také udělila jednu hlavní cenu a jedno čestné uznání organizátora akce za výstavní expozici.

Oceněná svítidla

Cena: Svítidlo Demetra (design Naoto Fukasawa, výroba Artemide, Itálie), expozice Selene - Artemide, a. s.

Svítidlo Demetra spojuje všechny výhody LED techniky ve stolním svítidle. V kombinaci s dotykovou regulací intenzity světla na stínidle a senzorem přítomnosti je toto svítidlo energeticky velmi efektivní. Nastavitelná ramena zaručují mimořádnou míru flexibility a funkčnosti při současném minimalistickém designu. Stínidlo, podstavec a ramena jsou vyrobeny z lakovaného hliníku, barva svítidla je antracitová. Rozměry svítidla: ø 210 mm × max. výška 1 000 mm. Svítidlo je osazeno LED. Celkový příkon svítidla je 9,5 W.
Odbornou komisi zaujal lapidární výraz svítidla, který plně vychází z technických a užitných vlastností současných LED světelných zdrojů.


Obr. 2. Stolní svítidlo Demetra, design Naoto Fukasawa, výroba Artemide, Itálie (cena časopisu Světlo)

Cena: Svítidlo Sant (design Rob van Beek, výroba HALLA, ČR), expozice HALLA, a. s.

Závěsné lineární svítidlo SANT s přímo-nepřímým vyzařováním je ideálním řešením pro zastánce minimalistického designu. Svítidla jsou dostupná v různých verzích ovládání, jednou z možností je svítidlo s nastavitelnou teplotou chromatičnosti světla bílé barvy (2700 až 6 500 K). Tělo svítidla je vyrobeno z hliníku, difuzor z polykarbonátu. Svítidlo je osazené LED (příkon 20 W). Díky nadčasovému vzhledu, vysoké svítivosti a kvalitním materiálům je lze použít téměř ve všech místnostech, a to samostatně či jako kontinuální osvětlovací systém. Toto svítidlo obdrželo i mezinárodní ocenění Red Dot Award v kategorii Product Design a Special Mention v prestižní soutěži German Design Award 2015.
Odbornou komisi zaujalo stmívání svítidla a nastavení teploty chromatičnosti jednoduchým nástěnným tlačítkem bez složitých externích zařízení.


Obr. 3. Lineární svítidlo Sant, design Rob van Beek, výroba HALLA, ČR (cena časopisu Světlo): a) závěsné, b) přisazené

Cena: Svítidlo Aim (design R. & E. Bouroullec, výroba Flos, Itálie), expozice Hagos, s. r. o.

Soustava závěsných svítidel Aim poskytuje maximální volnost umístění v prostoru (až 3 m od stropu) díky devítimetrovému přívodnímu elektrickému kabelu, současně tvořícímu závěsný systém. Tělo svítidla je vyrobeno z lakovaného hliníkového plechu, difuzor je z akrylátu. Svítidlo je dodáváno v hnědé, bílé a černé barvně a je směrovatelné. Difuzor je z polykarbonátu. Jednotlivá svítidla jsou osazena světelnými diodami COB 20 W.
Odbornou komisi zaujala možnost individuálně komponovat soustavu závěsných svítidel v prostoru díky dlouhým přívodním kabelům současně tvořícím závěsný systém svítidel.


Obr. 4. Závěsné svítidlo Aim, design R. & E. Bouroullec, výroba Flos, Itálie (cena časopisu Světlo)

Čestné uznání: Svítidlo Gaudi Circular (design Mårten Claesson, Eero Koivisto, Ola Rune, výroba Fagerhult, Švédsko), expozice Fagerhult

Závěsné svítidlo Gaudi Circular je osazeno 35 W LED pásky. Tělo svítidla je vyrobeno z extrudovaného hliníku v barvě černé nebo bílé a difuzor je z akrylátu, průměr svítidla je 700 mm. Odlehčený dojem těla svítidla je podpořen tenkými závěsnými lanky, která současně fungují jako přívod elektrické energie. Svítidlo má také dálkové ovládání (DALI) a je vhodné do společenských prostor i kanceláří.
Odbornou komisi zaujal subtilní vzhled svítidla s dokonale difuzním vyzařováním světla.


Obr. 5. Závěsné svítidlo Gaudi Circular, design Claesson, Koivisto, Rune, výroba Fagerhult, Švédsko (čestné uznání)

Čestné uznání: Svítidlo Site (design a výroba Erco, Německo), expozice Erco

Zemní svítidlo Site se speciální nastavitelnou optikou zdůrazňuje strukturu osvětlovaných povrchů, zejména dřevo, beton a přírodní kámen, což vytváří výsledný hmatatelný architektonický efekt. Díky asymetrickému rozložení světla může být umístěno s minimálním odstupem od osvětlované stěny (30 cm) a stále poskytuje velmi rovnoměrné osvětlení. Pro dosažení maximálního účinku vertikálního osvětlení je lze naklonit až o 10° v obou směrech. Speciální nově vyvinutá průchodka zamezuje vnikání kapilární vlhkosti do těla svítidla. Světelným zdrojem jsou světelné diody 24 W s teplotou chromatičnosti světla 3 000 a 4 000 K.
Odbornou komisi zaujala speciální nastavitelná optika svítidla umožňující instalaci s minimálním odstupem od osvětlované plochy při zajištění vysoké rovnoměrnosti osvětlení.


Obr. 6. Zemní svítidlo Site, design a výroba Erco, Německo (čestné uznání)

Oceněné expozice

Cenu organizátora za expozici udělila komise společné expozici PROLICHT Czech a AULIX lighting za její čistou skulpturální architekturu tvořící adekvátní pozadí pro vystavené exponáty. Atraktivnost prezentace navíc zvyšovala její dynamika a jistá neohraničenost instalace svítidel. Čestné uznání za expozici si odnesla společnost HALLA. Hodnotitelská komise ocenila vytvoření její expozice jednoduchými prostředky, tj. formou plošných potištěných fólií poskytujících iluzi interiérů, do kterých jsou vystavená svítidla zasazena.


Obr. 7. Kdyby se udílela cena dětského návštěvníka, jasným favoritem by byla svítidla značky Ingo Maurer


Obr. 8. Společná expozice PROLICHT Czech a AULIX lighting (cena organizátora)


Obr. 9. Expozice společnosti HALLA (čestné uznání)

Redakce časopisu Světlo děkuje všem členům odborné komise za odpovědný přístup k této náročné akci a těší se na další úspěšnou spolupráci.

Foto: Ing. Jana Kotková (1, 2, 4, 6, 7, 8), archiv HALLA (3, 9), Karel Kotík (5)