Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla oceněná časopisem Světlo na výstavě Světlo v architektuře 2017

1. 7. 2017 | Ing. Jana Kotková | redakce Světlo | www.svetlo.info

V rámci pátého ročníku specializované výstavy Světlo v architektuře, která se konala 23. až 26. března 2017 poprvé v PVA Praha - Letňany jako součást jarního souboru veletrhů bydlení Design Shaker, For Habitat, For Garden, For Furniture a Bydlení, nové projekty, již tradičně vyhlásil hlavní mediální partner této akce, časopis Světlo, Soutěž o nejlepší exponát výstavy.

Stejně jako v předchozích ročnících (2010, 2011, 2013, 2015) vybírala odborná komise exponáty k hodnocení ze všech vystavených svítidel podle jejich novosti, nápaditosti a přínosu k řešení problematiky osvětlení. Na základě bodového hodnocení udělila tři ceny časopisu Světlo a dvě čestná uznání. Ceny byly předány první den výstavy v rámci tzv. after párty pro vystavovatele a pozvané hosty.


Obr. 1. Svítidlo Eggboard, design: Massimo Roj, Giovanni Giacobone,
výroba: Artemide, Itálie, foto: archiv Artemide (cena časopisu Světlo)

Složení odborné komise

Ing. arch. Luboš Sekal (architekt A. A. L. S. atelier architektury a předseda komise, který v této funkci zastoupil nemocného prof. Ing. Jiřího Habela, DrSc.), ak. soch. Karel Novotný (design svítidel), ak. arch. Jiří Kočandrle (designér), Ing. Jiří Novotný (šéfredaktor časopisu Světlo) a doc. Ing. Tomáš Novák, Ph.D. (pedagog a světelný technik, VŠB- -TU Ostrava) v letošním roce udělili tři ceny bez udání pořadí a dvě čestná uznání za vystavené exponáty.

Kritéria hodnocení

Účel a funkčnost
– respektování světelnětechnických požadavků (vhodnost rozložení světelného toku a účinnost, omezení oslnění, resp. rozložení jasů pro daný účel, možnost regulace světelného toku, popř. barvy), snadnost montáže a obsluhy,
normy a předpisy – dodržení bezpečnostních, ergonomických a hygienických požadavků (vyhovění příslušným ČSN, prohlášení o shodě),
design – kreativita, originálnost a estetické kvality řešení,
životní prostředí – energetická úspornost při provozu a výrobě, vhodnost použitých materiálů a jejich recyklovatelnost,
užitná hodnota versus cena.

Oceněná svítidla

Cena časopisu: svítidlo Eggboard (design: Massimo Roj, Giovanni Giacobone, výroba: Artemide, Itálie), expozice: Selene - Artemide, a. s.

Závěsné svítidlo Eggboard spojuje světlo a akustiku do estetického a funkčního celku; svítidla jsou nabízena v různých barvách a pro různé výšky zavěšení.

Dvě plochy z recyklovaného polyesteru absorbují zvuk. Velký počet integrovaných „Low-Power“ LED s rotačně symetrickými reflektory navíc zajišťuje co největší světelný komfort. Měkké „DownLight“ a řízené osvětlení „DarkLight“ s použitím videodetektoru pohybu (UGR < 19) zaručují dodržení všech norem požadovaných pro kancelář. Teplota chromatičnosti je 3 000 nebo 4 000 K. Svítidlo je vhodné do otevřených kanceláří, konferenčních prostor, sálů, restaurací i do soukromých prostor.

Hodnocení komise: Svítidlo slučuje světelnou a akustickou funkci. LED zdroje umožňují individuální změnu rozložení světelného toku. Design svítidla akcentuje jeho akustické vlastnosti.


Obr. 2. Svítidlo Lif, design a výroba: Selux, Německo,
expozice: 
ASTRA Lighting s. r. o., výhradní zástupce Selux pro ČR,
foto:
archiv ASTRA Lighting (cena časopisu Světlo)

Cena časopisu: svítidlo Lif (design a výroba: Selux, Německo), expozice: ASTRA Lighting s. r. o., výhradní zástupce: Selux pro ČR

Lif je multifunkční svítidlo pro Smart City, představující nejnovější koncept modulárního multifunkčního systému. Stožár je osazen kombinací modulů různé funkce a velikosti. Moduly pro osvětlování zajišťují nejen běžné veřejné osvětlení, ale i osvětlení akcentní a osvětlení slavnostní, např. pro historické budovy nebo artefakty. Další světelné moduly (barevné informační) signalizují např. obsazenost parkovacího místa, stav nabíjecí stanice atp. Systém Lif lze rozšířit i o další moduly: dopravní kamerový systém, nouzový modul volání SOS, nabíjecí stanici pro elektromobily, městský informační systém, WiFi hotspot, modul analýzy míry znečištění ovzduší oxidy uhlíku, oxidy dusíku atp. nebo o modul pro umístění reklamy.

Hodnocení komise: Přes komplexnost nabízených funkcí je tvarování svítidla lapidární. Tento prvek městského mobiliáře umožňuje implementaci jak moderních osvětlovacích prostředků, tak tzv.
smart technologií. Zajímavé je zejména stavebnicové provedení a možnost datové a výkonové konektivity.


Obr. 3. Závěsné svítidlo Cher Hue, design a výroba: Philips,
Německo, foto: Jana Kotková (cena časopisu Světlo)

Cena časopisu: závěsné svítidlo Cher Hue (design: Philips, výroba: Philips, Německo), expozice: Ledko a. s.

Závěsné LED svítidlo Philips Cher Hue je dodáváno s bezdrátovým dálkovým ovladačem a stmívačem, s jehož pomocí lze snadno nastavit intenzitu i teplotu chromatičnosti světla pro relaxaci i čtení (2 200 až 6 500 K). Ovladač je kompatibilní i s ostatním osvětlením Philips Hue a lze jím ovládat až 10 zdrojů Hue. Osvětlení zajišťují integrované vysoce výkonné úsporné diody LED s maximálním příkonem zdroje 1× 39 W s efektem rozptýleného světla. Zdroj je součástí svítidla a nelze ho měnit. Svítidlo o průměru 47,5 cm je vyrobeno z kvalitního černého plastu v kombinaci s bílým mléčným plastem. Délku zavěšení je možné nastavit při instalaci od 29 do 175 cm. Svítidla byla navržena pro obývací pokoje a ložnice.

Hodnocení komise: Svítidlo Cher Hue prezentuje soubor svítidel klasického nadčasového designu se současnými LED zdroji, s dokonalým řemeslným zpracováním; svítidla jsou závěsného i přisazeného typu.


Obr. 4. Prototyp svítidla YZI, design: Ing. arch. Markéta
Šindelářová, výroba: C.G.T. s. r. o., Česká republika,
foto: archiv C.G.T. (čestné uznání)

Čestné uznání: prototyp svítidla YZI (design: Ing. arch. Markéta Šindelářová, výroba: C.G.T. s. r. o., ČR), expozice: C.G.T. s. r. o.

Název YZI vypovídá o jednoduchosti tohoto závěsného svítidla ve tvaru obráceného písmene Y. Jeho tvar je umocněn světelnou LED linkou procházející celým svítidlem. Světlo z této linky je rozptýleno jemnou průhlednou hmotou (Plexiglass®) po jeho povrchu. Návrh předpokládá sestavování jednotlivých svítidel v interiéru do větších kompozic s různými délkami závěsů, vytvářejících zajímavé světelné efekty.

Hodnocení komise: Prototyp svítidla YZI má jednoduché tvarování, které při násobení jednotlivých závěsných modulů nabízí vytvoření individuálního světelného objektu různých velikostí dle charakteru interiéru.


Obr. 5. Kolekce zahradních svítidel Linea ze společné expozice
VŠVU v Bratislavě a UTB ve Zlíně, autorka: Bc. Veronika Gruberová,
foto: archiv autorky (čestné uznání)

Čestné uznání: společná expozice ateliéru industriálního designu VŠVU v Bratislavě a UTB ve Zlíně pod vedením doc. Ferdinanda Chrenky 

Z prostorových důvodů zde uvedeme pouze tři svítidla, která komisi zaujala nejvíce, a to svítidla Linea, Galassia a Eternity.

Kolekci solárních svítidel Linea (autorka: Bc. Veronika Gruberová) tvoří objekty: Tallire, Laccio, Roccia. Svítidla jsou zhotovena ze světlovodného plexiskla, které přivádí sluneční záření k solárnímu panelu v jeho podstavě pod zemí.


Obr. 6. Dekorativní stolní svítidlo Galassia ze společné expozice
VŠVU v Bratislavě a UTB 
ve Zlíně, autor: Bc. Peter Kuliffay,
foto: archiv autora (čestné uznání)

Stolní dekorativní svítidlo Galassia (autor: Bc. Peter Kuliffay) tvoří difuzor ze stočených listů z materiálu HI-MACS® („umělý kámen“ vyrobený z přírodních surovin), noha svítidla je z hliníku a podstava ze syntetického dřeva. Svítidlo je osazeno LED zdrojem 36 W. V noze svítidla je umístěn dotykový senzor, kterým se svítidlo zapíná, vypíná a nastavuje na požadovanou intenzitu světla.

Účelové stolní svítidlo Eternity (autorka: Bc. Eva Simonovičová) je vyrobeno z hliníku, povrch stříbrná metalíza. Díky použitému materiálu je velmi lehké a lze jím snadno manipulovat. Je možné je postavit nebo pomocí magnetu v zadní stěně připevnit v jakékoliv poloze na libovolnou kovovou plochu v interiéru. Svítidlo má tři světelné plochy, které se zapínají nezávisle na sobě podsvícenými dotykovými spínači. Horní je určena pro nepřímé osvětlení, ostatní dvě poskytují dostatek světla pro čtení a práci. Intenzita světla je nastavitelná. Svítidlo je nabíjeno přes odnímatelný adaptér.


Obr. 7. Účelové stolní svítidlo Eternity ze společné expozice VŠVU v Bratislavě
a UTB ve Zlíně, 
autorka: Bc. Eva Simonovičová, foto: archiv autorky (čestné uznání)

Hodnocení odborné komise: Souhrn inovativních autorských návrhů designů svítidel realizovaných studenty ve spolupráci s firmou ARTEMIDE. Zaujala zejména kolekce zahradních svítidel Linea s originálním principem využití solární energie. Svíticí objekt Galassia zaujal svým rotačním tvarováním a stolní svítidlo Eternity upoutalo svou multifunkčností bez požadavků na změnu tvaru s využitím přímého i nepřímého světelného toku.

Redakce časopisu Světlo děkuje všem členům odborné komise za odpovědný přístup k této náročné akci a těší se na další úspěšnou spolupráci.


Vyšlo v časopise Světlo č. 3/2017 na straně 14.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.