Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Technika v domácnosti (75)

26. 6. 2021 | Mgr. Lucie Střechová | Národní technické muzeum | www.ntm.cz

Zatímco v Praze se vzorové elektrické bytové domy či celé bloky projektovaly a postupně realizovaly až ve druhé polovině 30. let minulého století, německá společnost AEG (Allgemeine Elektricitäts Gesellschaft) své první domy postavila na přelomu let 1929 až 1930.

Vzorové elektrické domy AEG

Zatímco v Praze se vzorové elektrické bytové domy či celé bloky projektovaly a postupně realizovaly až ve druhé polovině 30. let minulého století, německá společnost AEG (Allgemeine Elektricitäts Gesellschaft) své první domy postavila na přelomu let 1929 až 1930. Jednalo se o domy s byty převážně pro zaměstnance této firmy v berlínské čtvrti Oberschöneweide, kde se nalézaly i výrobní haly a správní budovy společnosti. Jednotlivé byty byly rozděleny na sekce s jasnou obytnou funkcí a ty vybaveny náležitými domácími spotřebiči a svítidly z produkce AEG.

V třípatrových domech náležela ke každému bytu pojistková skříň s měřidlem odběru elektrického proudu. V koupelnách byly elektrické bojlery o kapacitě 80 litrů ohřívané vody a největší pozornost byla věnována kuchyni. Kuchyň byla vybavena varnou a mycí sekcí. Nad porcelánovým dřezem nebo dvojdřezem zabudovaným v dřevěné skříňce byl umístěn ohřívač teplé vody menšího objemu o 25 litrech. Ve větších kuchyních byl vedle dřezové skříňky zavěšen i odkapávač. Následovala jednoduchá skříňka s posuvnými dvířky nebo šuplíky na jejíž vrchní desce byl umístěn tříplotýnkový vařič a vedle samostatně zapojená pečicí trouba s prodejním označením Carnifix. Dále navazovala skříňka s pracovní plochou a nad ní závěsná skříňka, kde mimo nádobí nalezly umístění i ostatní drobné elektrospotřebiče jako konvice, grilovací pánev, toustovač nebo kávovar. Popis vybavení těchto domů dokládá, že kuchyňský elektrický sporák v klasické sestavě s plotýnkami a troubou, ještě zdaleka nebyl v druhé polovině 20. let minulého století běžnou součástí vybavení, jakou se stal v následujícím desetiletí. Také lednice byla prozatím zmíněna jako vize moderního vybavení dalších let, ale bylo myšleno na její možné připojení v organizaci vybavení kuchyně. Mezi produkty vyráběnými AEG již lednice od roku 1927 byla, ale šlo o velmi drahou záležitost, a tak mezi základním vybavením bytů chyběla.

Naproti tomu o deset let později bytový komplex Molochov na pražské Letné z roku 1939 měl vestavěné kompresorové lednice Elektro-Praga ČKD v základní výbavě. Nejednalo se ale o zaměstnanecké bydlení, ale o jedny z nejmodernějších a nejlépe vybavených bytů v Praze. Na závěr je nutné zmínit, že společnost AEG měla od roku 1919 své silné zastoupení i v meziválečném Československu, a to zpočátku v Brně. V roce 1927 otevřela několik výrobních poboček v Moravské Ostravě, Liberci, Teplicích Šanově a Podmoklech. Hlavní sídlo akciové společnosti AEG., Elektrotechnická, a. s., bylo v Praze nejdříve na Václavském náměstí, později ve Zlatnické ulici.

(Pokračování)

 Technika v domácnosti (74)

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021