Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Osvětlovací systémy společnosti STEINEL

15. 2. 2021 | Petr Kučera | STEINEL TECHNIK s. r. o. | www.steinel.cz

Od svého založení v roce 1959 se společnost Steinel neustále vyvíjela z průkopníka v technologického a inovačního lídra na trzích osvětlení řízeného senzorem a horkovzdušných a lepicích pistolí. Inovativní a inteligentní produkty světového významu jsou vytvářeny ve vlastních vývojových centrech společnosti v Německu, České republice a ve Švýcarsku.

Profil společnosti

Od svého založení v roce 1959 se společnost Steinel neustále vyvíjela z průkopníka v technologického a inovačního lídra na trzích osvětlení řízeného senzorem a horkovzdušných a lepicích pistolí. Inovativní a inteligentní produkty světového významu jsou vytvářeny ve vlastních vývojových centrech společnosti v Německu, České republice a ve Švýcarsku. Všechny produkty vyrábějí společnosti vlastnící továrny v Německu, Švýcarsku, Rumunsku a Moldavské republice.

Značka STEINEL zahrnuje inteligentní produkty a chytré systémy navržené tak, aby splňovaly potřeby profesionálního uživatele. Zde se firma zaměřuje na energetickou účinnost a využití špičkové technologie LED a senzorů. Steinel je členem sdružení KNX a partnerem aliance eNet.

Sedm dceřiných firem vlastněných společností Steinel ve Velké Británii, Francii, Itálii, Rakousku, Rumunsku, USA a České republice a síť nezávislých distributorů podporují prodejní aktivity společnosti Steinel ve více než 70 zemích.

Obr. 1. Vizualizace rozmístění svítidel řady RS PRO CONNECT a možnosti jejich skupinového bezdrátového propojení
Obr. 1. Vizualizace rozmístění svítidel řady RS PRO CONNECT a možnosti jejich skupinového bezdrátového propojení

Digitální osvětlovací systém ovládaný senzorem – RS PRO Connect R series

1. Rychlá instalace a bezdrátové propojení. Vnitřní LED osvětlení spínané senzory nové řady RS PRO Connect R od firmy Steinel kombinuje optimální osvětlení s velmi snadnou instalací a propojením. V redukovaném designu jsou svítidla k dispozici ve dvou verzích a pěti velikostech, každé s teple bílým nebo neutrálně bílým světlem, se senzorem nebo bez senzoru a volitelným modulem nouzového osvětlení. Pro osvětlování v nových i renovovaných stavbách poskytují obchodníkům, projektantům a vlastníkům budov funkce, které splňují jejich požadavky v široké škále aplikací. Integrovaný vysokofrekvenční senzor zapíná a vypíná světlo v závislosti na využití prostoru. Všechny funkce a regulace světla se pohodlně nastavují prostřednictvím aplikace. Patentovaný detekční displej pomáhá elektrikáři určit detekční zónu. Pro vytvoření skupin zón lze několik svítidel propojit prostřednictvím standardu Bluetooth bez nutnosti pokládat kabely (obr. 1).

2. Modulární konstrukce. Tato svítidla je možné instalovat ve velmi krátkém čase pomocí zacvakávacího mechanismu a lze je uvést do provozu bez použití žebříku. To snižuje pracnost a šetří náklady jak elektromontérů, tak i uživatelů.

Obr. 2. Tvarové varianty svítidel řady RS PRO Connect R
Obr. 2. Tvarové varianty svítidel řady RS PRO Connect R

Výkonná a dlouhotrvající řešení osvětlení

Svítidla ze série RS PRO Connect R jsou k dispozici v kulatém a čtvercovém provedení. Kulatá RS PRO Connect R10, R20 a R30 mají v závislosti na velikosti LED světelný systém s příkonem od 9 do 24,5 W a s maximálním výkonem 3 200 lm. Čtvercová svítidla RS PRO Connect R20 Q a R30 Q jsou nabízena s LED světelným systémem s příkonem 16 a 24,5 W. Všechna svítidla jsou k dispozici se světlem buď v teple bílé verzi s teplotou chromatičnosti 3 000 K, nebo v neutrálně bílé verzi se 4 000 K (viz tab. 1). Kryt z opálového difuzoru poskytuje příjemné osvětlení rozložené na velkou plochu. Výsledkem je, že všichni uživatelé mohou vždy najít to správné a pro ně vhodné řešení osvětlení. Světelný systém STEINEL LED, který se používá v průměru 4,5 h denně, má životnost 65 000 h. To odpovídá průměrné délce životnosti svítidel 36 let.

Tab. 1. Základní charakteristiky svítidel řady RS PRO Connect R firmy Steinel
Tab. 1. Základní charakteristiky svítidel řady RS PRO Connect R firmy Steinel

Aktivace světla na vyžádání

Svítidla řady RS PRO Connect R jsou vybavena vysokofrekvenčním snímačem 5,8 GHz, který je „neviditelně“ integrován do každého svítidla. Díky všesměrovému 360º senzoru a montážní výšce 2 až 4 m detekuje každý pohyb v průměru od 1 do 10 m – bez ohledu na okolní teplotu a směr, ze kterého se k němu kdokoliv přibližuje. Znamená to, že pokrývá maximální plochu 79 m² a automaticky rozsvítí světlo, když je to skutečně třeba. Režim přítomnosti zabraňuje neúmyslnému vypnutí světla.

Čtyři funkce digitálního svítidla

Všechna svítidla řady RS PRO Connect R mají čtyři digitálně volitelné funkce světla. V závislosti na typu svítidla lze plynule nastavit hlavní úroveň světla až 3 200 lm na 50 až 100 %, aby vyhovovala potřebě v daném okamžiku. Jestliže integrovaný vysokofrekvenční snímač zjistí, že hlavní světlo není zapotřebí, je možné nastavit základní úroveň světla mezi 10 a 50 %. Tlumené osvětlení je dostatečné pro orientaci a zajišťuje požadovanou bezpečnost s minimální spotřebou energie. Prostřednictvím aplikace, která je k dispozici jako volitelná výbava, je možné podsvícení aktivovat jako okolní světlo, aby vykouzlilo speciální světelné nálady a vytvořilo příjemnou atmosféru. Právě pro tento účel jsou všechna svítidla řady R v zadní části vybavena diodami LED. Je-li to třeba, lze do všech uvedených svítidel integrovat nouzové světlo jako volitelný modul.

Obr. 3. Montážní součásti svítidla  
Obr. 3. Montážní součásti svítidla (vlevo), Obr. 4. Mobilní aplikace pro dálkové ovládání svítidel

Modulární design pro velmi snadnou instalaci

Pro minimalizaci instalačních prací se svítidla řady RS PRO Connect R skládají ze tří částí:

Instalační modul zajišťuje rychlou a přímou montáž na stěnu nebo strop. Praktický zacvakávací mechanismus drží světelný modul na místě. Díky nejmodernějším zásuvným terminálům je připojení obzvláště snadné. Laserové vytyčovací čáry poskytují pomoc při správném umisťování svítidla.

Světelný modul připravený k použití kombinuje 360º vysokofrekvenční snímač s LED jednotkou a řídicí jednotkou. Obsahuje také diody LED potřebné pro podsvícení.

V případě potřeby lze do všech těchto světelných krytů zacvaknout volitelný modul nouzového osvětlení. Napájení zajišťují tři dobíjecí baterie AA. Funkci nouzového osvětlení v souladu s normou EN 60598-2-22 je možné testovat pomocí tlačítka pro zkoušku nouzového osvětlení na zadní straně krytu nebo prostřednictvím aplikace.

Digitální nastavení snímače pro rychlé spuštění

Všechny funkce svítidla a dosah senzoru lze vybrat snadno a rychle. Pomocí patentované mobilní aplikace Smart Remote pro dálkové ovládání svítidel je možné zvolený dosah znovu zkontrolovat na místě.

Obr. 5. Příklad použití svítidel RS PRO Connect R na chodbách a schodištích
Obr. 5. Příklad použití svítidel RS PRO Connect R na chodbách a schodištích

Bezdrátově propojitelné

Několik svítidel řady RS PRO Connect R lze vzájemně propojit, čímž je zaručeno praktické osvětlení větších ploch. To se dělá rychle a pohodlně prostřednictvím Bluetoothu bez jakéhokoliv dalšího zapojování. Ke snadnému nastavení vzájemně propojených skupin je vhodné využít konfiguraci skupiny. Skupina master (řídicí) je konfigurována na základě požadovaných funkcí. Skupinové adresy jsou přiřazeny zbývajícím členům skupiny a je nastaven zvolený dosah. Zjištěné pohyby jsou hlášeny master svítidlu. Jako nákladově efektivní způsob implementace propojeného řešení jsou všechny světelné modely k dispozici také ve verzi slave (podřízené) bez senzoru. Uživatelsky přívětivá funkce sousedního svítidla poskytuje předcházející a doprovodné světlo aktivací skupin sousedních svítidel, když je detekován pohyb. To zvyšuje pohodlí a bezpečnost.

Svítidla řady RS PRO Connect R jsou k dispozici u specializovaných velkoobchodních prodejců.

Společnost Steinel poskytuje na uvedené produkty pětiletou záruku výrobce podle aktuálních záručních podmínek.

STEINEL TECHNIK s. r. o.
Rumunská 655/9
460 01 Liberec 4
e-mail: liberec@steinel.czwww.steinel.cz