Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světlík – dílna se světlem a o světle pro děti

18. 12. 2020 | Zdena Rudolfová | ISD | www.svetelnydesign.cz/

Institut světelného designu ve spolupráci s organizací Praha 14 kulturní odstartoval unikátní projekt pro děti. Od 30. září tohoto roku probíhá ve volnočasovém centru H55 v Praze-Hloubětíně nový kurz pro děti od deseti do šestnácti let Světlík – dílna se světlem a o světle. Kurz, který vede Štěpán Hejzlar, je zaměřený na rozvoj technického a výtvarného vnímání dětí v tematických dílnách o světle a světelné technice.

Institut světelného designu ve spolupráci s organizací Praha 14 kulturní odstartoval unikátní projekt pro děti. Od 30. září tohoto roku probíhá ve volnočasovém centru H55 v Praze-Hloubětíně nový kurz pro děti od deseti do šestnácti let Světlík – dílna se světlem a o světle. Kurz, který vede Štěpán Hejzlar, je zaměřený na rozvoj technického a výtvarného vnímání dětí v tematických dílnách o světle a světelné technice. Děti se během 90 minut hravým způsobem seznamují s fyzikálními vlastnostmi světla, s divadelní osvětlovací technikou, základy elektrotechniky, videem, optikou a jinými zábavnými fyzikálními vlastnostmi světla.

Obr. 1. Studio Světlík online
Obr. 1. Studio Světlík online

Náplní kurzu jsou pohybové hry se světlem, návštěvy tematických výstav i návštěva velkého divadelního domu, výuka obsluhy světelných zdrojů i praktická výroba stínítek. Kurz bude zakončen společným nasvícením okolí H55 v Hloubětíně.

Opatření z důvodu epidemie covidu-19 sice fyzické setkávání přerušila, ale všichni si poradili i s online verzí. V hodině na dálku se účastníci věnovali nastavení světel v sále volnočasového centra H55 z počítače z domova.

Tento unikátní projekt, kdy autoři chtějí divadelní prostředí a práci se světlem představit i dětem, vznikl ve spolupráci volnočasového centra H55 v Hloubětíně a Institutu světelného designu (www.svetelnydesign.cz).

Základní informace o navazujícím kurzu

Kurz bude probíhat do konce ledna v periodě jednou za čtrnáct dní každou středu od 16.00 hodin. Zájemce tedy čekají ještě kurzy plné zábavy i nového poznání, budou se věnovat i výrobě stínítek a rovněž nasvítí exteriér budovy.

Od února bude otevřen kurz volně navazující na druhé pololetí, tzn. že pořadatelé rádi přijmou další zájemce i zájemkyně z řad dětí.

Navazující kurz probíhá jedenkrát za čtrnáct dní ve středu od 16.00 do 17.30 h, cena za 90minutovou lekci je 150 korun.


Obr. 2. Sledování kurzu online

O lektorovi kurzu

Štěpán Hejzlar se od roku 2012 věnuje světlu, zvuku, videu a scénografii v divadelním a tanečně pohybovém prostředí. V roce 2013 se stal multifunkčním technikem v performativním prostoru Studio Alta (prostor pro současný tanec a pohybové divadlo, komunitní kavárna). Příležitostně nabíral zkušenosti při stavbě a odbavování jednorázových eventových akcí mimo divadelní svět (demonstrace, koncerty, festivaly).

Od září 2016 do konce roku 2019 ve Studiu Alta zastával funkci vedoucího techniky a k tomu se věnoval technické produkci v divadle, adaptacím představení hostujících souborů, koncertům, besedám, konferencím, festivalům, soukromým i veřejným akcím ve společenském prostoru kavárny Obývák).

Informace na webu: https://www.h55.cz/cz/pravidelne-kurzy/svetlik-dilna-se-svetlem-a-o-svetle

Pro více informací mohou zájemci psát na e-mail: zdena@svetelnydesign.cz.