Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítící motocyklistické oblečení pro zvýšenou bezpečnost na silnicích

26. 3. 2019 | OSRAM | www.osram.com

Výrobce motorkářského oblečení Held se spojil s firmou Osram s cílem zlepšit viditelnost motocyklistů na silnicích. Do své současné kolekce zahrnul řadu modelů, kterou lze dovybavit LED světelnými prvky firmy Osram. Tento krok zajistí zvýšenou bezpečnost motocyklistů během nočních hodin, za mlhy či při jiných špatných povětrnostních podmínkách. „Výroba motorkářského oblečení s integrovanými světelnými prvky představuje zcela nový způsob zvyšování bezpečnosti v silničním provozu. Společně s firmou Held jsme vytvořili efektivní řešení přímo pro oblečení na motorku,“ říká Stefan Hofmann, ředitel obchodního úseku Smart Textile Illumination firmy Osram. Právě včas před začátkem motorkářské sezóny dodá firma Held na pulty obchodů dvě motorkářské bundy a bezpečnostní vestu, které si mohou světelnými doplňky firmy Osram jednoduše vylepšit sami motorkáři.

 Svítící motocyklistické oblečení pro zvýšenou bezpečnost na silnicích
Světelné LED prvky v bundách a bezpečnostní vestě Held zajišťují lepší viditelnost
ve tmě, za mlhavého počasí či při jiných špatných povětrnostních podmínkách. (Fotografie: Held)

Pasivní ochrana třeba ve formě reflexních pruhů na oblečení obvykle na silnicích ve tmě nebo při snížené viditelnosti nestačí. Zato bundy s integrovanými světelnými prvky se nespoléhají jen na odražené světlo aut nebo pouličních lamp, ale samy poskytují aktivní světelnou ochranu.

Světelné prvky od Osramu, které byly speciálně vyvinuty pro dvě bundy a bezpečnostní vestu značky Held, lze před jízdou na motorce snadno zapnout připojením nabíjecí baterie. Bez dalšího nastavování dokáže světelný pruh aktivně svítit až sedm hodin vkuse (za použití baterie s kapacitou 4000 mAh), kdy světelné prvky LED vydávají vepředu bílé a vzadu červené světlo. Sám řidič zvládne světelné prvky snadno a rychle aplikovat do otvorů na oblečení a bez problému nabít baterii pomocí USB portu.


Světelné prvky mohou dle individuálních potřeb rychle a snadno použít na svém oblečení sami řidiči. (Fotografie: Held)

Světelné prvky pro osvícení textilu představil Osram poprvé na konci roku 2016. Do budoucna Osram plánuje kombinaci světelných prvků například se senzorovou technikou. To v budoucnu umožní nastavovat různá používání v mobilní aplikaci. Jednou z možností je i automatické vytočení nouzového čísla v případě nehody.

Tiskové materiály OSRAM