Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Osvětlení předváděcího střediska audiovizuální techniky v Myšlíně

19. 3. 2018 | Michal Rod | Bulb spol. s r. o. | www.bulb.cz

Zadáním projektu bylo vypracovat návrh osvětlení tak, aby zapadal do konceptu celé stavby, která bude využívána k prezentaci audiovizuálního vybavení a zároveň i pro rezidenční účely.


Obr. 1. Venkovní pohled na stavbu z dolní části zahrady

Kousek za Prahou v dostupné vzdálenosti u D1 vznikla na poměrně velkém pozemku (4 500 m2) skvostná stavba, perfektně usazená do okolní krajiny. Svým jednoduchým, ale velkorysým pojetím nijak nenarušuje okolní zástavbu, tak jako některé jiné architektonické pseudostavby. Dům má sedlovou střechu, dva vstupy – jeden z hlavní ulice pro rezidenty a druhý suterénem z dolní části zahrady hlavně pro zákazníky. Zdálky vůbec nepůsobí jako budova s užitnou plochou větší než 350 m2.


Obr. 2. Multifunkční místnost – svítidla Modular SMART CAKE jsou téměř součástí akustického podhledu

V přízemí je kuchyně propojená se společenskou místností a jídelnou se vstupem na venkovní terasu a dále kancelář. Právě prostor kuchyně s jídelnou a výhledem na okolní lesy naplňuje význam slova genius loci v architektuře. Jídelní stůl je osvětlen třemi svítidly dánské značky Louis Poulsen Above o příkonu 200 W (se standardní paticí E27), viz obr. 4. Tato svítidla instalovaná nad osou stolu, promyšleně vybraná architektem v černé barvě a v jednoduchém „květináčovém“ tvaru, dobře doplňují stejně barevné prvky vedle stojící krbové vložky. Na trámech jsou umístěny LED profily s LED pásky o příkonu 15 W/m s teplotou chromatičnosti světla 2 700 K – světlo zde nejen osvětluje krov, ale zároveň funguje jako nepřímé osvětlení a doplňuje tak již dobře osvětlenou nejfrekventovanější část domu. LED profily navíc díky výšce trámů nejsou zdola vidět, a působí tak minimalisticky. Ve společenské místnosti zaujmou dvě svítidla LP Grand (světelný tok 4 500 lm) od stejné značky přisazená na strop a jedno reflektorové svítidlo Marbul (2× výklopný LED reflektor o světelném toku 900 lm) namířené na místo v budoucnu zamýšleného klavíru (obr. 5).

V dolním podlaží je kromě lounge (zde jsou hlavním prvkem stropní svítidla belgické značky Modular Flat Moon o světelném toku 5 000 lm) prostorná multifunkční místnost a kinosál, kde mohou zákazníci okusit kvalitu ozvučení reproduktory značky JBL. Signální osvětlení umístěné po obou stranách v soklu obkladu tvoří hranatá svítidla Nukav – příkon 2 W při čtyřech kusech na každé straně postačí, aby se každý v místnosti pohodlně usadil; centrální svítidlo Flat Moon Square je dominantní a zároveň kopíruje lehce obdélníkový tvar malého kinosálu. Díky aktuálnímu zařízení obrazový i zvukový zážitek z filmu plně nahrazuje dojem z regulérního kina (viz obr. 3).


Obr. 3. Kinosál – dominantní a neokoukané svítidlo FLAT MOON SQUARE chytře kopíruje mírně obdélníkový půdorys místnosti

V multifunkční místnosti o ploše téměř 90 m2 dominuje dřevěný obklad stěn, akustický podhled a chytře řešený systém roštového obložení, umožňující skrýt zrcadla na obou stranách. Zde dosahuje hladina osvětlenosti díky svítidlům Modular Smart Cake více než 500 lx (viz obr. 2), použitím promyšleně řešeného difuzoru umožňuje nastavit světelné podmínky pro rozličné možnosti využití – od intimního a decentního osvětlení po intenzivní nasvícení celého prostoru.

Spojovacím prvkem domu je schodiště, v jehož jedné stěně jsou vytvořeny niky pro kytary osvětlené úzkoúhlým LED světlometem tak, aby vynikly detaily těchto klasických hudebních nástrojů. Ve druhém nadzemním podlaží, které je určeno čistě pro rezidenční účely, lze kromě dětských ložnic a pokoje pro hosty najít koupelny, kuchyni a obývací pokoj.


Obr. 4. Jídelní prostor – svítidla značky Louis Poulsen LP ABOVE jsou synonymem skandinávské jednoduchosti a elegance

Prostor vstupní části a chodby je osvětlen stejným typem svítidel Modular Smart Lotis – buď jsou to tzv. downlighty (LED dolnozářiče 11 W s integrovaným LED čipem od téhož výrobce o světelném toku 900 lm) ve vstupním prostoru, na toaletách a v pracovně, nebo výklopný typ (chodba s kamennou stěnou v prvním nadzemním podlaží; viz obr. 6). Nejtěžší bylo najít řešení osvětlení vhodné do rovného stropu a stropní šikminy ve druhém nadzemním podlaží, kde byl navíc chlazený strop s dvojitým sádrokartonem. Toto patro není komerčně využíváno jako suterén s přízemím, a i proto bylo nutné zvolit úsporné řešení. Investor zde chtěl oproti dvěma dolním patrům ušetřit, aniž by narušil celkový koncept domu. Naštěstí má značka Modular ve své sérii Smart také cenově dostupnou verzi svítidla Lotis na síťový zdroj s paticí GU10. Díky možnosti doplnit svítidlo tzv. maskou (vnější přiznaný rámeček) je všude čistý přechod mezi hranou svítidla a stropem. Každý pokoj tak působí minimalisticky.


Obr. 5. Společenská místnost – svítidla LP GRAND jsou dekorativní a zároveň technicistní – dokonalý „crossover“

V exteriéru jsou kromě svítidel Modular ve venkovním podhledu (s krytím IP55 a ve stejném světelném toku jako svítidla v interiéru, tj. 900 lm, a s teplotou chromatičnosti 2 700 K při 11 W) použita svítidla Lucelight Kocca o příkonu 2 × 4 W (hlavní vstup na fasádě) a Tak (10 W) s antracitovým povrchem. Dobře tak korespondují s kamenným obkladem domu (viz obr. 1). Úkolem předváděcího centra je zákazníkům nabídnout zážitek v podobě jedinečného audiovizuálního prožitku.

Kromě vizuálního zážitku si tedy mohou poslechnout produkci z rozličných reprosoustav, které jsou určeny pro různá použití: od menších, vizuálně nenápadných přes výkonné – klubové ozvučení až po exteriérové reproduktory. Veškeré audiovybavení tvoří produkty konsorcia Harman, jež dodávala firma AudioMaster CZ.


Obr. 6. Chill-out zóna – asi nejprodávanější přisazené svítidlo značky MODULAR „Flat Moon“, decentní přechod hliníkového rámečku a difuzoru, dokonalý efekt

Systém řízení mají na starosti jednotky AMX a ovládat veškerá zařízení (světla, zvuk, MaR, kamerový systém, EZS atd.) je možné z intuitivně naprogramovaných kontrolních panelů, které jsou strategicky rozmístěny po celém domě. Řídicí systém dodala a integrovala firma Orange Controls.

Celkově dům působí výsostně, ale nikoliv předimenzovaně – vynaložené úsilí a čas se efektivně zúročily. Architekti (jak stavba, tak interiér) odvedli vynikající práci – v každé části domu je patrné, jak důmyslně je využíván daný prostor, ať jde o podsvětlenou niku na schodišti, nebo o posuvné akustické panely v multifunkční místnosti.

 


Vyšlo v časopise Světlo č. 2/2018 na straně 6.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.