Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

PROLICHT CZECH splnil představy architekta o osvětlení rezidence Obecní dvůr na St. Městě pražském

18. 2. 2021 | PROLICHT CZECH, s. r. o. | www.prolicht.at

Obecní dvůr je místo, kde se historie potkává se současným bydlením. Jde o unikátní koncept luxusního bydlení v centru Starého Města s parkováním a soukromou zahradou. Detailní rekonstrukce komplexu Obecního dvora vrací život do této lokality s geniem loci, které se podle Rychlých šípů Jaroslava Foglara říká pražská Stínadla.

Obecní dvůr je místo, kde se historie potkává se současným bydlením. Jde o unikátní koncept luxusního bydlení v centru Starého Města s parkováním a soukromou zahradou. Detailní rekonstrukce komplexu Obecního dvora vrací život do této lokality s geniem loci, které se podle Rychlých šípů Jaroslava Foglara říká pražská Stínadla.

Tento architektonicky cenný areál je tvořen několika původními hospodářskými budovami ze 17. a 19. století v srdci Josefova na Starém Městě. Je půdorysně ohraničen ze severu ulicí U Obecního dvora a Ve Stínadlech, ze západu U Milosrdných a Kozí uličkou z jihozápadu. Je to kombinace budov různého stáří, vesměs barokních a klasicistních, s dochovanými gotickými prvky. Je živoucím důkazem architektonického rozvoje centra Prahy a představuje pomyslný mikrosvět v centru města, který by měl být zachován a renovován. Za dobu své existence plnil Obecní dvůr řadu funkcí, především byl hospodářským zázemím. V knize Dějepis města Prahy z roku 1800 jsou v místě dnešního Obecního dvora popsány čtyři hospodářské budovy, prostranství se soukenickými krámy, pivovar, sladovna a rozlehlá zahrada.

PROLICHT CZECH splnil představy architekta o osvětlení rezidence Obecní dvůr na Starém Městě pražském
Obr. 1. Centrální hala s dominantním schodištěm – svítidlo SIGN DIVA (průměr 850 mm, LED 3 000 K, 88 W, 11 520 lm, DALI) a orientační svítidlo ONLY LIGHT (LED 3 000 K, 1,2 W)

Obr. 2. Obývací pokoj – v lištách svítidla MAGIQ WALLWASH (LED 3 000 K, 44 W, 3 430 lm, DALI) a zakázková závěsná svítidla různých tvarů podle návrhu architekta, v popředí ikonické křeslo Lounge chair od Charlese Eamese a stolek od Le Corbusiera, limitovaná edice firmy Cassina
Obr. 2. Obývací pokoj – v lištách svítidla MAGIQ WALLWASH (LED 3 000 K, 44 W, 3 430 lm, DALI) a zakázková závěsná svítidla různých tvarů podle návrhu architekta, v popředí ikonické křeslo Lounge chair od Charlese Eamese a stolek od Le Corbusiera, limitovaná edice firmy Cassina

První doložené využití Obecního dvora bylo k ustájení koní a povozů v majetku Starého Města pražského, ve 20. letech 19. století se objevují záznamy o tom, že sloužil jako Královská požární zbrojnice. V 80. letech 19. století byl na místě prostřední budovy postaven třípodlažní klasicistní objekt školy blízké fary sv. Haštala. Na začátku 20. století byla část objektu asanována. Později, v době protektorátu, zde byly garáže pro sanitní vozy vojenské nemocnice wehrmachtu a posledním zjištěným uživatelem byly na konci 80. let 20. století Pražské služby. Plánovaná proměna celého areálu zahrnuje kompletní rekonstrukci a přístavbu nové budovy a dá tak vzniknout komfortní a luxusní rezidenci.

A právě projekt interiéru části této novostavby od slavného italského architekta Ricarda Bofilla pro své klienty navrhl akad. arch. Rudolf Netík. S ním společnost PROLICHT CZECH vytvořila jedinečný projekt osvětlení tohoto unikátního prostoru novostavby šetrně zasazené do historické části Starého Města pražského.

V projektu je kladen důraz na použití přírodních materiálů a minimalizování rušivých prvků. Interiéru dominuje pohledový beton, betonové stěrky, luxfery, dřevěné podlahy a obnažené rozvody vzduchotechniky. Je to interiér, v němž se potkávají moderní technologie s historickým odkazem místa. Bylo velkou výzvou a nelehkým úkolem neurazit historii a přitom odvážně prezentovat nejmodernější současnost.

Obr. 3. Nasvícení portrétu Stephena Hawkinga od Davida Černého – ukázka dokonale funkční plošné optiky svítidla MAGIQ WALLWASH, jedním svítidlem je rovnoměrně osvětlena stěna výšky 3 m a šířky 2 m  PROLICHT CZECH splnil představy architekta o osvětlení rezidence Obecní dvůr na St. Městě pražském
Obr. 3. (vlevo) Nasvícení portrétu Stephena Hawkinga od Davida Černého – ukázka dokonale funkční plošné optiky svítidla MAGIQ WALLWASH, jedním svítidlem je rovnoměrně osvětlena stěna výšky 3 m a šířky 2 m
Obr. 4. (vpravo) Koupelna – svítidlo SIGN DIVA (průměr 570 mm, LED 3 000 K, 53 W, 6 330 lm, DALI), nad zrcadlem na míru vyrobené svítidlo IDAHO (LED 3 000 K, 57 W, 6 120 lm, DALI)

Z našeho pohledu se realizace záměru zdařila. Interiér je neotřelý. Dominuje mu oranžové točité schodiště, které doplňují umělecké předměty různé velikosti a rozličného provedení. Veškerý nábytek a svítidla byly vytvořeny přímo na míru prostoru. Pro možnost přiznat některé technické prvky, jako je vzduchotechnika a třífázové lišty, bylo nutné jiná technická zařízení dokonale skrýt. Z hlediska osvětlení bylo velmi důležité zkoordinovat umístění svítidel na pohledových chlazených stropech. Kabeláž pro svítidlamusela být na milimetry přesně instalována daleko dříve před osazením svítidel. V projektu bylo také myšleno na kotvicí body, aby při instalaci svítidel nebyly navrtány kanálky chlazených stropů. Funkční svítidla byla vybrána jako designově nevýrazná a s vysokým světelným výkonem a komfortem. Mezi všemi vyzdvihněme svítidla SIGN DIVA, zajišťující plošné osvětlení komunikačních prostor, a svítidla MAGIQ WALLWASH pro plošné nasvícení stěn s uměleckými díly. Pro orientační osvětlení byla použita svítidla vestavná do stěn ONLY LIGHT. Uvedená svítidla jsou doplněna designovými svítidly navrženými a vyrobenými pouze pro tento projekt. Spolu s uměleckými předměty tak celý prostor vyznívá jako jedinečný projekt spíše galerijního typu než klasické rezidence.

(Zdroj: podklady akad. arch. Rudolfa Netíka, cs.wikipedia.org, svoboda-williams.com)

Obr. 5. Nasvícení umění – mimo obrazy na stěně, v popředí Skleněné vejce Egg od Václava Cíglera z DSC Gallery, v pozadí ikonické křeslo Lounge chair od Charlese Eamese a stolek od Le Corbusiera, limitovaná edice firmy Cassina  Obr. 6. Šatna – do retro minimalistického stylu šatny perfektně zapadá svítidlo FINO (LED, 3 000 K, 36 W, 4 000 lm)
Obr. 5. Nasvícení umění – mimo obrazy na stěně, v popředí Skleněné vejce Egg od Václava Cíglera z DSC Gallery, v pozadí ikonické křeslo Lounge chair od Charlese Eamese a stolek od Le Corbusiera, limitovaná edice firmy Cassina
Obr. 6. (vpravo) Šatna – do retro minimalistického stylu šatny perfektně zapadá svítidlo FINO (LED, 3 000 K, 36 W, 4 000 lm)

MAGIQ-PRO – jedinečný systém vestavných svítidel

Tento systém rakouského výrobce PROLICHT měl být uveden na trh minulý rok na výstavě Light+Building ve Frankfurtu nad Mohanem. Ta se však z důvodu první vlny onemocnění covid-19 neuskutečnila. Proto si zmíněný nový produkt musel proklestit cestu ke svým klientům prostřednictvím bezchybné projektové činnosti světelných techniků a navzdory této divné době i neutuchajícího entusiasmu obchodních zástupců. Během roku 2020 se povedlo realizovat mnoho projektů s uvedeným produktem a dnes při pohledu zpět lze s čistým svědomím již říci, že jde o velmi úspěšný a ceněný systém. Technicky je systém na absolutní špičce. Rozměrem svého základního modulu 55 × 55 mm se řadí mezi nejmenší vestavná bodová svítidla na trhu. Pro svůj výkon a technické parametry však patří mezi ty nejlepší. Svítidla MAGIQ- PRO jsou vyráběna jak v provedení s rámečkem, tak v bezrámečkové variantě. Celý systém je koncipován jako skládačka. Nejprve si uživatel vybere rámeček pro jeden, dva, tři nebo čtyři inserty (vestavné svíticí moduly). Pak zvolí jednotlivé inserty, přičemž lze vybírat z pěti základních optik: 10°, 30°, 50°, 70° a wallwash. Optiky je možné navíc kombinovat s rozptylným difuzorem, Fresnelovou čočkou a clonící mřížkou. Všechny inserty jsou dodávány jak v krytí IP20, tak v krytí IP44 do vlhkého prostředí. Samozřejmostí je možnost volby teploty chromatičnosti: 2 700, 3 000, 4 000 K. Kromě toho je standardně k dispozici i provedení Tunable White. Na přání lze inserty osadit čipem s funkcí Natural Dim (Dim to Warm). Všechny varianty mají index podání barev Ra 90. Přestože rozměry základního modulu jsou pouhých 55 × 55 mm, je každý insert samostatně natáčecí o 355° a naklápěcí o ±10°. Všechny uvedené možnosti a kombinace činí systém MAGIQ-PRO nejuniverzálnějším na trhu. Lze jej použít v široké škále projektů od luxusních rezidencí po administrativní budovy, ale i v galeriích, muzeích, nemocnicích či obchodních prostorech. Je ideální pro každý projekt, kde je kladen důraz na minimalistický design, velký světelný výkon, a především vysoký světelný komfort.

PROLICHT CZECH, s. r. o.
Plzeňská 545/42, 150 00 Praha 5
tel.: +420 604 104 534, 
prolichtczech@prolicht.at, prolichtslovakia@prolicht.at 
www.prolicht.at, www.facebook.com/prolichtczech