Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Pražské Quadriennale představuje nový projekt věnovaný světelnému a zvukovému designu 36Q°

3. 11. 2016 | Pražské Quadriennale | www.pq.cz

Ve dnech 8. – 12. listopadu uvede site-specific výstavu v unikátním prostoru Lapidária Národního muzea na pražském Výstavišti, kterou doplní mezinárodní setkání divadelních designérů v Českém muzeu hudby.

Pražské Quadriennale 2016
Pražské Quadriennale tak do Prahy přiveze světově uznávané profesionály v oboru světelného a zvukového designu: držitele prestižní ceny Tony Award a OBIE 2006–2007 za zvukový design Roba Kaplowitze, dále přijedou světelní designéři/ky Sarah EC Maines a Henk van der Geest a scénografka a profesorka na londýnské Rose Bruford College Kathrine Sandys. Z českých umělců se zapojí Ondřej Růžička z Institutu světelného designu a videoumělec Jakub Daníček z MetaMechanics.

„Jedná se o spolupráci několika světelných a zvukových designérů v jednom prostoru, což je naprosto výjimečné, obzvláště v divadle k tomu téměř nedochází. Bylo proto nutné se zamyslet, jak vytvořit tým založený na vzájemné spolupráci. Schopnost sloučit individuální přístupy a estetiku a zároveň vytvořit jednotný koncept není tak docela jednoduché,“ říká Markéta Fantová, umělecká ředitelka Pražského Quadriennale.

Lapidárium Národního muzea je specifický prostor plný historických soch, jejichž stáří sahá až do 11. století. Klíčovým tématem výstavy je schopnost světla, zvuku a nových médií proměnit galerii v dynamický, imaginativní prostor, který návštěvníkům nabídne nový pohled na kreativní vytváření scénografického prostředí.

Hlavními hvězdami zmíněného setkání, které proběhne v úterý 8. listopadu v Českém muzeu hudby, pak budou Tupac Martir a Yaron Abulafia, kteří vystoupí s prezentací své vlastní tvorby. Prvně jmenovaný je známý především jako autor „stage-designů“ pro Beyoncé, Stinga, Eltona Johna; Yaron Abulafia se proslavil důkladnou propracovaností světelné složky např. pro Nederlands Dans Theater a izraelského choreografa Itzika Galiliho.

Výstavě v Lapidáriu Národního muzea předchází čtyřdenní workshop pro studenty scénografie, světelného a zvukového designu, který zastupuje edukační linii projektu: „Zájemcům o světelný a zvukový design umožňujeme projít intenzivní praktickou přípravou pod vedením prvotřídních profesionálů a pedagogů. Projekt 36Q° by měl být začátkem většího a dlouhodobějšího vzdělávacího programu,“ dodává Markéta Fantová. Na workshopu si studenti scénografie mohou mimo jiné vyzkoušet práci se špičkovou světelnou technikou ROBE, jejíž výrobce je hlavním partnerem projektu.

Pražské Quadriennale je v očích jak odborné, tak širší veřejnosti spojené především se světově unikátní výstavou scénografie, která ve čtyřletých cyklech funguje jako platforma pro setkávání scénografů a divadelníků. Již v předchozích letech ale PQ pořádalo v mezidobí další akce, nezávislé na „velkém“ Quadriennale: sympozia, zaměřená na teoretickou reflexi scénografie, divadelní site-specific performance a výstavy. Projekt 36Q° navazuje na tuto důležitou programovou linii a rozvíjí ji směrem ke světelnému a zvukovému designu, který chce tímto podpořit a zviditelnit. „PQ´15 se soustředilo na živou, dalo by se i říci dramaturgickou stránku scénografie a nápadité inovativní koncepty. Kvůli přesunutí Quadriennale do historických budov v centru města nebylo příliš možné zapojit zvuk a světlo. Proto jsou podzimní výstava a sympozium věnovány právě těmto dvěma důležitým a nedílným částem scénografie,“ uzavírá Markéta Fantová.

Výstava 36Q°
Kurátor: Markéta Fantová
Designéři: Rob Kaplowitz, Henk van der Geest,
Kathrine Sandys, Sarah EC Maines, Jakub Daníček,
Ondřej Růžička
Otevírací doba: 8. – 12. listopadu 2016, denně 16.00 – 21.30
Lapidárium Národního muzea
Výstaviště 422, Praha 7

Mezinárodní setkání světelných a zvukových designérů
8. listopadu 2016, 14.00 – 20.00
Národní muzeum - České muzeum hudby
Karmelitská 2/4, Praha 1

Program:
13:00 Welcome speech
13:15 - 14:15 Show and tell (prezentace)
14:30 - 15:45 Rob Kaplowitz
16:00 - 17:15 Yaron Abulafia
17:30 - 18:45 Tupac Martir
18:45 - 19:30 Diskuze

Více informací naleznete na www.pq.cz

Projekt „36Q°“ organizuje Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru ve spolupráci s ROBE, Institutem světelného designu, Národním muzeem a d&b audiotechnik. Mediálními partnery akce jsou Dopravní podnik hl. m. Prahy a Radio 1.

Tiskové materiály Pražské Quadriennale