Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Showlight 2013 poprvé v České republice

15. 3. 2013 | |

-- Jiří Baroš, člen organizačního týmu Showlight 2013 --

Úchvatné prostředí pohádkového zámku, neobyčejné setkání světelných designérů a výrobců – to může být jenom Showlight. Showlight je uznávaná mezinárodní konference, pořádaná každé čtyři roky. Organizována je profesionály a určena je pro profesionály z oboru světelného designu. Zámek se nachází v Českém Krumlově, zde bude také od 18. do 21. května 2013, poprvé ve střední Evropě, probíhat tato ojedinělá akce.

Každé čtyři roky je vybíráno místo, kde se bude Showlight konat. Kouzlo Českého Krumlova, barokní divadlo nebo otáčivé hlediště rozhodly, že v letošním roce zavítá téměř 400 účastníků právě do České republiky. „Showlight se pokaždé stěhuje na jiné místo a byla to právě ta intimní atmosféra a ohromující kulisa Českého Krumlova, které rozhodly o jeho vítězství,“ uvedl předseda organizačního výboru Ian Dow. Showlight nabízí jedinečnou možnost vyslechnout názory a sdílet zkušenosti profesionálů z oboru scénického osvětlování z celého světa a různých odvětví od divadla, přes televizi až po koncerty nebo velké události. Samozřejmostí je interakce všech účastníků, jak přednášejících, tak posluchačů, a to nejen během odborných přednášek, ale také v rámci neobvykle bohatého doprovodného programu.

Odborný program

Všichni přednášející jsou již známí. Jedna přednáška se bude věnovat Josefu Svobodovi, jednomu z nejvlivnějších scénografů 20. století. Přednášející Christopher Baugh potkal Josefa Svobodu v londýnském Královském národním divadle a je odborníkem na jeho tvorbu. Svoboda byl např. první, kdo použil světelné závěsy, nebo jako první kombinoval světla s projekcí.

Nebude chybět ani přednáška o nejsledovanější britské události v loňském roce – koncertu Queen’s Diamond Jubïlee, která posluchače zavede do zákulisí technického řešení. Přednášet bude světelný designér Durham Marenghi a jeho kolegové. Další přednáška se zaměří na zahajovací a závěrečný ceremoniál Letních olympijských her v Londýně. Přítomní budou mít možnost dozvědět se více o LED tabulkách v hledišti, které vytvořily největší televizní obrazovku na světě. Don Holder popíše, jaké technické výzvy ho čekaly při osvětlování Spidermana na Broadwayi nebo při osvětlování Dreamworks
TV´s Smash – kde vyměnil žánr muzikálu za televizní drama.

Ředitel islandské televize Alfred Bodvarsson, který pracoval na vysokonákladových projektech i neziskových, bude hovořit o tom, jaké bylo pracovat na osvětlování TV show talentů X Factor. Co očekával od americké produkce a byla jeho vize naplněna? To vše se zájemci dozvědí na konferenci Showlight 2013.

Jednacím jazykem bude výhradně angličtina. Seznam všech přednášek včetně dalšího programu najdete na www.showlight.org.

Obr. 1. Koncert Queen’s Diamond Jubïlee, nejsledovanější britská událost v loňském roce

Doprovodný program

Showlight však nejsou jen přednášky. Tato akce je známa také pro svůj doprovodný program, který letos zahrnuje např. půldenní výlet po technických a historických zajímavostech okolí Českého Krumlova. Návštěvníci budou mít možnost navštívit barokní divadlo nebo Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích a další pozoruhodnosti. Jedinečnost Showlightu je v možnosti potkat staré známé nebo naopak navázat nové kontakty. Společné večeře dají světelným designérům možnost sdělit výrobcům své potřeby a představy o výrobcích. Velká pondělní konferenční večeře se uskuteční v zámecké zahradě v barokním stylu se vším, co k této slávě patří.

Josef Valchář, CEO společnosti Robe lighting, která je hlavním sponzorem konference, říká „Robe sdílí myšlenku Showlightu přivést do České republiky ty nejvýznamnější světové profesionály z oboru a jedinečnou možnost učit se od těch nejlepších v oboru scénického osvětlování. Jsme velmi potěšeni, že můžeme hostit Showlight v naší krásné zemi, a doufáme, že to bude zdrojem inspirace se sem třeba někdy opět vrátit.“

Obr. 2. Ian Dow, předseda organizačního výboru Showlight 2013

Závěr

Od první uvítací recepce v sobotu večer až po ukončení poslední přednášky v úterý odpoledne má Showlight pro všechny účastníky obrovskou hodnotu – všichni mají přístup ke všem přednáškám, na výstavu výrobců, možnost zúčastnit se výletního půldne, včetně obědů a občerstvení po dobu přednášek, a také místo na pondělní galavečeři v zámecké zahradě. Jestliže se o světelný design zajímáte, Showlight je zde přesně pro vás. Více informací včetně přihlášky najdete na www.showlight.org