Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Sloupcové zobrazovače (bargrafy) ORBIT MERRET

21. 9. 2015 | Orbit Merret | www.merret.cz

Sloupcové zobrazovače, rovněž nazývané bargrafy, jsou přístroje oblíbené hlavně kvůli jednoduchému a přehlednému zobrazení měřené veličiny. Například při ručním napouštění nádrže obsluha nepotřebuje znát objem či výšku hladiny ve formě číselného údaje, aby věděla, v jaké fázi napouštění se proces nachází - stačí jí letmý pohled na sloupec bargrafu. 

Mohlo by se zdát, že bargrafy jsou primitivními zařízeními, ale opak je pravdou. Skrývají v sobě elektroniku srovnatelnou s tou, která je použita v přístrojích s číslicovým displejem. Musí odolávat stejnému stupni průmyslového rušení, bez prodlení aktivovat výstupy v závislosti na měřené veličině a jejich přesnost musí být stabilní i při širokém rozpětí pracovních teplot, které může být od -20 do +60°C.

OMB 452UNI Orbit Merret

Bargraf může být opatřen pouze světelným sloupcem nebo kombinací sloupce a číselného údaje. Jako nejlepší příklad poslouží přístroj OMB 452UNI, který vznikl jako rozměrová náhrada za dříve rozšířené přístroje řady Zepakomp s daleko širší škálou funkcí. Jedná se o přístroj s univerzálními vstupy, tak jako např. OM 402UNI, což je panelový měřící přístroj popsaný již dříve v článku Panelové měřicí přístroje. Přístroj má možnost zobrazení číselné hodnoty ve forrmátu -999 až 9999 a navíc ještě dvě pozice, které jsou určeny pro zobrazení jednotky měřené veličiny (jako jsou °C, cm, kg atd.). Nad tímto číselným údajem je řádka, která v 50 bodech zobrazuje, na jaké hodnoty jsou nastaveny až 4 limity přístroje. Překročením limitních hodnot může dojít ke změně barvy aktivního bodu, nebo k jeho blikání, které v režimu zpoždění signalizuje, že k aktivaci limity dojde za předem specifikovanou dobu, jestliže se hodnota nevrátí zpět pod/přes stanovenou mez. Nad těmito stavovými LED je rovněž 50 svislých obdélníkových segmentů, které reagují na vstupní veličinu (přímou, filtrovanou, linearizovanou, přepočítanou matematickou funkci atd.). Tento sloupec může pracovat v několika režimech. Buď má v celém pásmu stejnou barvu, nebo ji mění po úsecích uživatelem definovaných (nemusí být rovnoměrné) a to v libovolném pořadí zelená, oranžová, červená, nebo se může měnit barva celého sloupce. Vše je uživatelsky konfigurovatelné a změny barev nejsou svázané s nastavením komparátorů.

Přístroj může pracovat i v režimu světelné stopy, kdy je rozsvícen vždy jen jeden segment, který mění svou pozici podle signálu. Světelný bod je možno synchronizovat i se změnou barvy segmentu. Další alternativou je výchozí poloha uprostřed a sloupec se rozšiřuje buď na jednu, či na druhou stranu. Nastavení sloupce je proto tak variabilní, aby bylo možno jej co nejlépe adaptovat na typ zobrazení, který bude obsluze co nejbližší a nejsrozumitelnější. Nad hlavním bargrafem je umístěna podsvícená programovatelná LCD stupnice. Na té stačí zadat minimum a maximum a stupnice se zobrazí s číselnými hodnotami popsanými ve třech až šesti bodech, jejichž hodnota je vztažená ke zvolenému rozsahu.



Nastavování takovéhoto množství typů zobrazení slze sice provést pomocí klávesnice, nicméně mnohem komfortnější je nastavení pomocí rozhraní OM Link, což je software společnosti Orbit Merret sloužící jak k nastavování přístrojů prostřednictvím PC, tak k zobrazování měřených veličin (nebo jejich ukládání) na PC. Pro připojení jednoho přístroje OM k jednomu PC v jednu danou chvíli je program zdarma. Software pravidelně aktualizujeme. Je možno si jej stáhnout na adrese http://www.merret.cz/produkty/software/om-link, kde jej naleznete v sekci Podpora.

Několik ukázek fungování sloupcového zobrazovače (byť jednoduššího než popisovaný) můžete shlédnout v následujícím videu. Tento typ zobrazovače, OMB 20UNI, nadchul jednoho z našich distributorů – stačí totiž otočit čelní sklo se stupnicí a z vertikálního zobrazovače máte horizontální.

ORBIT MERRET, spol. s r. o.

ORBIT MERRET, spol. s r. o.
Vodňanská 675/30
Praha 9
198 00
www.merret.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021