Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Praha pod palbou světel: Sedmý ročník Signal Festivalu zaútočil na všechny smysly

14. 10. 2019 | Signal Festival | www.signalfestival.com

Záhadný meteorit od Evy Jiřičné na Malé Straně, mystická atmosféra v kostele U Salvátora v rukou nadaných českých umělců nebo dynamický videomapping lemující Tyršův dům v režii ukrajinského studia SKILZ. V Praze od čtvrtka 10. do neděle 13. října proběhl oblíbený Signal Festival, který letos připomněl nejen téma výročí sametové revoluce. Celkem 18 působivých instalací se rozprostíralo napříč třemi trasami – Malou Stranou, Starým Městem a Karlínem, který si po loňské premiéře zopakoval úspěch a stal se nejoblíbenější trasou letošního ročníku. Praha se na čtyři dny opět stala světelným ohniskem, které přilákalo statisíce návštěvníků nejen z České republiky.


SIGNAL2019 - Instalace Intensive reflections on modernity, autor Jakub Pešek
Smetanovo nábřeží, foto Jan Hromádko

Výročí třiceti let od sametové revoluce se prolínalo napříč uměleckými instalacemi. Jednou z nich byl tolik diskutovaný tajemný meteorit světoznámé architektky Evy Jiřičné. Tyršův dům jako tabula rasa posloužil ukrajinskému studiu SKILZ, které na něj promítalo 3D videomapping a myšlenku evoluce demokracie právě skrze revoluci. Tématu revoluce se věnovalo i Studio Signal Production ve spolupráci s organizací Post Bellum. Úprk východních Němců do západního Německa skrze audiovizuální instalaci měli možnost návštěvníci zažít v Petřínských sadech.

Loni jsme poprvé zvolili Karlín, abychom ulevili historickému centru a letos se tato trasa stala nejoblíbenější mezi návštěvníky. Za úspěchem stojí určitě dva skvělé videomappingy na Karlínském a Lyčkově náměstí, robotické instalace v Invalidovně a laserové bludiště, ve které se proměnila Galerie Kooperativy. Letos jsme neměřili návštěvnost festivalu. Chtěli jsme se raději než na čísla zaměřit na kvalitu uměleckých děl v ulicích,“ uvádí Martin Pošta, ředitel Signal Festivalu.

Příští, již osmý ročník Signal Festivalu, se uskuteční od 15. do 18. října 2020.

Tiskové materiály Signal Festival