Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Rekonstrukce osvětlení Mariánského náměstí v Ostravě

27. 9. 2019 | Ing. Alena Muchová | PTD Muchová, s. r. o. | www.ptdov.cz

Mariánské náměstí se nachází v centru ostravského městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky. Prostor náměstí byl v podobě před rekonstrukcí v neutěšeném stavu a neplnil jeho základní funkci – místa k setkávání obyvatel i návštěvníků města.

Rekonstrukce osvětlení Mariánského náměstí v Ostravě původní vzhled
Obr. 1. Původní vzhled náměstí

V roce 2018 bylo Mariánské náměstí rekonstruováno. Byly zde položeny nové dlažby, obnovena zeleň, vybudována kašna, nový mobiliář a rovněž postaveno nové veřejné osvětlení. Náměstí prošlo zásadní proměnou, nyní je důstojným centrem městského obvodu; je to nejen shromažďovací plocha, na které se lidé mohou potkávat a odpočívat, ale konají se zde též trhy, jarmarky a různé kulturní akce a shromáždění. Z důvodu bezpečnosti jeho celou plochu monitorují kamery.

Projektová kancelář společnosti PTD Muchová zpracovávala projektovou dokumentaci pro dva stavební objekty – objekt veřejného osvětlení a objekt rozvodů nn.



Obr. 2. Náměstí po rekonstrukci: a) ve dne, b) v noci

Objekt veřejného osvětlení (VO) kromě osvětlení plochy náměstí zahrnoval i osazení zemních svítidel a vybudování výsuvného zásuvkového rozváděče pro napojení osvětlení vánočního stromu. V rámci objektu veřejného osvětlení byla také provedena příprava pro budoucí technologie „smart city“ – v celé trase kabelových rozvodů VO byly mezi jednotlivými stožáry VO a rozváděči souběžně uloženy chráničky pro optické kabely se zaústěním ve stožárech VO a rozváděčích.

Svítidla veřejného osvětlení byla vybrána ve spolupráci s architektem a vedením městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky. Světelnětechnické výpočty byly zpracovány podle zatřídění dotčených komunikací a ploch v souladu s Generelem veřejného osvětlení statutárního města Ostravy a příslušnými technickými normami – obvodové komunikace s motoristickým provozem byly zatříděny do tříd osvětlení M a chodníky pro pěší a plocha náměstí do tříd osvětlení P se zohledněním dodatečných požadavků pro náměstí a pěší zóny.


Obr. 3. Obvodová komunikace


Obr. 4. Stylová svítidla v noci

Podél obvodových komunikací jsou umístěny kónické ocelové osvětlovací stožáry o výšce 5 m se svítidly CitySoul Gen 2 Mini s vhodnou optikou (obr. 3). Na ploše náměstí jsou světelná místa stejného vzhledu jako podél obvodových komunikací, avšak svítidla mají odlišný světelný tok a odlišné rozložení svítivosti. Dále jsou zde dva kónické ocelové osvětlovací stožáry výšky 6,5 m se třemi LED svítidly CitySoul Gen 2 Mini osazenými na speciálních držácích Accent ve výšce 5 m, 5,5 m a 6 m se vzájemným pootočením vzhledem k ose stožáru o 120°, na vrcholech stožárů jsou osazeny prosvětlené špice LED top point, luminous cup (obr. 4). Tato stylová světelná místa jsou situována u nízké obloukové zídky s vytesaným názvem náměstí, lemované LED pásky (obr. 5 a obr. 6). Osvětlení LED pásky je rozčleněno do jedenácti segmentů délky 2 m. LED pásky jsou osazeny do hliníkových lišt opatřených na koncích koncovkami, v lištách jsou LED pásky zality průhledným silikonem a zakryty krytem z polymetylmetakrylátu (tzv. plexiskla) nasunutým do lišt z boku. Lišty jsou k zídce upevněny speciálními úchyty a atypickými šrouby. Dvě zemní svítidla D-CO R LED MAXI byla umístěna tak, aby prosvětlila koruny košatých stromů (obr. 7).


Obr. 5. Stylová svítidla ve dne


Obr. 6. Oblouková zídka s LED pásky

Veškerá svítidla a LED pásky použité k osvětlení náměstí a pro dekorativní účely mají světlo teple bílé barvy – náhradní teplota chromatičnosti do 3 000 K.

Pro napojení osvětlení vánočního stromu je vybudován malý výsuvný zásuvkový rozváděč EK 990/mini 1 (4× jednofázová zásuvka 230 V/16 A se šroubovacím víkem, otevírání speciálním klíčem, tělo ze slitiny Al, krytí IP67/54, odolnost proti slané vodě), osazený v dlažbě na drenážním podkladu v blízkosti plánovaného umístění stromu.


Obr. 7. Zemní svítidlo

Objekt rozvodů nn zahrnoval vybudování přípojky pro rozvody nn na náměstí a nového elektroměrového a vývodového rozváděče. Z rozváděče byl veden napojovací kabel pro připojení strojovny technologie vodního prvku, napojení prosvětlených třístranných hodin včetně nosného stožáru (obr. 8) a napojení tří výsuvných zásuvkových rozváděčů na ploše náměstí a byly připraveny kabelové rozvody pro ozvučení náměstí.


Obr. 8. Prosvětlené hodiny

Mariánské náměstí je významný prostor městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky, na kterém nebyly za několik posledních desetiletí realizovány žádné ucelené a koncepčních úpravy. Pouze při modernizaci VO byla v roce 2013 v neutěšeném parku na náměstí a přilehlých komunikacích vyměněna původní výbojková svítidla za LED svítidla. Až v roce 2018 bylo náměstí revitalizováno a mimo jiné byl splněn jeden z cílů obnovy náměstí: přizpůsobení prostoru potřebám člověka. 

Stylové veřejné osvětlení nemalou měrou přispělo k estetizaci a bezpečnosti zmiňovaného prostoru.


Vyšlo v časopise Světlo č. 5/2019 na straně 14.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.