Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Osvětlení v novelizovaném nařízení vlády č. 361/2007 Sb.

19. 6. 2012 | |

--- Ing. Jana Lepší, Zkušební laboratoř Plzeň, Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem ---

Úvod

Dne 1. dubna 2012 vstoupila v platnost novela nařízení vlády (dále NV) č. 361/2007 Sb., kterým se stanovují podmínky ochrany zdraví při práci, a to v pořadí již druhá pod číslem č. 93/2012 Sb. (první novela vyšla jako NV č. 68/2010 Sb.). Toto NV se týká také osvětlování. V dalším textu označení paragrafů a odstavců odpovídá označení v novele, kromě zvlášť uvedených případů, např. citace článků NV č. 106/2010 Sb. Normy v kurzivě citované pro přehlednost v závorkách jsou v novele pod čarou atd. Komentáře autora textu jsou také kurzivou.

'Následují všechny články, které v novelizovaném NV č. 361/2007 Sb. souvisejí se světlem.
Rizikové faktory pracovních podmínek, jejich členění, zjišťování, hodnocení zdravotního rizika a podmínky ochrany zdraví při práci

Členění rizikových faktorů pracovních podmínek, jejich zjišťování a hodnocení

§ 2 Základní členění

(3) Rizikové faktory hluku, vibrací, neionizujícího záření, optického záření a ionizujícího záření, způsob jejich zjišťování a hodnocení, jejich hygienické limity a podmínky ochrany zdraví zaměstnance při práci exponovaného těmto rizikovým faktorům upravují zvláštní právní předpisy – NV č. 106/2010 Sb. – §8, §11a.

§7
(6) Trvalá práce – práce vykonávaná po dobu 4 hodin za směnu

V normě ČSN 73 0580-1 je trvalý pobyt definován jako pobyt lidí ve vnitřním prostoru nebo v jeho funkčně vymezené části, který trvá v průběhu jednoho dne (za denního světla) déle než 4 hodiny a opakuje se při trvalém užívání budovy více než jednou týdně.

Podobně je chápán trvalý pobyt a trvalá práce i v jiných předpisech.

§7 NV je ale právně nejvýše.

S osvětlením také souvisí zraková zátěž, která je popsána v §34.

Podmínky ochrany zdraví při práci se zrakovou zátěží

§ 34 Vymezení zrakové zátěže.

(1) Prací se zrakovou zátěží se rozumí trvalá práce

a) spojená s náročností na rozlišení detailů,
b) vykonávaná za zvláštních světelných podmínek,
c) spojená s používáním zvětšovacích přístrojů, sledováním monitorů nebo se zobrazovacími jednotkami,
d) spojená s neodstranitelným oslňováním.

(2) Prací spojenou s náročností na rozlišení detailů se rozumí práce, při níž je vidění zaměstnance ztíženo velikostí či tvarem detailu, jeho pohybem (ČSN EN 12665 Světlo a osvětlení – Základní termíny a kritéria pro stanovení požadavků na osvětlení) nebo jasovým či barevným kontrastem v místě zrakového úkolu.

(3) Prací vykonávanou za zvláštních světelných podmínek se rozumí práce vykonávaná při určené barvě světla nebo při neodstranitelném kolísání jasu v prostoru zrakového úkolu nebo jeho okolí.

(4) Prací se zobrazovací jednotkou se rozumí práce vykonávaná zaměstnancem jako pravidelná součást jeho obvyklé pracovní činnosti na soustavě zařízení, které obsahuje zobrazovací jednotku, klávesnici nebo jiné vstupní zařízení, software nebo další volitelné příslušenství. § 35 Minimální opatření k ochraně zdraví při práci Práce se zrakovou zátěží musí být v zájmu omezení jejího nepříznivého vlivu na zdraví zaměstnance přerušována bezpečnostními přestávkami v trvání 5 až 10 minut po každých 2 hodinách od započetí výkonu práce nebo musí být zajištěno střídání činností nebo zaměstnanců.

Obr.: Příklad průběhu osvětlenosti v závislosti na čase


Celý komentář k poslední novele nařízení vlády č. 361/2007 Sb., naleznete již nyní v tištěném časopise Světlo 4/2012, nebo na začátku září v jeho elektronické verzi, která bude k dispozici na internetových stránkách časopisu.