Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Osvětlení českého pavilonu na výstavě EXPO 2015

10. 1. 2016 | INGE Opava, spol. s r. o. | www.inge.cz

Ve dnech od 1. května do 31. Října 2015 hostilo italské město Milán jubilejní 35. ročník světové  výstavy EXPO 2015. Pozvání pořadatelů přijalo celkem 140 zemí, které se prezentovaly v 55 pavilonech a 155 expozicích. Podle oficiálních zdrojů branami světové výstavy prošlo více než 20 milionů návštěvníků a český pavilon navštívilo 2,5 milionu zájemců. 

Český stánek vzbuzoval velký obdiv díky jeho zdařilému zpracování, na kterém se podílela i společnost INGE Opava spol. s r. o. se svým designovým osvětlením. Jeho návštěvnost překvapila i samotné organizátory výstavy, kde podle slov generálního komisaře českého pavilonu Jiřího Františka Potužníka hranici 2 milionů návštěvníků překonaly pouze expozice dalších pěti vystavovatelských zemí.

Obr. 1. Celkový pohled na český pavilon

Podtitul výstavy Potraviny pro planetu, energie pro život již avizoval, že letošní EXPO bylo zaměřeno na otázku udržitelného rozvoje. Toto téma bylo logickým pojítkem všech akcí, jež se během  plynulých šesti měsíců v Miláně uskutečnily. Prostor pro svou prezentaci dostalo všech dvanáct krajů České republiky, avšak pouze šest z nich našlo dostatek invence pro aktivní zapojení do programu světové výstavy. Dne 28. října, v době státního svátku České republiky, se zde konal Český den.

Interiér českého pavilonu navrhli architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof, kteří ve svém návrhu použili výhradně osvětlení společnosti INGE Opava spol. s r. o. V interiéru se odrážel důraz na pří rodu a zajištění kvalitních a nezávadných zdrojů potravin a pitné vody.

Obr. 2. Český pavilon zářil i v noci

Soutěž na dodavatele českého pavilonu vyhrála společnost Koma modular, výrobce modulárních staveb. Pro takto navržený stánek se přímo nabízel modulární systém svítidel Kvadra 70. Veškeré prostory tohoto pavilonu byly osvětleny dlouhými liniemi svítidel Kvadra 70 se zářivkami T5 a opálovým krytem. K osvětlení jednotlivých expozic a plastik byla zvolena LED reflektorová svítidla  Saturn LP instalovaná na třífázové liště. Předností zmíněného řešení je maximální flexibilita a rychlost při instalaci a osvětlování expozice, ale i výjimečné parametry svítidel. Ta je možné nejen stmívat, ale především plynule měnit úhel jejich vyzařování a tvar jejich světelné stopy. Vzhledem k umístění napájecí lišty v těsné blízkosti vazníků bylo třeba některá svítidla Saturn LP vyrobit s delším atypickým držákem.

Obr. 3. Nástupní a odpočinková zóna pavilonu osvětlená svítidly KVADRA 70

Úspěch celé výstavy dokresluje uznání nejen od odborné poroty, ale i z řad široké veřejnosti. Český pavilon byl oceněn třetím místem za architekturu v kategorii pavilonů o velikosti do 2 000 m2, což se stalo potřetí v poválečné historii světových výstav. Naposled se český pavilon dočkal vyhlášení  nejlepším stánkem světové výstavy v roce 1958 v Bruselu a oceněn byl také v japonské Ósace v roce 1970. Bylo nám ctí navázat na tuto tradici a přispět tak k úspěšné prezentaci umu českých firem.

Obr. 4. Průhled přes všechna tři patra českého pavilonu

Ti, kteří český pavilon v Miláně neviděli a vidět by jej chtěli, nemusí zoufat. V souladu s koncepcí modulárních staveb a EXPA 2015 bude český pavilon recyklován. Bude demontován a převezen zpět do České republiky, kde jej v areálu společnosti Koma ve Vizovicích opětovně smontují a využijí jako reprezentativní administrativní a vzorovou budovu.

Obr. 5. Čistota a elegance interiéru umocněné liniovými svítidly; expozice osvětlené LED světlomety SATURN LP s plynule nastavitelnou optikou


Obr. 6. Expozice osvětlené LED světlomety SATURN LP s plynule nastavitelnou optikou


Obr. 7. Detail svítidla KVADRA 70 s opálovým krytem

 

INGE Opava, spol. s r. o.
Stará silnice 3, 746 01 Opava
tel.: +420 553 602 123, 125
inge@inge.cz