Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Revoluční svítidlo NANOTTICA společnosti TREVOS

30. 4. 2021 | TREVOS, a. s. | www.trevos.cz

Před více než třemi lety objevila firma TREVOS, a. s., příležitost, která zbořila dosavadní technické standardy ve způsobu distribuce světelného paprsku a povýšila je minimálně o řád výše. Výsledkem tříletého intenzivního vývoje je svítidlo NANOTTICA s patentovanou výrobní technologií.

Před více než třemi lety objevila firma TREVOS, a. s., příležitost, která zbořila dosavadní technické standardy ve způsobu distribuce světelného paprsku a povýšila je minimálně o řád výše. Výsledkem tříletého intenzivního vývoje je svítidlo NANOTTICA s patentovanou výrobní technologií.

Jedinečnost svítidla

Svítidlo NANOTTICA je opatřeno transparentním krytem (difuzorem) vybaveným reliéfní nanooptickou strukturou vyrobenou unikátní technologií. Tento jedinečný optický systém umožňuje precizně nastavit všechny důležité parametry procházejícího světelného paprsku.

Obr. 1. Nanostruktura v měřítku
Obr. 1. Nanostruktura v měřítku

Světové prvenství

Jako vůbec první na světě nabízí firma TREVOS, a. s., řešení, které spočívá v integraci obrovského množství (řádově miliardy) tvarově řízených plošek o velikosti desítek nanometrů do celé plochy transparentního krytu svítidla. Průlomová optická soustava tvarově řízených plošek poskytuje možnost spojit do jednoho optického prvku několik důležitých funkcí, které by jinak musely být realizovány víceprvkovým systémem, a zajišťuje tak perfektní vizuální projev svítidla v jeho zapnutém i vypnutém stavu.

Řízená distribuce paprsku

Díky mimořádně vysokému rozlišení umí svítidlo každé nanostrukturované plošce přiřadit unikátní funkci a přesně řídit její světelné vyzařování do celého prostoru. Takto se úspěšně eliminuje vysoký jas LED čipů při současném zachování velkého činitele prostupu světelného toku (nad 90 %) celého systému. Přesná kontrola indexu rušivého oslnění, hodnota UGR pohybující se v rozmezí 19 až 25, je výsledkem plně řízené distribuce světelného paprsku.

Obr. 2. Svítidlo NANOTTICA v provedení TRS: a) čelní pohled, b) boční pohled
Obr. 2. Svítidlo NANOTTICA v provedení TRS: a) čelní pohled, b) boční pohled

Zrakový komfort

Svítidlo NANOTTICA je primárně určené do běžných průmyslových prostorů, ale svými unikátními optickými vlastnostmi splňuje i mimořádné požadavky pro velmi náročná a specifická prostředí. Zajišťuje velmi potřebný zrakový komfort pro běžného uživatele. V důsledku toho se zvyšuje zrakový výkon a zlepšuje se bezpečnost práce a svítidlo tak nepřímo přispívá také k vyšší produktivitě. S výhodou je proto výrobce doporučuje použít všude tam, kde se vykonávají např. jemné řemeslné práce, kompletace a vizuální kontrola. Dále je vhodné do provozů, jako jsou např. brusírny, lakovny, výrobní a skladové prostory apod.

Vlastní výrobní technologie

NANOTTICA navazuje na dlouholetý bestseller firmy TREVOS, a. s., a to na svítidla řady PRIMA LED. Nabízí možnost volby tří rozložení svítivosti (základní, širokoúhlé a úzkoúhlé), které jsou optimalizované pro osvětlení prostor se středními, nízkými a vysokými stropy. Díky unikátní výrobní technologii vyvinuté firmou TREVOS, a. s., je možné na základě specifických požadavků zákazníka flexibilně rozšířit sortiment o další atypické druhy vyzařovacích charakteristik.

  
Obr. 3. Uchycení svítidla NANOTTICA, Obr. 4. Svítidlo NANOTTICA ve dvou materiálových provedeních

Technické parametry

Svítidlo NANOTTICA je dostupné ve třech délkách, navazujících na původní zářivkové varianty, tedy 600, 1 200 a 1 500 mm, a nabízí širokou modifikovatelnost základní verze. Další výbavou může být 1F nebo 3F vnitřní průběžné prodrátování, HF senzory, jedno- a tříhodinové nouzové moduly, DALI předřadníky, ovládání CASAMBI apod. V základním provedení je svítidlo vhodné do prostředí s teplotou okolí až do +50 °C. Díky multifunkčním stropním sponám je lze snadno upevnit i na nosný lištový systém šířky 60 mm nebo využít variabilní rozteč spon při náhradě starších svítidel a zavěsit nové svítidlo na již existující konstrukci zavěšení původního osvětlení bez nutnosti dalších montážních úprav. To přispěje nejen ke zrychlení montážních prací, ale i ke snížení montážních nákladů za případné vícepráce.

Svítidlo NANOTTICA má krytí IP66/ /IP69 a je vyráběno ve dvou materiálových variantách, a to z PC a z ABS. Použité materiály rozšiřují možnost jeho využití v náročném prostředí s různými chemickými látkami. Robustní konstrukce svítidla zajišťuje vysokou mechanickou odolnost IK10. Mezinárodně uznávané certifikace jako ENEC, CB, DLG, HACCP jsou samozřejmostí i pro popsané svítidlo. 


Společnost TREVOS, a. s., která v loňském roce oslavila 30 let působení na trhu, je ryze český výrobce průmyslových a interiérových svítidel. Největší předností společnosti je vlastní výzkum a vývoj, které jsou založeny na odborných znalostech a chráněném know-how.
Cílem firmy je nabízet svítidla prvotřídní kvality za konkurenceschopné ceny. TREVOS, a. s., umí vyřešit i velmi náročné projekty s mimořádným prostředím pro svítidla (mrazírny, pekárny či provozy zpracovávající nebo produkující chemické látky).
Není výjimkou, že jsou svítidla TREVOS vhodná pro velké komplexy průmyslových či hospodářských objektů, obchodních center nebo sportovišť. Průmyslová svítidla ze široké produkce firmy TREVOS, a. s., splňují tři základní požadavky na kvalitu a jejich bezproblémové použití: jsou prachotěsná, voděodolná a nárazuvzdorná.
Stupeň krytí dosahuje až IP66/IP69.