Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světelné umění rozzáří české regiony

15. 4. 2014 | |

Startuje projekt CZECH THE LIGHT, který vyvrcholí festivalem světla Signal v Praze

V dubnu letošního roku odstartuje v České republice jedinečný kulturní projekt s názvem CZECH THE LIGHT. Jedná se o sérii kulturních akcí v regionech inspirovanou konceptem festivalů světla. Projekt oživí veřejný prostor významných českých měst jako jsou Kutná Hora, Brno, Olomouc nebo Český Krumlov, a to prostřednictvím uměleckých světelných instalací, velkoformátových videomappingů na ikonické objekty české architektury nebo workshopů na téma malování světlem.

Hlavní program CZECH THE LIGHT začíná 25. dubna v Kutné Hoře, kde odstartuje velkolepým videomappingem na chrám sv. Barbory. Projekci s názvem „Spektrum“ zde představí české uskupení The Macula, které se proslavilo videomappingem promítaným na Staroměstský orloj nebo kostel sv. Ludmily v Praze. Projekt CZECH THE LIGHT bude po Kutné Hoře pokračovat v Brně, Olomouci a Českém Krumlově, kde se návštěvníci mohou těšit na světelná díla českých umělců, jako jsou Jakub Nepraš, Rony Plesl, Vladimír 518, František Skála, Prokop Bartoníček a další. CZECH THE LIGHT přiveze do regionů dokonce interaktivní světelný Mrak od kanadské dvojice umělců Caitlind Brown a Wayne Garrett, který sklidil na prvním ročníku festivalu světla Signal v Praze ohromný úspěch. Menší doprovodné akce nebo workshopy malování světlem pak míří také do Hradce Králové, Plzně, Ostravy nebo Berlína. Série regionálních akcí CZECH THE LIGHT vyvrcholí v říjnu největší českou kulturní akcí, druhým ročníkem festivalu světla Signal v Praze, který vloni navštívilo téměř 250 000 diváků.

CZECH THE LIGHT

Kutná Hora / 25. – 26. 4.
Brno / 15. – 17. 5.
Olomouc / 11. – 14. 6.
Český Krumlov / 5. – 6. 9.
Praha / SIGNAL festival / 16. – 19. 10

Jednotlivé akce CZECH THE LIGHT chtějí přinést ukázky moderního audiovizuálního umění do českých regionů, a nabídnout tak návštěvníkům ojedinělý kulturní zážitek na netradičních místech. CZECH THE LIHGT promění po setmění známé kulisy českých měst i památek UNESCO v živoucí světelnou galerii. Nejenže představí město v úplně jiném světle místním obyvatelům, ale přiláká do regionu také pozornost turistů z celé České republiky i sousedních zemí.
Do projektu CHZECH THE LIGHT se zapojila řada českých umělců, kteří v jednotlivých regionech uvedou své původní světelné instalace, z nichž některé byly premiérově předvedeny v říjnu 2013 v Praze na festivalu světla Signal. Diváci se mohou těšit na Dům stínů Františka Skály, Můru Jakuba Nepraše, plastiku z uranového skla Ronyho Plesla, Slunce Josefa Šafaříka, Phosphor 360 ver. B Prokopa Bartoníčka nebo instalaci Vladimira 518 a Davida Vrbíka, videomapping Andreje Boleslavského nebo Mrak z tisíců žárovek umělců Caitlind Brown a Wayna Garretta.

Projekt CZECH THE LIGHT je zdarma a jeho program je vhodný pro všechny věkové kategorie od rodin s dětmi až po seniory!

CZECH THE LIGHT začíná v Kutné Hoře 25. dubna!

První zastávkou CZECH THE LIGHT je Kutná Hora, kde projekt přispěje svým programem k již tradiční akci Probouzení Kutné Hory. Hlavnímu programu předchází akce „malování světlem v ulicích“ s umělcem Andrejem Boleslavským, která se odehraje 5. dubna od 21:00 do 24:00 před domem č. 79 na Palackého náměstí. O hlavní dění se pak postará české umělecké uskupení The Macula, které se proslavilo např. videomappingem na Staroměstský orloj, kostel sv. Ludmily v Praze nebo budovu muzea v Liverpoolu. V Kutné Hoře představí 25. a 26. dubna originální videomapping s názvem „Spektrum“, který promítnou na chrám sv. Barbory vždy od 21:00 do 24:00 hodin v intervalu po 15 minutách.


Rony Plesl (foto: Alexandr Dobrovodský)

The Macula představí videomapping s názvem „Spectrum“ na chrám sv. Barbory
pátek 25. 4. a sobota 26. 4. 2014 (od 21:00 do 24:00 každých 15 min.)

Spectrum (z latiny, obraz, jako instance něčeho viděného) alegoricky analyzuje senzaci samotného obrazu a okamžik, který umožňuje proces inovace. Zaměřuje se na projev virtuálního světa v určeném fyzickém prostoru. Stříbro, jeden ze symbolů Kutné Hory, jehož základní vlastností je odrážet světlo a ve vyleštěném stavu zrcadlit skutečnost, nám poskytuje ideální možnost propojení s chrámem Svaté Barbory, dalším symbolem tohoto města. Výsledkem této syntézy je abstraktní grafické pojetí stříbra, jeho forem i jeho cesta časem.


Caitlind Brown a Wayne Garrett - instalace Mrak (foto Luboš Wišniewski)

CZECH THE LIGHT v Kutné Hoře zakončí svůj program tematicky. Pro ty, kteří mají zájem nahlédnout pod pokličku moderního videomappingu a zkusit vytvořit vlastní projekt, proběhne v Kutné Hoře workshop „Videomapping – začínáme!“ pod vedením Amara Mulabegoviče, člena The Macula.
Workshop „Videomapping – začínáme!“
sobota 26. 4. 2014, GASK (15:00 – 18:00)

Co je to a jak se dělá videomapping? Spoluautor nejvýraznějších velkoformátových projekcí v ČR, Amar Mulabegevič, člen uměleckého uskupení The Macula, představí svůj tvůrčí přístup v kontextu současné světové produkce. 3hodinový workshop nabídne přehled 2-3D animačních technik a jejich použití v galerijním i veřejném prostoru. Dílna je určena začátečníkům a mírně pokročilým adeptům videomappingu. Nechte se inspirovat umělcem, který má v portfoliu mj. videomapping na Staroměstský orloj, kostel sv. Ludmily na pražských Vinohradech nebo muzeum města Liverpool.


Fosfor (foto: Alexandr Dobrovodský)

Harmonogram CZECH THE LIGHT v dalších městech

Brno
3. 5. / Malování světlem s hudbou
15. – 17. 5. / Světelné umělecké instalace v ulicích Brna od umělců: Tomislav Arnaudov, Prokop Bartoníček, Andrej Boleslavský, Martin Búřil, Caitlind Brown a Wayne Garrett, Jakub Nepraš, Rony Plesl, Pavol Rusnák, František Skála, Josef Šafařík, Jan Šrámek, Vladimír 518 a David Vrbík. CZECH THE LIGHT navazuje na brněnskou Muzejní noc.
16. 5. / Light design/hudba workshop
17. 5. / Workshop malování světlem

Hradec Králové
30. 5. / Malování světlem s hudbou

Olomouc
31. 5. / Malování světlem s hudbou
11. – 14. 6. / Světelné umělecké instalace v ulicích Brna od umělců: Andrej Boleslavský, Caitlind Brown a Wayne Garrett, Martin Búřil, Jakub Nepraš, Rony Plesl, František Skála, Josef Šafařík, Jan Šrámek, Vladimír 518 a David Vrbík. CZECH THE LIGHT v Olomouci navazuje na svátky města.
14. 6. / Workshop malování světlem


Vladimir 518 - Interpretace čb struktur Zd Sýkory (foto Luboš Wišniewski)

Plzeň
21. 6. / Malování světlem s hudbou

Ostrava
19. 7. / Malování světlem s hudbou

Český Krumlov
30. 8. / Malování světlem s hudbou
5. – 6. 9. / Světelné umělecké instalace v ulicích Brna od umělců: Andrej Boleslavský, Caitlind Brown a Wayne Garrett, Martin Búřil, Jakub Nepraš, Rony Plesl, František Skála, Josef Šafařík, Jan Šrámek, Vladimír 518 a David Vrbík. CZECH THE LIGHT navazuje na konec sezony otáčivého hlediště.
5. 9. / Workshop malování světlem

Berlín
13. 9. / Malování světlem s tancem

Praha
20. 9. / Malování světlem s tancem
16. – 19. 10. / Festival světla Signal

Užijte si letošní rok plný nevšedních kulturních zážitků s CZECH THE LIGHT! Pro více informací sledujte www.czechthelight.cz nebo náš Facebook. Používáme hashtag #czechthelight


František Skála - Dům stínů (foto_Luboš Wišniewski)