Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Pražské Quadriennale si posvítí na SVĚTLO a poslechne si ZVUK

15. 6. 2011 | |

Pět dní věnovaných světelnému a zvukovému designu doslova rozsvítí a rozezvučí program letošního Pražského Quadriennale scénografie a divadelního prostoru (PQ). Práce se světlem a zvukem jsou stěžejní obory spojené se scénografií. Proto jim po právu náleží jeden z projektů PQ nazvaný Světlo a zvuk, kterým ve dnech 19. až 23. června ožije Nová scéna Národního divadla v Praze. Samotné Quadriennale obsadí centrum a veřejné prostory metropole od 16. do 26. června.
 
Oba rychle se rozvíjející obory se kurátoři sekce Světlo a zvuk pokusí zachytit v různých formách tak, aby každý zájemce nalezl, co je pro něj zajímavé. Košatá prezentace bude atraktivní nejen pro profesionály, ale rovněž pro ty, již fascinují např. show hudebních hvězd nebo audiovizuální projekty. Výstava světelného designu na Nové scéně představí práce zásadních světových designérů napříč disciplínami: od činohry, přes operu a instalace až po stále oblíbenější akce ve veřejném prostoru.
 
Během diskusí se slova ujmou významní hosté z celého světa. O teple světla (Pozn. red.: teplota chromatičnosti) bude hovořit německý světelný designér Olaf Winter. Přednášku nazvanou Odrazy povede americká světelná designérka žijící v Izraeli Felice Ross. Dlouholetá spolupracovnice režisérů Krzysztofa Warlikowského a Mariusze Trelińského pracuje pro divadlo, operu i taneční soubory nejen v Izraeli, ale i v mnoha evropských zemích. Multimédia jsou hlavním tématem nizozemského umělce Arjena Klerkxe, španělský audiovizuální umělec Francisco Aleu Riera, známý pracemi pro La Fura dels Baus, zase posluchačům nabídne exkurzi do světa 3D animace.
 
Originální příklady využití zvukového a světelného designu svým návštěvníkům poskytne i živá výstava Intersekce: Intimita & spektákl, jež bude zpřístupněna v labyrintu 30 oddělení na piazzettě Národního divadla. Jedinečný přístup k práci se světlem nabídne např. společný projekt teoretičky umění Caroline Evansové a světelného designéra Hansjörga Schmidta.
 

Pražské Quadriennale coby významná událost sledovaná celým světem proměňuje jednou za čtyři roky Prahu v epicentrum současného umění. Vše o PQ a speciálně o programu zaměřeném na světlo lze najít na www.pq.cz.