Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světlo v nejčistším křišťálu jako symbol naděje

6. 9. 2021 | RÜCKL CRYSTAL a.s. | www.ruckl.com/cs/

Sklárna Rückl a Amnesty International představují Freedom Candle.

Při příležitosti 60. výročí založení Amnesty International spojuje tato výjimečná organizace síly s českou sklárnou Rückl a společně představují kolekci svíček Freedom Candle. Jde o vůbec první projekt v historii, při kterém se globálně spojují jednotlivé země, kde sídlí pobočky organizace na ochranu lidských práv a svobod Amnesty International.

Sklárna Rückl a Amnesty International představují Freedom Candle. foto Anna Pleslová Sklárna Rückl a Amnesty International představují Freedom Candle. foto Anna Pleslová(foto Anna Pleslová)

„Amnesty International dlouhodobě spolupracuje s umělci a umělkyněmi díky svému projektu Art for Amnesty. Ten funguje především na principu, kdy umělci darují svá díla na podporu lidských práv. Jsme rádi za možnost navázání spolupráce s renomovanou českou firmou Rückl, která prostřednictvím projektu Freedom Candle podpoří ochranu lidských práv u nás i ve světě. Kupující tak nezískají pouze unikátní a krásnou svíčku, ale současně s tím přispějí ke zlepšování situace v oblasti lidských práv. Rückl tím zároveň otevírá novou cestu, jak rozvíjet společenskou odpovědnost firem v České republice,prozrazuje k projektu ředitelka české Amnesty International Linda Sokačová.

Křišťálové svíčky kolekce Freedom Candle s výrazným dekorem jsou důkazem mistrovství sklářského, brusičského a malířského řemesla nižborské sklárny Rückl. Každá svíčka projde rukama desítek řemeslníků - od ručního foukání skla do dřevěné formy, přes ruční broušení jednotlivých motivů, až po malbu pravým zlatem. Následně je broušený křišťál ručně naplněn voskem. Díky svému unikátnímu designu se svíčky kolekce Freedom Candle stanou krásným šperkem interiéru a zároveň symbolem v dnešním světě tolik důležitých hodnot.

Sklárna Rückl a Amnesty International představují Freedom Candle. foto Anna Pleslová Sklárna Rückl a Amnesty International představují Freedom Candle. foto Anna Pleslová
(foto Anna Pleslová)

Hlavní design celé kolekce vytvořil umělecký ředitel Rücklu, Rony Plesl. Jeho návrh křišťálové svíčky originálně zachycuje logo Amnesty International, kdy ručně broušené symboly doplňuje expresivní malba pravým zlatem.

Rony Plesl ke svému návrhu doplňuje: „Svíčku pro Amnesty International jsem vytvářel s myšlenkou na naději. Vybroušený ostnatý drát se na pozlaceném podkladu mění v hvězdnou kometu, která je od nepaměti nositelem víry v lepší budoucnost.“

Hlavní design celé kolekce vytvořil umělecký ředitel Rücklu, Rony Plesl. Jeho návrh křišťálové svíčky originálně zachycuje logo Amnesty International (foto Jan Zátorský)
Hlavní design celé kolekce vytvořil umělecký ředitel Rücklu, Rony Plesl. Jeho návrh křišťálové svíčky originálně zachycuje logo Amnesty International (foto Jan Zátorský).

V rámci tohoto celosvětového projektu Freedom Candle doplní hlavní design svíčky od Ronyho Plesla návrhy vybraných umělců z jednotlivých poboček Amnesty International z celého světa. Každá země vybere svého zástupce, který navrhne svůj vlastní originální design či motiv, který pak bude vyhotoven v křišťálu ve sklárně Rückl.

Podle každého návrhu bude vytvořen vždy pouze jeden originální kus velké aukční svíčky, který se následně vydraží a celý výtěžek poputuje Amnesty International, a podpoří tak jejich aktivity v boji za lidská práva.

Ke každému designu však vznikne i volně prodejná menší varianta svíčky dostupná na www.ruckl.com. Část výtěžku i z těchto svíček půjde opět lidskoprávní organizaci Amnesty International. Mezi prvními zeměmi, které se do projektu zapojí, budou kromě Česka například Norsko, Velká Británie nebo Argentina.

Za Českou republiku se do projektu Freedom Candle zapojila herečka Aňa Geislerová, která na ručně foukaný křišťál promítla motiv racků letících po obloze. “Symbolem svobody je pro mě nebe, jeho neomezený prostor a volně letící ptáci. Pohled na nebe nám dává naději, pocit, že nejsme ničím omezeni, že každá bouře odejde a z každé tmy se nakonec probojuje paprsek světla. Šest vybroušených racků má evokovat prvních šest „zapomenutých vězňů”, kteří byli důvodem vzniku Amnesty International. Zlacený brus má připomínat ostnatý drát, který je součástí loga Amnesty.” vysvětluje svůj design Aňa Geislerová a pokračuje o významu celé spolupráce: “Je mi ctí být součástí oslav výročí tak významné organizace a i to, že mě v Rücklu pustili k brusu, je pro mě zážitek. Ochrana dodržovaní lidských práv je tématem, které ze světa bohužel jen tak nevymizí. Nezapomínejme a Amnesty přeju do budoucna hodně sil a čím dál tím méně práce.”

Aňa Geislerová - svíčka pro Amnesty International (foto Jan Zátorský)
Aňa Geislerová na ručně foukaný křišťál promítla motiv racků letících po obloze (foto Jan Zátorský)

Velká svíčka s dekorem od Ani Geislerová byla slavnostně vydražena v rámci Karlovarského filmového festivalu za 1 bitcoin, tedy více než 1 milion Kč. Jedná se tak o historicky nejúspěšnější dar, který za dobu své existence česká pobočka Amnesty International obdržela. Úspěch první dražby, na kterou navážou další pobočky organizace, nastavil laťku velmi vysoko.

Tiskové materiály RÜCKL CRYSTAL a.s.


O Rücklu
Sklárna Rückl je proslulá prvotřídním broušeným křišťálem již od roku 1846. Tradice výroby skla se v rodině předává z generace na generaci již po tři sta let. Rückl vybírá ty nejlepší staletími prověřené sklářské postupy a posouvá je na novou úroveň. Historické vzory z rodinného archivu ožívají v kontextu moderních tvarů a pastelových tónů a vyprávějí příběh staré sklářské rodiny.

Sklárna je proslulá výrobky v tradičním i moderním designu, které vznikají pod vedením uměleckého ředitele Ronyho Plesla. Rückl tak přispívá k renesanci českého broušeného křišťálu a představuje vrchol tohoto tradičního řemesla. Věříme, že špičkový design, kvalitní řemeslná práce a touha vytvářet silné emoce, eleganci a krásu mají své oprávněné místo i v dnešní době.

Ruce sklářských mistrů, brusičů a malířů ve sklárně v Nižboru přetvářejí surové sklo v rafinované výrobky. Rückl spojuje dechberoucí krásu ručně foukaného křišťálu s originálním designem a dokonalými detaily. Výsledkem jsou exkluzivní křišťálové produkty, které ztělesňují to nejlepší z bohaté evropské historie, kultury a sklářského dědictví.

Více na www.ruckl.com

O Amnesty International
Amnesty International je celosvětové a nezávislé lidskoprávní hnutí. V současné době má ve 150 zemích a regionech více než 10 milionů členů a sympatizantů, kteří si berou nespravedlnost a bezpráví osobně. Amnesty se zasazuje se o svět, ve kterém jsou základní lidská práva dostupná všem. Je financována členy a lidmi, jako jste vy, a je nezávislá na vládách, politických stranách, ekonomických subjektech nebo náboženstvích a ideologiích všeho druhu. 

Před rokem 1989 nesmělo mít hnutí Amnesty pobočku v Československu, přesto se od svého založení až do pádu komunistického režimu angažovalo skrze mezinárodní akce a výzvy ve prospěch více než čtyř set nespravedlivě vězněných a pronásledovaných občanů Československa. Mezi lidmi za které Amnesty bojovala jsou jména jako Jiřina Šiklová, Václav Benda, Ivan Martin Jirous, Petr Uhl, Pavel Landovský, Václav Malý, Eva Kantůrková, Dana Němcová nebo Václav Havel.

Více na www.amnesty.cz.