Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Pozvánka na odborný doprovodný program na veletrhu FOR ARCH

2. 8. 2018 | ABF, a.s. | www.forarch.cz

Ve dnech 18. až 22. září se bude v areálu PVA EXPO v Praze-Letňanech konat již 29. ročník mezinárodního stavebního veletrhu For Arch 2018. Veletrh je přehledně roztříděn do pěti hlavních oborových sekcí: stavební prvky a materiály, elektrotechnika a zabezpečení (inteligentní bydlení, elektroinstalace, osvětlování, audio video, ukládání a distribuce energií), vytápění, dřevostavby, bazény, sauny a spa.

Posíleným tématem letošního ročníku veletrhu bude Chytrá domácnost, jež se zaměří na představení inteligentních a síťových řešení zvyšujících nejen ekonomickou efektivitu budov, ale také pohodlí a bezpečnost uživatelů. V současnosti není problém mít domov pod kontrolou kdykoliv a odkudkoliv. Ale co zjednodušuje život? Kdy produkty, které myslí a konají za nás, skutečně šetří peníze, čas a energii? A jak se vyznat v široké nabídce současného trhu? Důležitou a mnohdy zanedbávanou otázkou je též bezpečnost dat. Těmito otázkami se budou zabývat odborníci v rámci široké nabídky doprovodných programů.

Prioritně bude na téma Chytrá a bezpečná domácnost zaměřen čtvrtek 20. září. V tento den si bude možné vyslechnout řadu přednášek z oboru stavebnictví a technického zařízení budov, z toho dvě akce budou tematicky zaměřeny na osvětlení. Hlavním tématem semináře Trendy a praxe v oblasti umělého osvětlení interiérů (organizátor Česká metrologická společnost) je měření a kontrola parametrů umělého osvětlení v interiérech. Otázkám, na co si dávat pozor při výběru svítidel a světelných zdrojů vhodných i pro domácnost a mnoha dalším světelným zajímavostem bude věnován celodenní workshop Parametry osvětlovacích soustav a svítidel LED (organizátor Světlo v praxi).

Kromě zmíněných akcí bude pro zájemce o informace v oboru světlo k dispozici poradenské centrum ve stánku časopisu Světlo v hale č. 4.

Seminář Trendy a praxe v oblasti umělého osvětlení interiérů

Oblast navrhování a kontroly osvětlení je velmi důležitou součástí návrhů stavebních projektů i následných hygienických kontrol. Seminář bude v úvodu zaměřen na nejnovější trendy v oboru osvětlování a světelné techniky. Další příspěvky se budou orientovat na požadavky na osvětlení stanovené v právních předpisech a technických normách, na návrh osvětlení interiéru v praxi a na následnou kontrolu parametrů osvětlení. Součástí semináře bude i dostatečný prostor pro diskusi a možnost konzultovat problematiku umělého osvětlení vnitřních pracovních prostorů. Posluchači při prezentaci dostanou texty referátů. Na závěr semináře posluchači rovněž obdrží potvrzení o účasti, které může být využito jako doklad o zvýšení kvalifikace (viz např. ČSN EN ISO 9001). Seminář je určen pro pracovníky z oboru stavebnictví, hygienických laboratoří, kalibračních laboratoří, architektům, dále pro podnikové metrology, pracovníky útvarů řízení kvality, bezpečnosti práce, životního prostředí, zájemcům o certifikaci v oboru metrolog měření osvětlení a učitele vysokých a středních škol příslušného zaměření, ale i ostatním zájemcům.

Datum a místo konání: čtvrtek, 20. 9. 2018 od 9.00 do 15.00, vstupní hala I, Konferenční centrum, sál 2
Organizátor: Česká metrologická společnost, z. s.
Vstupné: 2 800 Kč + DPH, nebo 2 500 Kč + DPH pro držitele průkazky člena ČMS
Kontaktní informace: ABF, a. s.

Program:
9.00 až 9.30: Prezentace účastníků
9.30 až 10.00: Zahájení semináře
10.00 až 11.00: Trendy v oblasti osvětlování a světelné techniky
11.00 až 12.00: Legislativní a normativní požadavky na osvětlení vnitřních prostorů
12.00 až 12.30: Přestávka
12.30 až 13.30: Návrh osvětlení vnitřních prostorů s praktickou ukázkou
13.30 až 14.30: Kontrola navržených a realizovaných osvětlovacích soustav
14.30 až 15.00: Diskuse a konzultace
Přednášející: prof. Ing. Jiří Habel, DrSc., Ing. Petr Žák, Ph.D., FEL ČVUT Praha

Workshop Parametry osvětlovacích soustav a svítidel LED

Na workshopu bude předvedeno, co znamená definice osvětlovací soustavy pro různá prostředí (obchodní jednotka, průmyslová hala, kancelář nebo škola) v souladu s platnými normami a jak zajistit dodržení zadávacích podmínek pro jejich realizaci. Vzhledem k velké a občas nepřehledné nabídce LED svítidel na českém trhu se tato akce zaměří na jejich konkrétní parametry a na to, jak je výrobci a prodejci dodržují. Bude uvedeno i několik nezávislých testů parametrů LED zdrojů.

Datum a místo konání: čtvrtek 20. 9. 2018 od 9.30 do 13.30, vstupní hala I, Konferenční centrum, sál 3
Organizátor: Světlo v praxi
Vstupné: zdarma na základě registrace na www.forarch.cz/program/
Kontaktní informace: ABF, a. s.
Osnova workshopu:
– Návrhy osvětlení pro různé typy prostor,
– Parametry LED svítidel,
– Systémy řízení osvětlení,
– Výsledky nezávislých testů LED zdrojů pro domácnosti.
Přednášející: Ing. Tomáš Sousedík, METROLUX

Více na www.forarch.cz

Foto Ing. Jana Kotková


Vyšlo v časopise Světlo č. 4/2018 na straně 28.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.