Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výstava Světlo v architektuře 2013

22. 6. 2013 | |

Ve dnech 4. až 7. Dubna 2013 se konal již třetí ročník specializované výběrové výstavy svítidel a souvisejícího příslušenství Světlo v architektuře, určené především odborné veřejnosti – architektům, projektantům, světelným technikům, stavebním inženýrům a developerům z České republiky i ze zahraničí. Vzhledem k celkové rekonstrukci místa konání dvou předchozích ročníků, Galerie Mánes, se tentokrát konala v jedné z prvních a největších funkcionalistických staveb Prahy, ve Veletržním paláci. Akci organizovala společnost Czech Architecture Week, pořadatel každoročního festivalu architektury a urbanismu Architecture Week v Praze (www.architectureweek. cz). Tradičně byl hlavním mediálním partnerem časopis Světlo.

Výstava byla rozdělena do dvou částí. V hlavní části Světlo v architehtuře představily významné české a světové značky z oboru svítidel a osvětlovací techniky to nejlepší ze své nabídky. Nejsilněji byly zastoupeny produkty využívající techniku LED, která nabízí stále nové a nové možnosti pro řešení osvětlení interiérů i exteriérů. Přesto nechyběla široká nabídka kvalitních svítidel osazených ostatními známými světelnými zdroji.


Obr. 1. Široka nabidka českeho vyrobce svitidel Lucis, foto: Iveta Kopicová


Obr. 2. Osvětlení stánku časopisu Světlo realizovala Etna (výhradní dovozce svítidel iGuzzini)


Obr. 3. Ukázka použití světlometů ERCO k osvětlení různobarevných objektů, foto: Iveta Kopicová


Obr. 4. Osvětlení předmětů světelnými zdroji s různým spektrálním složením světla v expozici Verbatim, foto: Daniel Perogordo Madrid


Společnost Czech Architecture Week podporuje studentskou tvorbu – finančně i organizačně. Proto i letos vyčlenila prostor pro studentské práce. Práce studentů středních a vysokých škol vnášejí mezi expozice renomovaných společností neobvyklost, hravost a kreativitu. Vtipné, precizně zpracované a plně funkční návrhy svítidela světelných objektů návštěvníky příjemně překvapily.

Ve druhé části výstavy vybudovali organizátoři ve spolupráci s předními společnostmi modelový byt, který byl v letošním roce prezentován jako samostatná akce MDŽ – Moderní Design pro Ženy. Letošní modelový byt byl zaměřen na oblast tzv. zeleného ekologického bydlení a snažil se ukázat, kde a jakým způsobem lze v bytě uspořit elektrickou energii. V rámci tohoto projektu se představilo mnoho společností prezentujících kromě interiérového zařízení a doplňků také nová zařízení chytrých domácností, která maximálně spoří elektrickou energii.



Obr. 5. Zajímavá sádrová svítidla nabídla společnost Aulix


Obr. 6. Expozice společnosti Prolicht získala cenu organizátora akce


Obr. 7. Design zone: a) různé typy LED svítidel slovenského výrobce FuturoLighting, b) lustr českého výrobce PRECIOSA-LUSTRY



Obr. 8. Fagerhult – svítidla ze Švédska


Obr. 9. Svítidla se stínidly z papíru - studentské práce prvního ročníku oboru design interiéru na vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole ve Volyn



Součástí komplexu výstav byla expozice moderního ekologického bydlení v Praze a okolí s názvem Happy Home, na níž developeři formou modelů představili své nejnovější „zelené“ projekty. Projekty charakterizoval individuální přístup, maximální vstřícnost, důraz na klid a soukromí při dodržování ekologických požadavků na udržitelné bydlení.

V rámci výstavy se i letos konala soutěž hlavního mediálního partnera, časopisu Světlo, o nejlepší exponát výstavy. Odborná komise v čele s prof. Ing. Jiřím Habelem, DrSc., z FEL ČVUT v Praze udělila tři hlavní ceny za produkty, dvě čestná uznání a jednu zvláštní cenu odborné komise, které byly předány první den výstavy v rámci slavnostního večera (Green Light Party) pro vystavovatele, konaném v modelovém bytě a přidružených prostorách (podrobnosti o soutěži na str. 10). Při této příležitosti udělil organizátor jednu cenu za výstavní expozici. Tu získala společnost Prolicht Czech za architektonickou koncepci a názornou formu prezentace produktů.

Rekapitulace na závěr

Na čisté výstavní ploše 1078 m2 se ve Veletržním paláci představilo 64 společností, z toho 28 z oboru světelná technika vlastní expozicí, 38 společností se zapojilo do projektu modelový byt. Zastoupeny zde byly společnosti zabývající se osvětlením, designem nábytku, interiérovými doplňky a elektroinstalačními přístroji. Zúčastnila se jedna vysoká a jedna střední škola. Protože jde o specializovanou akci určenou především odborníkům, lze ji považovat za velmi úspěšnou. I letos se setkala s příznivou odezvou vystavovatelů i návštěvníků, kterých přišlo 4 156, což je téměř 150% nárůst oproti předchozímu ročníku.

Výstava byla otevřena od čtvrtka do neděle, přičemž první dva dny byly určeny odborné veřejnosti. Té byly určeny odborné akce Přednáškový blok a diskuse na téma Osvětlení v architektonických projektech, který se konal večer před začátkem výstavy, tj. 3. dubna 2013 od 18.00 hodin v prostorách České komory architektů, a Talk show o současném designu pro zvané v první den výstavy od 17.00 hodin v šestém patře Veletržního paláce. První den veletrhu se také konala autogramiáda ve stánku časopisu Světlo. Nově vydanou knihu Světlo a osvětlování zde podepisoval prof. Jiří Habel. Ve zbývajících dvou dnech byl za snížené vstupné umožněn vstup i návštěvníkům z řad široké veřejnosti. Otevřeno bylo denně od 11.00 do 19.00 hodin odpoledne. K výstavě Světlo v architektuře byl vydán přehledný katalog s rejstříkem zúčastněných značek a vystavovatelů.

Za časopis Světlo přejeme organizátorům výstavy, jmenovitě Ing. Petru Ivanovovi a paní Věře Špáňové, hodně štěstí při přípravě dalšího ročníku, který se bude konat za dva roky, tj. v roce 2015.
 


Obr. 10. Variabilní svítidla v expozici českého výrobce Halla


Obr. 11. Společnost Light Home měla na této výstavě premiéru


Text a fotografie 2 a 5 až 11 Ing. Jana Kotková