časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Technika v domácnosti (74)

Mgr. Lucie Střechová | Národní technické muzeum | www.ntm.cz

Příprava na změny

Snaha připravit se v krizi na život, jaký jsme znali je přirozenou vlastností každého z nás. Všichni se chceme vrátit do životní situace, v které jsme vedli v rámci možností pohodlnou a nikým neomezující existenci, ve které jsme byli šťastní. Bohužel ale nastávají v historii lidské společnosti situace, které to neumožní a často přítomné dění ovládne menšinová skupina, která si plní nějaké své cíle na úkor běžného svobodného života většiny. Skutečností tedy zůstává, že každá velká společenská krize přinese změnu a bohužel změna nemusí být vždy pozitivní. Příkladů z historie našeho státu je několik a jejich svědky byly i domácí elektrospotřebiče, které nyní dokumentují jednotlivé lidské příběhy.

V právě osvobozeném Československu v květnu 1945 se mnoho lidí snažilo zapomenout na pokřivenost protektorátního období a začít ve svém profesním životě tam, kde v roce 1938 skončili. Mnoho živnostníků chtělo začít znovu a lépe a mnoho z nich o své původní vybavení přišlo. Proto, jakmile to bylo možné, snažili se opatřit si nové přístroje pro své podnikání. Ve sbírce jsou okrajově zachyceny především obory, jako jsou kadeřnictví, kavárny a cukrárny. Do sbírky je nyní přijímán elektrický kavárenský kávovar zakoupený v roce 1947 do cukrárny v Turnově, dále se ve sbírce nachází stojanové elektrické sušáky, vysoušeče vlasů a holicí soupravy, které byly pořízeny pro kadeřnictví v různých místech republiky (velký soubor je např. z holičství v Ostravě). Tyto ve své době zcela nově zakoupené přístroje nebyly ve většině případů téměř použity, protože přišel rok 1948 a s ním konec snah drobných podnikatelů. Veškeré soukromé podnikání bylo totiž státem znemožněno, a navíc označeno za původ všech problémů tehdejší společnosti.

Naštěstí přicházejí v lidské existenci i lepší léta a šťastnější změny, např. rok 1989. Z těchto období muzejníkům mnoho nezůstane, spotřebuje se vše na rychle přicházející zvraty. Spotřebiče z omezené nabídky socialistické výroby byly rychle vyměňovány za nově dostupné přístroje velké rozmanitosti západních značek. I původní vybavení různých státních a rychle zprivatizovaných provozoven bylo rychle měněno. Doba šla kvapně kupředu a špatně se tak nyní zpětně v muzejní sbírce dokumentuje. To je sice špatné pro muzejníky, ale dobré pro společnost. Nyní opět stojíme před zásadní celospolečenskou změnou, tak se prosím všichni snažme, aby se ty přístroje nedostávaly do muzejních sbírek nevyužité.