Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Solatube® – originální světlovody s vyspělou optikou, ale i řadou doplňků pro běžný život

26. 4. 2017 | Radomír Kučera | WT-Windows Tomorrow, s. r. o. | www.solatube.cz

Velké množství nově navrhovaných i stávajících budov stále trpí nedostatkem denního světla. Denní světlo musí být stejně důležitou součástí projektu jako např. kvalitní střecha nebo zdivo. Ideálním východiskem pro denní osvětlení budov s možností zavést světlo kamkoliv jsou originální světlovody Solatube®.

Výrobek původně z Austrálie se nyní ve vyspělých zemích probíjí mezi skutečné průkopníky udržitelného osvětlení i designu. Je mnoho lidí, kteří nemusejí světlovodům věřit, ale jestliže je vybrán kvalitní výrobek v podání originálních světlovodů Solatube®, čeká uživatele zásadní přehodnocení představ o limitech denních osvětlovacích systémů – světlovodů. Pryč je doba vypouklých kopulí a tubusů s odrazným stříbrem. Dnes se Solatube® soustředí na technologie, které i s malým průměrem světlovodu poskytnou velké množství denního světla. Konstrukční omezení oken je nyní možné hodit za hlavu a uvažovat o celé ploše stropu jako o platformě, kde Solatube® umožní kamkoliv přivést nádherné a přirozené denní světlo. Malým otvorem ve stropě lze totiž dosáhnout velkých změn.

Systém využívá kombinaci prostorové Fresnelovy čočky Raybender® 3000 pro sběr světla, kopulového zrcátka LightTracker™ a odrazného polymerního povrchu Spectralight® Infinity (odraznost nad 99 %) od firmy 3M. Systémy dosahují nejen nejlepší účinnosti přenosu světla, ale především nepřekonatelné interpretace s indexem podání barev CRI ≥ 98, která je pro kvalitu osvětlení v interiéru zásadní.

Maximální příjem

Technologie Raybender® 3000
– Fresnelova čočka sráží paprsky ze všech ostrých úhlů,
– zaručuje konzistentní výkon po celý den i rok,
– zabraňuje nadměrnému přísunu tepla.

Technologie LightTracker™
– sráží zimní paprsky z nízkých úhlů,
– zvyšuje příjem světla pro větší výkon.

Bezkonkurenční přenos
Technologie Spectralight® Infinity
– odraznost až 99,7 % pro maximální světelný přenos, 
– poskytuje nejdokonalejší podání barev CRI ≥ 98,
– zachová dynamické změny v barvě oblohy,
– nejmenší ztráty na rovném i zalomeném tubusu,
– polymerní povrch odolává korozi a změnám teplot.

Jedinečný rozptyl

Designově čisté a variabilní stropní difuzéry rovnoměrně rozptýlí nezabarvené denní světlo. Možnost stmívání a umělého LED osvětlení.

Za pomoci systémů Solatube® lze světelně oživit každý prostor. Ve většině místností trávíme hodně času a přínos denního světla je vítaný nejen pro člověka, ale i pro prostor samotný. Denní světlo zároveň umožní rozjasnit barvy interiéru, které získají nový rozměr. Například dětský pokoj nebo obývací prostor s kuchyní jsou ideálními adepty na nové a intenzivní denní světlo. Nová doba poskytuje nové možnosti a nyní má kdokoliv při volbě denního světla široké možnosti, jak světlovod vylepšovat. Světlovody Solatube® rozhodně tyto možnosti poskytují. Pojďme se podívat, o jaké doplňky je možné běžný světlovod dovybavit.

Stmívač
Stmívač Daylight Dimmer™ se hodí např. do dětských pokojů nebo obývacích prostorů, kde uvítáte možnost kontroly intenzity osvětlení dle libosti.

Integrované LED osvětlení
Světlovod lze vybavit integrovaným LED světlem. Buď ve formě objímky se silovým přívodem a závitem E27, nebo ve formě nového solárního LED systému Smart Night Light™, který svítí bez přívodu elektrického proudu.

Odvětrávací ventilační sada
Výhoda kombinace světlovodu s možností odvětrání vlhkých prostor je např. pro koupelny velmi praktická.

Otevřete se novým možnostem. Originální světlovody Solatube® poskytují nejen intenzivní denní světlo, ale také širokou paletu doplňků, kterými lze udělat provoz budovy šetrnější k přírodě, ekonomičtější na provoz, a především příznivější pro člověka. Jsme to totiž především my lidé, kdo nakonec bude žít a vnímat prostor, ve kterém žijeme. Environmentální technologie budou vždy dražší při pořizovacích nákladech, ale kvalitní život a zdravé tělo nám později za tuto volbu poděkují.

Firma WT-Windows Tomorrow, s. r. o. (zástupce Solatube® Inc. pro ČR od r. 1997), poskytne v případě montáže desetiletou záruku, že se nikde v systému neobjeví kondenzace. Dále dostane zákazník dvacetiletou záruku na kvalitu materiálů. Jestliže chce zájemce znát intenzitu osvětlenosti celkově, ve firmě WT ji zdarma spočítají.

Více infromací naleznete na www.solatube.cz.


Vyšlo v časopise Elektro č. 4/2017 na straně 36. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.