Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla jako ochrana před covidem-19

9. 4. 2021 | LEDVANCE s.r.o. | www.ledvance.cz

Veškeré vnitřní prostředí je možné chránit před bakteriemi, plísněmi a viry včetně koronaviru covid-19 pomocí tzv. UVC germicidních svítidel a germicidních trubicových výbojek, působením hlubokého ultrafialového záření. Na rozdíl od chemických čisticích prostředků určených k dezinfekci povrchů UVC záření dezinfikuje kromě povrchů i vzduch v daném prostoru.

Bezpečný provoz

Při dezinfikování germicidními svítidly LEDVANCE nevznikají žádné škodlivé látky, a dokonce ani ozon jako u podobných svítidel, a prostor je tak možné ihned po dezinfekci používat. Ultrafialové záření může ale způsobit podráždění očí a kůže, a proto jsou svítidla opatřena vestavným senzorem pohybu, který přeruší jejich funkci, jestliže se aktuálně v dezinfikovaném prostředí nacházejí osoby nebo zvířata. Provoz těchto svítidel je tedy zcela bezpečný a je vhodné je instalovat jako doplněk ke konvenčnímu způsobu dezinfikování prostor.

Likvidace až 99,9 % virů a bakterií

Na dezinfikování vzorového prostoru o velikosti 15 m2 stačí jedno svítidlo Linear Housing 900 1×Tube UVC Sensor s 30W trubicovou výbojkou umístěné ve výšce 2,5 až 4 m nad podlahou. Instalace je možná na strop i na stěnu. Svítidlo zlikviduje až 99,9 % virů a bakterií během 60 min. K dezinfikování větších prostor je nutné použít větší počet svítidel. Při požadavku na rychlejší dezinfekci lze instalovat např. do vzorové místnosti dvě svítidla; doba dezinfikování se tak zkrátí na polovinu, tedy na 30 min. Život UVC trubicových výbojek přesahuje 10 000 h, tzn. že vystačí minimálně na 10 000 dezinfekčních cyklů. V běžném provozu tudíž vydrží mnoho let. K dispozici jsou jak germicidní trubicové výbojky, tak přisazená svítidla LEDVANCE Linear Housing 1×Tube UVC Sensor White nebo samostatný sanitizér Ultraviolet Air. Určené jsou k dezinfikování vzduchu ve všech rezidenčních i komerčních prostorách, včetně zdravotnických zařízeních, salonů krásy, městské hromadné dopravy, škol, školek, kanceláří, skladů, obchodních center, fitness center, hotelů apod.

Obr. 1. Svítidlo Linear Housing 900  Obr. 1. Svítidlo Linear Housing 900  
Obr. 1. Svítidlo Linear Housing 900

Pro dokonale čistý vzduch kdekoliv

Pro lidi v pohybu je určen přenosný UVC čistič vzduchu (UVC LED HEPA AIR PURIFIER USB – LEDVANCE) s HEPA filtrem. Poskytuje rovněž vysoce účinnou ochranu před viry a bakteriemi. Jelikož generuje taktéž UVC záření, eliminuje až 99,9 % virů a bakterií včetně SARS-CoV-2/covid-19, čímž snižuje riziko nákazy na minimum. Také zbavuje vzduch zápachu, pylu, cigaretového kouře a mikroprachu na úrovni suspendovaných částic o velikosti aerodynamického průměru PM2,5 (2,5 µm). Neobsahuje žádné chemikálie, rtuť nebo těžké kovy, je proto vhodný i do dětských pokojů a mohou ho používat i těhotné ženy a alergici. Praktická velikost, malá hmotnost a napájení přes USB port umožňují zařízení přenášet a mít je vždy u sebe. Dezinfekce probíhá na třech základních úrovních. HEPA filtr H13 zabraňuje průchodu aerosolových částic, které mohou obsahovat viry a bakterie. Filtr je neustále ozařován UVC zářením pomocí VIOLEDS LED. Stejným zdrojem je dále dezinfikován i již profiltrovaný vzduch. Čističku lze bezpečně používat kontinuálně i v přítomnosti osob nebo domácích zvířat. Její vzduchový výkon je 8 m3/h a je možné nastavit úrovně rychlosti čištění vzduchu (nízká, střední, vysoká). Provozní životnost čističe vzduchu dosahuje 20 000 h a životnost HEPA filtru pro účinnou dezinfekci je šest měsíců.

     Obr. 2. Přenosný UVC čistič vzduchu

Pro dezinfekci všeho drobného

Rovněž UVC LED DEZINFEKČNÍ BOX patří do skupiny zařízení, která pomáhají účinně snižovat riziko nákazy různými virovými a bakteriálními onemocněními včetně covidu-19. Spolehlivou nechemickou dezinfekci prostřednictvím LED UVC nabízí přenosné zařízení určené k dezinfekci často využívaných drobných předmětů, jako jsou klíče, mobilní telefony, roušky, peněženky, ovladače, prsteny, řetízky, psací potřeby apod. Lze je díky vestavěné kvalitní USB dobíjecí baterii používat i samostatně bez napájecího kabelu. Ochrana před zdraví škodlivým UVC zářením je zajištěna mechanismem automatického vypnutí při otevření boxu.

  UVC LED dezinfekční box
Obr. 3. UVC LED dezinfekční box

Pouzdro boxu je odolné, neklouzavé a omyvatelné. Dezinfekční box nabízí dva režimy dezinfikování – pro hladké povrchy nebo pro drsné povrchy. První je šestiminutová dezinfekce, kterou lze na plně nabitou baterii spustit asi 50krát. Delší, devítiminutovou dezinfekci lze na jedno nabití spustit až 33krát.

www.ledvance.cz