Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nový DALI detektor B.E.G. LUXOMAT pro velké montážní výšky

10. 8. 2018 | Ing. Michal Kučera | B.E.G. Brück Electronic | www.beg-luxomat.com

Řízení osvětlení ve větších montážních výškách, např. ve skladových areálech nebo průmyslových halách, s sebou nese množství obtíží. Jsou to zejména rozdílné světelné podmínky mezi stropem (tedy montážní výškou svítidel a detektorů) a podlahou. Požadováno je přesné snímání zejména u osvětlovacích soustav s předřadníky DALI.

Obr. 1. DALI detektor B.E.G. LUXOMAT pro velké montážní výšky
Obr. 1. DALI detektor B.E.G. LUXOMAT pro velké montážní výšky

Společnost B.E.G. Brück Electronic se dlouhodobě specializuje právě na řízení osvětlení i ve velmi obtížných podmínkách, a proto uvádí na trh nový DALI detektor přítomnosti do velkých montážních výšek DALISYS PD4-M-GH DALI. Tento DALI detektor je vybaven speciálním vnějším teleskopickým senzorem, který lze mechanickým vysunutím nastavit podle skutečné montážní výšky (5 až 16 m). Vnější teleskopický senzor tak umožňuje přesně snímat světelné podmínky na podlaze a ve velké míře eliminuje odlišné světelné podmínky u stropu haly (střešní okno, světlík atd.). Tím se docílí kvalitní regulace svítidel podle naměřených světelných podmínek na podlaze (tedy v pracovním prostoru), a není tudíž třeba řešit umístění detektoru mimo skupinu svítidel.

Výhodou uvedeného přístroje je skutečnost, že spolupracuje se všemi dostupnými DALI předřadníky a není omezen na konkrétního výrobce nebo dodavatele. PD4-M-GH DALI je adresovatelný, může řídit až 50 DALI předřadníků a snímat plochu o průměru 44 m.

Uvedený detektor lze při řízení osvětlovací soustavy využít mnoha způsoby; velmi vhodný je zejména k nastavení orientačního osvětlení v době, kdy se ve snímaném prostoru nepohybují pracovníci. Veškeré hodnoty, tedy i doba a úroveň osvětlení (včetně orientačního), může snadno nastavit i obsluha z podlahy dálkovým ovladačem IR PD DALI – bez nutnosti zavádět složitější a finančně náročnější centrální řízení.


Obr. 2. Příklad použití nového detektoru ve vysokopodlažním skladu

Detektor DALISYS PD4-M-GH DALI vhodně doplňuje řadu LUXOMAT, oblíbenou na českém a slovenském trhu. Detektory B.E.G. zde spolehlivě pracují nejen v průmyslových a skladových areálech, ve velkých montážních výškách nebo v mrazírnách, ale také v kancelářských budovách, školách, bytových domech, a to bez výraznějších technických problémů. Je to nejen díky kvalitním výrobkům B.E.G. LUXOMAT, ale také díky týmu pracovníků B.E.G. Brück Electronic v ČR a SR, kteří jsou stále připraveni pomoci se správným projektovým řešením a vhodným výběrem detektorů i s další technickou podporou při jejich instalaci a nastavování. 

 

 


Vyšlo v časopise Světlo č. 4/2018 na straně 17.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.